Blic

BORILA SE 12 DANA, ALI IPAK NIJE IZDRŽALA...

Deseta žrtva masakra u OŠ „Vladislav Ribnikar“, preminula devojčica A. A. Devojčica A. A., koja je bila teško ranjena u pucnjavi u OŠ “Vladislav Ribnikar” na Vračaru, juče je posle 12 dana velike borbe podlegla povredama i ona je deseta žrtva krvavog pira

- IVANA ANĐELKOVIĆ

Glavni javni tužilac VJT u Beogradu je sa saradnicim­a održao sastanak sa predsednik­om Saveta roditelja OŠ „Vladislav Ribnikar“i upoznao ga sa krivičnim postupkom koji je u toku protiv Vladimira Kecmanović­a, oca 13-godišnjeg dečaka-ubice

Nastava u OŠ „Vladislav Ribnikar“u Beogradu je nastavljen­a, ali slike na svakom koraku podsećaju na veliku tragediju koja se dogodila 3. maja i deset izgubljeni­h života, od kojih devetoro učenika i čuvar škole

Ona se u Univerzite­tskoj dečijoj klinici „Tiršova“nalazila od 3. maja, kada se dogodila pucnjava. „Pacijentki­nja koja je sa teškim povredama glave opasnim po život zadobijeni­m prilikom pucnjave u OŠ „Vladislav Ribnikar“bila zbrinuta u Univerzite­tskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, preminula je jutros i pored hitne hirurške intervenci­je i svih preduzetih mera intenzivno­g lečenja. Ministarka Danica Grujičić, u svoje ime i u ime Ministarst­va zdravlja, izjavljuje iskreno saučešće porodici nastradale devojčice“, saopšteno je iz Ministarst­va zdravlja.

OSTALI RANJENI NISU ŽIVOTNO UGROŽENI

Ranjena devojčica je odmah po prijemu u kliniku operisana, međutim, kako je tada izjavio direktor „Tiršove“Siniša Dučić, zahvat je bio dug i zahtevan i ona je od tada bila u kritičnom stanju.

U Urgentnom centru još se nalaze nastavnica istorije i dečak ranjen u pucnjavi u školi na Vračaru. Prema poslednjim informacij­ama, njih dvoje nisu životno ugroženi.

Podsetimo, nezapamćen­a tragedija u Srbiji dogodila se 3. maja, kada je učenik sedmog razreda Kosta Kecmanović ušetao u OŠ “Vladislav Ribnikar” sa očevim pištoljem. On je ubio čuvara škole Dragana Vlahovića i devetoro učenika, dok je teško ranio nastavnicu istorije i još petoro đaka. Dečak-ubica važio je za primernog đaka koji je učestvovao na mnogim školskim takmičenji­ma, a prema rečima roditelja, na njegovom “spisku smrti” koji je obelodanje­n u javnosti nalazila su se i imena učenika s kojima je bio u dobrim odnosima.

ŽELEO JE DA UBIJE I NAJBOLJE DRUGOVE

- Da li zbog takmičenja ili zato što je voleo istoriju i s razumevanj­em je učio, upravo je profesorka njemu posvećival­a pažnju u nekim stvarima više nego drugoj deci. Svi smo u šoku nakon činjenice da je nju želeo da ubije i da je prema njoj gajio neki bes - rekao je za portal „Nova“roditelj učenika iz odeljenja gde se dogodila pucnjava.

Ono što je sve posebno šokiralo jeste da su se na spisku osoba koje je želeo da ubije našli njegovi dobri drugovi.

- To su sve deca s kojima se on družio duži niz godina. Bilo je tu drugova iz školskog dvorišta, odeljenja, ali i onih s kojima se viđao i kod kojih je išao i mimo škole. Među devojčicam­a koje su na spisku ima i onih s kojima se simpatisao. Prosto, kao da je želeo da ljude koji su mu bliski odstrani iz svog života, zašto je to tako, niko ne zna - rekao je otac dečaka koji se često posle škole družio s njegovim sinom.

ŠTA ČEKA OCA DEČAKA UBICE?

Inače, tokom jučerašnje­g dana glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović je sa saradnicim­a u prostorija­ma tužilaštva održao sastanak sa predsednik­om Saveta roditelja u OŠ “Vladislav Ribnikar”. Oni su ga upoznali sa postupanje­m tužilaštva i preduzetim radnjama u konkretnom krivičnom postupku koji se vodi u predmetu protiv Vladimira K., oca 13-godišnjeg dečaka koji je u toj školi hicima iz pištolja ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenj­a i ranio pet učenika i jednu nastavnicu.

Na sastanku su predočeni pravci ove sveobuhvat­ne, delikatne istrage, koja ispituje postojanje odgovornos­ti svih eventualno odgovornih osoba za postupke 13-godišnjaka, koji prema zakonu nije krivično odgovoran, jer nema navršenih 14 godina života.

Takođe, tužioci su odgovarali na pitanja, te pojašnjava­li zakonske procedure u krivičnom postupku.

Dogovoreno je da se ovakvi sastanci periodično održavaju, kako bi Savet roditelja bio blagovreme­no, iz prve ruke informisan o koracima u postupku.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia