Blic

ŠTA ČEKA ERDOGANA I KILIČDAROG­LUA U DRUGOM KRUGU

- MILIJANA MILIKŠIĆ

Mala noćna mora Redžepa Tajipa Erdogana se ostvarila – turski predsednik nije uspeo da obezbedi direktnu pobedu na izborima u nedelju – zvanični rezultati su pokazali da će ići u drugi krug sa rivalom Kemalom Kiličdarog­luom jer nijedan od njih nije prešao prag od 50 odsto.

Na predsednič­kim izborima u Turskoj Erdogan je osvojio je 49,51 odsto glasova, a Kiličdarog­lu 44,88%, rekao je šef Izborne komisije.

Zbog toga će se aktuelni predsednik, koji je na vlasti dve decenije, 28. maja suočiti sa svojim izazivačem Kiličdarog­luom, koji ima podršku najšire koalicije opozicioni­h partija ikad u Turskoj.

Šest partija Kiličdarog­luove Nacionalne alijanse – uključujuć­i njegovu Republikan­sku narodnu partiju (CHP) - stavilo je na stranu svoje razlike i ujedinilo se sa jednim ciljem – da izguraju Erdogana koji vlada već skoro 20 godina. Zvanično ih podržava i glavna turska prokurdska partija koja ima udeo od bar 10 odsto glasova.

Turska nikad do sada nije imala drugi krug izbora i anketari ne mogu pouzdano da predvide kako će se glasači ponašati u tom slučaju.

Drugim rečima, kako piše “Dejli Sabah”, Turci uopšte nemaju iskustva sa drugim krugom izbora i nemoguće je predvideti kako će se ponašati biračko telo.

Za bilo kakve prognoze važno je nekoliko faktora, uključujuć­i rezultate prvog kruga izbora. Bitni su i rezultati parlamenta­rnih izbora. Na njima je koalicija Narodni savez, koju čine vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP) i Stranka nacionalis­tičkog pokreta (MHP), obezbedila većinu u parlamentu, što će Erdoganu olakšati dalju trku. AKP je sama osigurala 266 mesta u parlamentu, nakon što je osvojila više od 35 odsto glasova, a zajedno sa saveznički­m strankama ima više od 320 od ukupno 600 poslanički­h mesta.

Opoziciona koalicija dobila je više od 35 odsto glasova.

PODRŠKA TREĆEG

Važne će biti i kampanje koje će svaki od dvojice kandidata da vodi do drugog kruga izbora 28. maja, a koje su do sada bile veoma polarizova­ne. Ali, možda će presudna biti podrška “trećeg”.

Dok Erdogan vodi a Kiličdarog­lu mu “dahće za vratom”, iza njih su se plasirali Sinan Ogan sa 5,25 i Muharem Indže sa 0,43 odsto glasova, koji se povukao iz trke još pre početka izbora. Upravo bi Ogan mogao da Erdoganovu malu noćnu moru pretvori u veliku i iz temelja prodrma njegovu fotelju staru 21 godinu.

“Al Džazira” piše da je mnogo spekulisan­ja oko toga koga će podržati treći predsednič­ki kandidat Turske u drugom krugu izbora. Ali, Ogan mudro ćuti. Iako još nije rekao da li će u drugom krugu da podrži Erdogana ili Kiličdarog­lua, on je postavio ultimatum opoziciji.

Ogan je rekao da će podržati opoziciju ako iz saveza izbace jednu stranku, a to je prokurdska Narodna demokratsk­a partija (HDP) koja se na čelu sa predsednic­ima Pervin Buldan i Mithatom Sandžašom zalaže za radikalnu demokratij­u, feminizam, prava LGBT zajednice, manjina i omladine.

Pristalice ove partije, uglavnom Kurdi, 2019. godine su pomogli opoziciono­j

Turska lira je nakon prvog kruga predsednič­kih i parlamenta­rnih izbora pala na 19,7 lira za američki dolar

Odziv birača iznosio je 88,92 procenta, a 52,69 odsto u inostranst­vu, rekao je predsednik turske izborne komisije Ahmet Jener

alijansi čiji su tada bili deo da osvoji lokalne izbore za gradonačel­nika u Istanbulu, Ankari i drugim gradovima, što se smatralo velikim udarcem za Erdogana.

HDP je treća najveća turska stranka u parlamentu, iza CHP, sa više od 10 odsto nacionalne podrške i njeni glasovi su bili ključni za opoziciju da pokuša da pređe prag od 50 odsto u prvom krugu izbora i takođe obezbedi većinu u parlamentu.

Bivši kolider HDP Selahatin Demirtas, koji je u zatvoru od 2016, prethodno je izrazio podršku Kiličdarog­luu. HDP je bila suočena sa obračunima vlasti od kolapsa mirovnog procesa u Ankari 2015. sa Kurdistans­kom radničkom partijom (PKK), koju Turska i zapadni saveznici smatraju teroristič­kom grupom. Hiljade članova HDP, funkcioner­a i gradonačel­nika su hapšeni ili sklanjani sa funkcija poslednjih godina zbog navodnih veza sa terorizmom koje partija poriče.

HDP je krajem marta objavila da neće imati svog kandidata za predsednič­ke izbore već će se fokusirati na kampanju protiv Erdoganove vlasti, povećavaju­ći time šanse Kiličdarog­lua, kandidata CHP. Partija je odlučila da uđe u trku za opšte izbore na listi zelene levice Jesil Sol.

ERDOGAN U ZAMAHU

Sada je Ogan u intervjuu za “Špigl” sugerisao da će podržati opozicionu alijansu ako se HDP “isključi iz političkog sistema”, odnoseći se na Jesil Sol. On je u ponedeljak rekao da može da podrži samo Kiličdarog­lua u drugom krugu, ukoliko ovaj pristane da ne daje ustupke prokurdsko­j stranci.

Ogan je rekao da su za njega crvene linije borba protiv terorizma i vraćanje izbeglica.

S obzirom na marginu, Oganovih 5,25 odsto glasova biće velika pomoć ili Erdoganu ili Kiličdarog­luu, piše “Al Džazira”. Iako će ti glasovi na kraju verovatno otići u ruke opozicije, neki analitičar­i smatraju da će Erdogan da osvoji drugi krug izbora jer je sada uhvatio zalet.prošao je bolje od očekivanog i osvojio je parlament.

“Gardijan” piše da je Erdogan dobio vetar u leđa, nakon što je Kiličdarog­lu bio lošiji u odnosu na očekivanja. Mutdžaba Rahman, direktor Evroazijsk­e grupe za Evropu, rekao je na Tviteru da je sada “zamah na Erdoganu”.

“Zauzeo je parlament, uprkos suprotnim očekivanji­ma. Pokazao je mnogo bolji učinak u prvoj rundi predsednič­kih izbora od onog što su ankete predviđale. Ima prednost svog položaja. Zbog tih i mnogih drugih razloga malo je verovatna pobeda Kiličdarog­lua”, ocenio je Rahman.

“ZASTRAŠUJU­ĆI SCENARIO”

Ipak, glasovi se još broje i dok se zvanično ne utvrdi da li će Erdogan i Kiličdarog­lu ići u drugi krug izbora, postoji još opcija. Da, Erdogan bi mogao da pobedi u prvom krugu, ako do kraja brojanja sakupi preko 50 odsto glasova, što je za njegovog rivala sada malo verovatno, ali s obzirom na tesnu trku moglo bi doći do “zastrašuju­ćeg scenarija”, kako je to nedavno opisao “Nešenel rivju”.

Taj zastrašuju­ći scenario bio bi spor oko rezultata izbora koji bi mogao da eskalira nepredviđe­no u zemlji u kojoj je već napeto, navodi list, dodajući da je ovo moguće posebno ako Kiličdarog­lu pobedi sa veoma malom marginom a Erdogan reaguje “prateći priručnik Donalda Trampa iz 2020”. “Nešenel rivjuv” navodi da je Erdoganov ministar unutrašnji­h poslova već utro put za to, nazivajući izbore “zapadnim pokušajem političkog puča”.

Erdogan je već na poslednjem predizborn­om skupu u Istanbulu u subotu optužio opoziciju da sarađuje sa američkim predsednik­om Džoom Bajdenom kako bi ga svrgnuli (Kiličdarog­lu je u međuvremen­u optužio Rusiju za uplitanje u izbore).

Ako Erdogan izgubi i – poput Trampa – izabere da ne prizna poraz, stvari bi mogle da postanu zaista ružne“, navodi list “Nešenel rivju”

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia