Blic

Solo Leveling je tu!

Stigla je, konačno... Planetarno popularna manga, tačnije “manhwa”, južnokorej­ski strip koji ruši sve rekorde u prodaji, od danas je i na tržištu Srbije! To je ogromna vest i veliki događaj za našu strip scenu.

- Piše: Veljko Ivanović

I DOK SE većina pripadnika starijih generacija još uvek privikava na izgovor, a kamoli razumevanj­e pojmova „manga“i „anime“, mlađi naraštaji (i oni koji su u tom fazonu) na svojim pametnim telefonima već godinama prate svoje omiljene webtoons. Za one koji ne pripadaju potonjoj grupaciji, treba reći da su webtoons digitalni stripski serijali koji su nastali početkom dvehiljadi­tih godina u Južnoj Koreji, pri čemu je svaka epizoda predstavlj­ena u vidu dugog vertikalno­g niza kadrova koji se nadovezuju jedni na druge (nasuprot tradiciona­lnom listanju stranica). Lepota multimedij­alnog sadržaja leži upravo u samoj reči – Multimedij­alni, višečulni ugođaj, što podrazumev­a da pojedini webtoons bivaju praćeni muzičkom podlogom i/ ili zvučnim efektima. Još jedna specifično­st manhwi... ups, ovo možda zahteva još jedno pojašnjenj­e – manhwa je korejski izraz za „stripove“i baš kao što je to slučaj sa japanskim mangama, izraz manhwa postao je globalno usvojen kao pojam za stripove nastale u Republici Južnoj Koreji.

Nego, gde smo ono stali? Ah da, specifično­st za manhwe, nasuprot pomenutim mangama, leži u tome što su u boji i čitaju se baš kao stripovi evropske i američke produkcije – sleva na desno. Premda korejske manhwe umnogome crpe uticaj iz japanskih mangi, manhwage (izraz za autore manhwi) su dale svoj pečat u dramatizac­iji, stilizacij­i i dinamici pripovedan­ja, što je korejske stripove, kao uostalom i celokupnu korejsku pop kulturu, učinilo novim globalnim fenomenom. Treba reći i da je moderno digitalno doba i plasman stripova u webtoons formatu ujedno donekle dovelo i do pada u broju objavljeni­h naslova u štampanoj formi, kao i njihovim tiražima, te da samo oni najuspešni­ji i najpopular­niji manhwa naslovi dožive i svoju print verziju.

Takav je slučaj upravo sa serijalom Solo Leveling, autora Čugonga, koji je svoje delo izvorno napisao kao veb novelu. Popularnos­t se sa beletristi­ke prenela na webtoons formu, sa webtoons u štampane manhwe, a sa štampane manhwe u najavljene i željno iščekivane video-igricu i anime. Solo Leveling je uspehom vrlo brzo prevazišao okvire Južne Koreje i postao globalni hit, dosegavši vrhove top-lista prodaje svuda u svetu. Primera radi, u zemlji koja se inače može podičiti u svakom mogućem smislu bogatom strip-produkcijo­m, Francuskoj, u 2021. godini polovina ukupne prodaje svih stripova pripisuje se mangama i manhvama, a među njima dominantno prvo mesto u ukupnoj vrednosti prodaje zauzeo je prvi broj serijala Solo Leveling, i to iznad giganata kao što su One Piece i Demon Slayer. A danas (i to doslovno danas), zahvaljuju­ći izdavačkoj kući Najkula, Solo Leveling napokon stiže u Srbiju!

NAJSLABIJI LOVAC ČOVEČANSTV­A POSTAJE „PAKLENA MAŠINA“

Pre desetak godina počele su da se pojavljuju kapije – prolazi koji spajaju naš svet s drugom dimenzijom. Tada se beleži i pojava „probuđenih“– ljudi s posebnim sposobnost­ima, koje nazivaju lovci. Oni kojima je snaga probuđena prolaze kroz kapije i suočavaju se s magičnim zverima, u pokušaju da ih spreče da dopru do našeg sveta. Lovac „E“klase Đinu Song, poznat kao „najslabiji lovac čovečanstv­a“, u akcijama eliminisan­ja magičnih zveri zapravo samo pokušava da preživi. Nažalost, kada se zbroje majčini bolnički troškovi, sestrina školarina i izostanak poslovnih mogućnosti, Đinu nema drugog izbora osim da nastavi da stavlja život na kocku. I stoga, kada se ukaže prilika za neuobičaje­no dobro plaćenu misiju, oberučke je prihvata. Ne sluteći da će se suočiti sa stvorenjim­a daleko moćnijim od bilo čega sa čim se do sada susretao! U desetkovan­om i osakaćenom timu lovaca Đinu će napokon morati da preuzme ozbiljniju ulogu. A, koliko ozbiljna uloga ga čeka, tek mu predstoji da otkrije!

Ovo nije obična „from zero to hero“priča. Glavni protagonis­ta suočava se sa nesvakidaš­njim moralnim izazovima i iskušenjim­a, tokom kojih će pokušati da sačuva živu glavu, ali i makar delić ljudskosti. Za sve one koji su fanovi survival mangi ili pak korejske hit-serije Squid Games ili jednostavn­o vole da ih pogodi dobra doza adrenalina, Solo Leveling je pun pogodak.

- Važnost objavljiva­nja prve korejske manhve prevedene na srpski jezik, i to globalnog fenomena kakav je uistinu Solo Leveling, prepoznali su Literary Translatio­ns Institute of Korea, ambasada Republike Južne Koreje u Srbiji, kao i lokalna korejska zajednica – svi su oni podržali realizacij­u i promociju objavljiva­nja Solo Levelinga na srpskom – navodi glavni urednik izdavačke kuće Najkula, Dejan Savić, i najavljuje šta nas to očekuje na promociji.

- Zato smo smatrali da je najpriklad­nije mesto za promociju ovog naslova korejski supermarke­t Kfood, gde će svi koji nam se pridruže 16. maja u 20.30 časova moći premijerno da nabave svoj primerak prvog broja prve ikada korejske manhve objavljene na srpskom jeziku, imati priliku da dobiju vredne poklone, proćaskaju sa najpoznati­jim srpskim jutjuberim­a iz domena mangi i manhvi, ekskluzivn­o saznaju šta se to novo sprema od manga i manhva naslova i, naravno, probaju neke od najboljih korejskih grickalica i slatkiša. Samo ove večeri važiće “one night only” cena od 999 dinara, što je, po našim saznanjima, najniža cena za Solo Leveling bilo gde u svetu - podvukao je Savić.

najavio da će zvono obnoviti. Dve žene su darovale mesto na kom je sada postavljen­o zvono. Radilo se i sve uredilo. I sada će nam služiti protiv gradonosni­h oblaka. Videćemo da bude elektronsk­i sve podešeno, jer nismo uvek kod kuće, i blizu zvonu. Malo nas je na Čikeriji, nema nas ni 20 duša, ali se ne damo poručuje Mirko Tumbas.

MOLITVA PROTIV LEDA

Vrpcu na uređenom zvoniku i novom mestu zvona koje cepa oblake i spašava meštanima njive od grada i drugih nepogoda presekli su najstariji meštanin Čikerije

Jakov Tumbas i njegov unuk Nikola.

Prema rečima velečasnog Tomislava Mijatova „zvona su povezana sa životom naroda, njihova zvonjava označava vreme molitve, skuplja na obavljanje liturgijsk­ih činova, vernike upozorava na značajnije događaje koji pogađaju radošću ili bolom“.

- Držite se zaveta i verujem da će nas Bog obići što se tiče leda i ostalog, a da će nas obdariti lepom kišom - rekao je između ostalog mladi velečasni Mijatov.

Kata Krmpotić, imam 88 godina, i kaže da je i njena majka rođena na Čikeriji, a od nje je čula, „da je zvono uvek zvonilo kada dolazi beli oblak“.

-To je bio bio znak da je oblak pun leda. Zato je onda zvonar zazvonio, rascepao bi beli oblak zvukom zvona i nije bilo leda. To sam doživela milion puta. Dokle zvuk zvona dopire oblak ta mesta zaobilazi, jednostavn­o ga cepa i ne može da uhvati nevreme atar. Onaj koji zvoni mora i da moli. Postoji specijalna molitva protiv leda - kaže starica iz Čikerije.

Zvonar je znao da je to beli oblak koji se valja, okreće, mulja i ako bi zvonar na vreme počeo da zvoni, uvek bi uspeo da ga rascepa

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Glavni protagonis­ta suočava se sa nesvakida šnjim moralnim izazovima i iskušenjim­a, tokom kojih će pokušati da sačuva živu glavu, ali i makar delić ljudskosti
Glavni protagonis­ta suočava se sa nesvakida šnjim moralnim izazovima i iskušenjim­a, tokom kojih će pokušati da sačuva živu glavu, ali i makar delić ljudskosti
 ?? ?? Solo Leveling je uspehom vrlo brzo prevazišao okvire Južne Koreje i postao globalni hit, dosegavši vrhove top lista prodaje svuda u svetu
Solo Leveling je uspehom vrlo brzo prevazišao okvire Južne Koreje i postao globalni hit, dosegavši vrhove top lista prodaje svuda u svetu
 ?? ?? SOLO L(9(LING Autor: Čugong )ormat: [ mm %roj strana: Uvez: 0eki
Kolor
Izdavač: Najkula
SOLO L(9(LING Autor: Čugong )ormat: [ mm %roj strana: Uvez: 0eki Kolor Izdavač: Najkula
 ?? ?? zvono koje zvukom razbija oblake
zvono koje zvukom razbija oblake

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia