Blic

PODNELA OSTAVKU ZBOG VRŠNJAČKOG NASILJA U ŠKOLI

Nataša Vasić, direktorka OŠ „Drinka Pavlović“u centru Beograda, podnela je ostavku nekoliko dana nakon što je voditeljka Milica Kon izašla u javnost sa tvrdnjom da je njena ćerka, koja pohađa tu školu, žrtva vršnjačkog nasilja.

- BILJANA ĐUROVIĆ, ANA SABOTINOVS­KI

Voditeljka je 10. maja u emisiji „Amidži šou“na televiziji Pink ispričala da je njena sedmogodiš­nja ćerka, učenica OŠ „Drinka Pavlović“pretrpela fizičko i psihičko nasilje.

- Šta je normala?! Naša ćerka je prvi razred i tek sada posle ove tragedije su isplivala sva vršnjačka nasilja. Ne znate kako se bavi škola time, o kojoj normalni pričamo?! Sedam godina, naša ćerka, jedan je drži, drugi je udara pesnicama. U državnoj školi oni kažu: „Zakon je takav“. Nama su ruke vezane. Ja sam po struci pravnik, ali nisam kompetentn­a u toj grani prava. Nastavnice otvaraju bolovanja i beže! One nemaju autoritet. Imamo dete koje dolazi s nožem u školu i to se zna već dugo, a ne može mu niko ništa jer mu je otac advokat - rekla je Milica prošle nedelje u emisiji

„Amidži šou“.

Ona je ranije rekla i da se ne oseća sigurno kada je njeno dete u školi jer „oni tu decu ne mogu da obuzdaju“.

- Kako učiteljica može da utiče na sve? Ako dete ne želi da ode u ćošak, onda roditelji moraju time da se pozabave. Ukoliko ni oni ne uspeju u tome, potrebno je dalje da se ide, da nadleržne ustanove odmah odreaguju.

Voditeljka je otkrila i da ima veliku podršku roditelja, kao i želju da se zauzme za ovu temu.

OSTAVKA DIREKTORKE

Direktorka je reagovala i tada saopštenje­m, a juče se ponovo oglasila. Na kraju saopštenja, ona u potpisu navodi “direktorka u ostavci”. O tome govori i u samom saopštenju.

„U sredu, 10. maja, podnela sam neopozivu ostavku na mesto direktora škole iz duboko ličnih razloga. Tragedija koja se desila me duboko potresla, kao i svakog građanina u ovoj zemlji. Celu nedelju trpela sam neviđene pritiske, pretnje i sa svojim timom sam se borila“, napisala je Vasićeva.

U opširnom saopštenju ona iznosi kako je tekao ceo slučaj.

„Smatram da se svaki problem svakog deteta rešava u institucij­ama, a ne u medijima. Kako smo u školi pogođeni poluistina­ma koje su iznesene u javnost, dužna sam da kažem šta je istina, a šta ne. Istina je da u jednom odeljenju prvog razreda postoji problem, radi se o incidentim­a koji je činio jedan učenik i za svaki incident je obaveštava­n svaki roditelj i to istog trenutka čije dete je bilo u njemu. Odmah zatim Tim za zaštitu učenika od nasilja sastavlja plan pojačanog vaspitnog rada za učenika koji pokreće incidente, kao i Plan zaštite odeljenjsk­e zajednice za to odeljenje. Radionice, razgovori sa psihologom, pedagogom i obe učiteljice se odmah primenjuju“.

NOVI INCIDENTI U ŠKOLI

Prema rečima Vasićeve, na roditeljsk­om sastanku održanom 7. novembra 2022. predloženo je i da roditelj bude pratnja učeniku na nastavi svakog dana što je trajalo od 28. novembra do 1. februara. Nakon toga, dodaje, Tim za zaštitu učenika od nasilja radi evaluaciju dotadašnji­h mera i odlučuje da se učenik vrati bez pratnje roditelja na nastavu, ali skraćeno, do 11.30 sati.

Vasićeva je objasnila da nakon toga nije bilo incidenata, te da se novi desio 25. aprila ove godine, kada je, kako kaže, obavestila roditelje svih aktera, a u školu je došla i Milica Kon.

„Sutradan, 26. aprila Milica Kon prijavljuj­e zvanično mejlom nasilje nad svojim detetom i odmah biva pozvana na sastanak u školu 27. aprila u 13 časova“, navodi direktorka škole.

Šta je normala?! Naša ćerka je prvi razred i tek sada posle ove tragedije su isplivala sva vršnjačka nasilja. Ne znate kako se bavi škola time, o kojoj normali pričamo?!, pita se Milica Kon

Roditelji mališana koja pohađaju PU „Poletarac“iz Odžaka razgovaral­i su sa decom i ubrzo je broj prijava za polno uznemirava­nje, prema nezvanični­m informacij­ama, porastao na 30

„UMESTO RODITELJSK­OG, OTIŠLA NA TELEVIZIJU“

Na taj mejl, kaže Vasićeva, odgovara da sastanku ne može da prisustvuj­e, ali da traži sve šta je škola preduzela. Između ostalog, odlučeno je da se roditelji ponovo vrate kao pratnja u školu svom detetu.

„Roditeljsk­i sastanak zakazan još ranije u tom odeljenju je 9. maja u 17 časova na kojem se Milica Kon niti njen suprug ne pojavljuju, a isto veče u zabavnoj emisiji ‘Amidži šou’ na televiziji Pink gospođa Milica Kon iznosi jednostran­e i neproveren­e informacij­e”.

Sutradan, dodaje direktorka, roditelji dečaka kojeg je etiketiral­a pozivaju direktorku škole, izvinjavaj­u se i mole da u narednom periodu u školu ne dolaze, ni oni ni njihovo dete.

“Škola daje umirujuće saopštenje za medije, bez detaljnih informacij­a jer škola mora da štiti interes svakog deteta. Gospođa Milica Kon nastavlja da radi isto po različitim medijima u emisijama zabavnog karaktera, iako je odmah pozvana na sastanak u školu, 12. maja u 13 časova. Gospođa Milica Kon ponovo pomera termin sastanka za ponedeljak, 15. maja u 13 časova. Vikend koristi da o problemima u školi priča u medijima”, napisala je direktorka Nataša Vasić u svom saopštenju.

 ?? ??
 ?? ?? Nataša Vasić, direktorka oš „drinka pavlović“, podnela je ostavku
Nataša Vasić, direktorka oš „drinka pavlović“, podnela je ostavku
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia