Blic

SVE SE VRTI OKO IZBORA U BEOGRADU

Ako se raspišu izbori u septembru, najverovat­nije će to biti parlamenta­rni, s tim što je moguće da se zajedno s njima održe i prevremeni lokalni i pokrajinsk­i izbori koji su po redovnom planu na programu sledeće godine. Analitičar­i smatraju da je manja ve

- MARKO TAŠKOVIĆ

Burna politička dešavanja početkom maja mogla bi da rezultiraj­u ostavkom cele vlade i raspisivan­jem vanrednih parlamenta­rnih izbora i to svega godinu i po dana nakon prethodnih izbora. Predsednik Aleksandar Vučić najavio je izbore najkasnije u septembru ako je opozicija za izbore.

- Za izbore ste? Dvadeset šestog maja obaveštava­m narod, idemo na izbore. To znači izbori najkasnije u septembru - rekao je Vučić.

On je dodao da niko neće moći da bira koji će se izbori održavati, pošto, kako kaže, ovo „nije fontana želja, niti igra“.

- A za sve ostalo, ako hoćete da razgovarat­e, spremni smo da razgovaram­o - izjavio je Vučić koji je poručio da „za koji dan neće više biti predsednik stranke“.

Posle takve Vučićeve najave postavlja se pitanje koji su izbori najrealnij­i u septembru, odnosno da li će uz parlamenta­rne biti održani još neki izbori? Za pretpostav­iti je, ako se ide na izbore, da je realno da to bude u septembru jer se u letnjim mesecima retko išlo na glasanje.

DA LI SE IZBORI U SEPTEMBRU ISPLATE?

Izvršni direktor agencije Faktor plus Predrag Lacmanović ističe za „Blic“da je teško unapred znati do kojih će izbora doći.

- To verovatno zna trenutno samo predsednik. Mislim da bi ukoliko se već ide na izbore u septembru bilo logično da se uz parlamenta­rne raspišu i lokalni i pokrajinsk­i izbori koji ionako treba da se održe na proleće sledeće godine. Ne bi bilo logično da se nekoliko meseci kasnije opet ide na izbore ocenjuje Lacmanović.

Kako kaže, još ne treba isključiti mogućnost da se izbori ne održe ove godine.

- Nedavno je Vučić rekao da smatra da izbori nisu najbolje rešenje za Srbiju u ovom trenutku. Mislim da će se odluka o tome najpre doneti u okviru SNS stranke pa onda i vladajuće koalicije kako bi se procenilo da li bi im se izbori u septembru isplatili - analizira Lacmanović.

Naš sagovornik smatra da nije realno očekivati da će uz parlamenta­rne izbore biti održani i beogradski izbori.

- Mislim da to iz ugla SNS-A ne bi bilo najpametni­je. Relativno je nov gradonačel­nik koji tek krenuo u neke akcije. Nema mnogo vremena za kampanju. Zato smatram da će se beogradski izbori u nekom trenutku održati sami za sebe, a da je najrealnij­e da u septembru imamo parlamenta­rne, lokalne i pokrajinsk­e izbore - zaključuje Lacmanović.

KLAČAR: I PARLAMENTA­RNI I BEOGRADSKI

S druge strane, izvršni direktor Cesida Bojan Klačar misli da je realnije da se u septembru uz parlamenta­rne održe i beogradski izbori.

- Dva su razloga za to. Prvi je određeni dogovor koji imaju Vučić i Đilas da se beogradski izbori prvi organizuju. Drugi razlog je političke prirode. U Beogradu je vlast najviše izazvana i zbog toga smatram da te izbore neće odvajati od parlamenta­rnih izbora. Po mom mišljenju, ili će u septembru biti samo parlamenta­rnih ili parlamenta­rnih i beogradski­h izbora - ocenjuje

Klačar za „Blic“.

Kako kaže, teško je očekivati da u septembru bude i lokalnih izbora.

- Mislim da je iz logistički­h i procedural­nih razloga veoma teško organizova­ti lokalne izbore u septembru. Zato je realnije da ti izbori budu u redovnom terminu na proleće sledeće godine. S tim što treba biti pošten i reći da je veoma teško prognozira­ti jer je i sam Vučić rekao da niko drugi pa ni opozicija ne može određivati redosled izbora. Takođe, ostavio je i mogućnost da izbori i ne budu raspisani za septembar - zaključuje Klačar.

SNS i vladajuća koalicija će proceniti da li bi im se izbori u septembru isplatili, analizira Predrag Lacmanović

 ?? ?? vučić je najavio izbore najkasnije u septembru, ako je opozicija za izbore
vučić je najavio izbore najkasnije u septembru, ako je opozicija za izbore

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia