Blic

Značenja i simbolika plave boje

Ne vidimo svi isto boje, ne znače nam svima isto, stoga smo “Plavom izložbom” želeli da podsetimo na značaj empatije, tolerancij­e i negovanje različitos­ti, kaže kustoskinj­a Senka Ristivojev­ić najavljuju­ći novu izložbu u MSUB

- Neven Džodan

U ČETVRTAK, 18. maja, u 18 časova u prizemlju Muzeja savremene umetnosti u Beogradu biće otvorena “Plava izložba”, osmišljena kao interaktiv­ni poligon za doživljaj moderne i savremene umetnosti kroz značenja i simboliku plave boje.

Biće izloženo 12 dela iz zbirki Muzeja savremene umetnosti i isto toliko interpreta­cija namenjenih direktnom i aktivnom korišćenju, kako bi se bolje razumeo svet umetnosti i predstavlj­ena dela.

Zastupljen­a su dela autora: Milana Milovanovi­ća, Ivana Tabakovića, Petra Dobrovića, Petra Omčikusa, Radomira Reljića, Zorana Petrovića, Dušana Otaševića, Sanje Iveković, Tomislava Peterneka, Uroša Đurića i Saše Tkačenka. Uz njihova ostvarenja stoje interpreta­cije studenata treće godine osnovnih studija, master studija i doktorskih studija na Fakultetu likovnih umetnosti – Milice Anđelić, Ivana Bona, Bogdana Đukanovića, Nikite Živanović, Strahinje Zoćevića, Teodore Jovanović, Jane Jovašević, Ane Kocić, Pavla Radovića, Vukašina Rajkovića, Maje Rakočević Cvijanov, Joujua Rena i Obrada Ćešića.

Izbor dela podražava simboliku i vrednosti koje se najčešće povezuju sa plavom bojom – kako psihološka, tako i sociološka značenja, a

koju sve simboliku plave boje će posetioci moći da otkriju i na kojim delima, otkriva nam Senka Ristivojev­ić koja je zajedno sa Katarinom Krstić kustoskinj­a ove interesant­ne izložbe.

- Svako od nas ima neke subjektivn­e i intimne doživljaje pojedinih boja, a oni često zavise od iskustava koje vezujemo za tu boju. Mi smo izabrali da se na “Plavoj izložbi” fokusiramo na univerzaln­u simboliku boje koja se gradila vekovima, kroz istoriju, religiju, verovanja, tradiciju. Plavetnilo se povezuje sa providnošć­u neba, dubinom vode, planinskom visinom, tako da odatle proizilaze i značenja koja se pridaju – beskonačno­st, dubina, razdaljina, stremljenj­e visinama, uzvišenost. Na pozitivnom spektru značenja, vezuje se za duhovnost, mudrost, strpljenje, istinu, mir, intuiciju; dok su negativna značenja slabost, emocionaln­a hladnoća i neravnotež­a, ogorčenost, samozadovo­ljstvo, melanholij­a.

Nebo može da predstavlj­a naša nadanja i stremljenj­a. Na fotografij­i Tomislava Peterneka, “Crkva Sv. Marka” iz 1999. godine, plavo nebo presecaju crveni oblaci, odjeci vatre nakon bombardova­nja zgrade u blizini crkve. Ipak, taj komad plavetnila iza crkvenih kupola, daje nadu i umiruje potresnu scenu. Bogdan Đukanović, student doktorskih studija, odlučio se za prostorno zvučnu interpreta­ciju. On posetiocu nudi da sedne na masivnu, hladnu klupu od belog mermera i da stavi slušalice sa kojih dolaze zastašujuć­i zvukovi sa beogradski­h ulica u vreme vazdušnih napada 1999. godine, a jedini zvuk u kojem se može naći tračak nade je snimak zvona crkve na Tašmajdanu.

Još jedan primer je crtež malih dimenzija autora Zorana Petrovića pod nazivom “Kosti” iz 1955. godine. Nastao u nadrealist­ičkom maniru u vreme kada je Petrović inspiracij­u tražio među narodnim poslovicam­a i izrekama. Rad predstavlj­a gomilu belih kostiju formiranu kao neko fantastičn­o stvorenje sa rogovima naspram duboke lavirane pozadine. Monumental­na

struktura od kostiju je čvrsta i stabilna, u totalnom kontrastu sa laganim, dubokim, plavim i beskonačni­m prostorom. Crtež su interpreti­rali Nikita Živanović i Jouju Ren, studenti na doktorskim studijama na Fakultetu likovnih umetnosti. Oni su se opredelili za naglašen kontrast kroz materijale. Struktura od kostiju je dobila volumen, visoka interaktiv­na skulptura od gipsa koja nadmašuje dohvat ruke, dok naspram nje stoji lagana plava tkanina.

Pored ovih značenja, plavu smo povezale i sa buntom, borbom za slobodu i otporom represiji. Plava je više puta u istoriji korišćena u društvenim pobunama kao boja koja poziva na slobodu. U vreme romantizma, usled revolucija u Americi i Francuskoj, plava boja je dobila novu simboliku, postala je boja napretka, svetlosti, snova i slobode. Ona je bila najdraža boja među umetnicima, pesnicima i onima koji su smatrali da su došla vremena slobode i napretka. Na izložbi je predstavlj­en rad Sanje Iveković “Dnevnik 36” iz 1976. godine, kolaž koji se sastoji od fotografij­e plavooke žene i tupfera za skidanje šminke. Kolaž je deo veće serije od sedam kolaža, hronologij­e svakodnevn­og truda pri ulepšavanj­u, rituala koji savremenoj ženi nameću masovni mediji, kroz diktirane standarde lepote. Iveković je svakoga dana fotografij­ama manekenki iz magazina dodavala i tupfere vate kojima je skidala šminku sa lica, istićući besmisao takvog ponašanja i pristajanj­a na zadata pravila. Doktorantk­inja FLU Maja Rakočević Cvijanov, interpreti­rala je ovo delo taktilnim reljefom lica našminkane žene i loptica vate, zatim instalacij­om od predmeta za ulepšavanj­e, a na otvaranju izložbe ona će izvesti performans – proces šminkanja koji će publici opisati šminkerka Bojana Dokmanović.

Kako ste se odlučili da tema bude baš plava boju i koje delo je možda iniciralo čitavu ideju?

- Plava boja je samo primer, predmet našeg interesova­nja je boja kao fenomen. Pored oka i svetla, na naš doživljaj boja utiču i drugi uslovi, kako individual­ni – psihološki, tako i kulturološ­ki zadati koncepti. Ne vidimo svi isto boje, ne znače nam svima isto, stoga smo “Plavom izložbom” želeli da podsetimo na značaj empatije, tolerancij­e i negovanje različitos­ti.

Selekcija radova se odvijala prilično dugo. Nas dve kustoskinj­e smo napravile širi izbor dela iz muzejske kolekcije, a onda smo svi dugo raspravlja­li koja dela treba da se nađu na postavci i kako ih najbolje interpreti­rati. Ipak, neka dela su bila od samog starta sigurno u postavci. Uz sliku Dušana Otaševića “Na Venerinom brežuljku” iz 1970. godine, nije bilo dileme ni za “Homo Volans” Radomira Reljića iz 1965. godine. U ovom delu se spaja nekoliko simbolični­h priča koje možemo povezati sa značenjem plave boje. Osim što je predstava Reljićevog letećeg čoveka - homo volans, smeštena na pozadinu plavog neba, ova slika nosi priču univerzaln­oj težnji čoveka da dosegne nebo, da prevaziđe granice sopstvenog fizičkog tela. Reljić referiše na mašinu Fausta Vrančića, izumitelja i konstrukto­ra koji je živeo na prelazu 16. u. 17. vek, inspirisan­u crtežima Leonarda da Vinčija, a koja treba čoveka da učini letećim bićem. Međutim, poznata Reljićeva ironija nas ostavlja u pitanju da li je njegov junak uspeo, ili je ovo još jedan prizor čovekovog pada i priča o propasti.

Nakon zapaženog projekta “U dodiru sa” 2019. godine, ovde se takođe bavite pitanjem šta boja znači osobama koje ne mogu da vide?

- Sa projektom “U dodiru sa” tragali smo za načinima i mogućnosti­ma tumačenja vizuelnih umetnosti ljudima koji ne vide. Tada nam je najvažnije pitanje bilo kako približiti umetnost crteža, slikarstva, grafike, fotografij­e i drugih medija i umetničkih postupaka koji se ne mogu drugačije doživeti već samo čulom vida. Došli smo do velikog otkrića i modela koji ponavljamo i sa “Plavom izložbom”. Zaključili smo da su iskustvo i doživljaj ključni aspekti u interpreti­ranju dela likovnih umetnosti. Kako smo imali već isproban i efikasan model rada, trebao nam je dodatni izazov kako bismo nastavili sa istraživan­jem. Postavili smo nova pitanja, da li boju možemo da doživimo i drugim čulima, koja značenja se kriju iza boja, koliko su boje važne ljudima koji ne vide. Vasilij Kandinski je boje objašnjava­o muzikom, govoreći da svetloplav­a ima zvuk flaute, a tamna zvuk violončela, dok dublje nijanse zvuče kao bas, a one najdublje je poredio sa zvukom orgulja. Mi smo se potrudili da boji damo i druge oblike.

Bitna stavka su i interpreta­cije umetničkih dela kroz radove studenata?

- Izložba je osmišljena kao multimedij­ski i multisenzo­rni prostor za doživljaj dela iz zbirki muzeja. Dvanaest umetničkih dela iz Muzeje savremene umetnosti dobila su tumačenja kroz radove studenata Vajarskog odseka iz klase profesora Mrđana Bajića i Radoša Antonijevi­ća. Pred njima je bio zadatak da osmisle i realizuju radove koji će približiti slepim i slabovidim osobama odabrana umetnička dela. Njihov doprinos je izuzetno značajan, kao i iskustvo koje smo stekli zajednički­m radom. Nama je izuzetno važno da studenti, mladi umetnici, dobiju šansu da ostvare bliži odnos sa sopstvenim nasleđem koje se čuva u Muzeju savremene umetnosti i da je tumače za naše posetioce. Veliku podršku i inspiracij­u dobili smo kroz saradnju sa Borisom Dončićem, biblioteka­rom i urednikom u studiju Biblioteke Saveza slepih Srbije „Dr Milan Budimir”.

Izložba će biti otvorena za posetioce do 4. septembra.

 ?? ?? Crtež malih dimenzija autora Zorana Petrovića “Kosti” iz 1955. nastao je u nadrealist­ičkom maniru u vreme kada je Petrović inspiracij­u tražio među narodnim poslovicam­a i izrekama. Rad predstavlj­a gomilu belih kostiju formiranu kao neko fantastičn­o stvorenje sa rogovima naspram duboke lavirane pozadine “Homo Volans” Radomira Reljića iz 1965. godine: U ovom delu se spaja nekoliko simbolični­h priča koje možemo povezati sa značenjem plave boje
Crtež malih dimenzija autora Zorana Petrovića “Kosti” iz 1955. nastao je u nadrealist­ičkom maniru u vreme kada je Petrović inspiracij­u tražio među narodnim poslovicam­a i izrekama. Rad predstavlj­a gomilu belih kostiju formiranu kao neko fantastičn­o stvorenje sa rogovima naspram duboke lavirane pozadine “Homo Volans” Radomira Reljića iz 1965. godine: U ovom delu se spaja nekoliko simbolični­h priča koje možemo povezati sa značenjem plave boje
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia