Blic

POLA EVROPE SE BORI ZA MESTO U LIGI ŠAMPIONA

Crveno-beli su u društvu sa Mančester sitijem, Arsenalom, Realom, Barselonom, Bajernom, Borusijom iz Dortmunda, Seltikom, Napolijem, Fejenordom i Benfikom. Zvezda i još 10 klubova su već u grupnoj fazi

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Revanšom na “San Siru” večeras (21) ćemo da saznamo ime prvog finaliste Lige šampiona. Fudbaleri Intera imaju velikih 2:0 iz prvog meča sa gradskim rivalom Milanom, kao i “prednost” domaćeg terena. I, ne samo to, izabranici Simonea Inzagija su konačno podigli formu, dok roso-neri pucaju po svim šavovima. U drugom polufinalu, u sredu, igraju Mančester siti i Real. Prvi meč je završen sa 1:1.

Što se Lige šampiona za 2023/24. tiče, za sada u grupnoj fazi imamo 11 klubova. Crvena zvezda je prva overila vizu, a zatim su redom u društvo stizali već pomenuti Siti, pa Arsenal, Barselona, Real, Bajern, Borusija Dortmund, Napoli, Benfika, Fejenord i Seltik.

Naredna sezona biće i poslednja u kojoj će se igrati po aktuelnom sistemu, jer je UEFA potvrdila da ćemo od 2024/25. imati 36, umesto 32 kluba. Takođe, više neće postojati ni grupna faza! Ali, o tome ćemo nešto kasnije.

vveć se dugo priča o tome u kojem će “šeširu” Crvena zvezda da dočeka 31. avgust i žreb. Pisali smo da su Beograđani čas gore, čas dole, na granici između trećeg i četvrtog “šešira”. Sigurno je da će biti pomeranja na tabeli u završnici nekih liga, poput Ukrajine, Portugalij­e, Francuske...

Takođe, raspored u “šeširima” će da zavisi i od finala

Lige šampiona i Lige Evrope. Naime, pobednici dva najveća UEFA takmičenja zauzeće mesto u prvom “šeširu” po kvalitetu, bez obzira na klupski koeficijen­t. Ako tim koji osvoji LŠ već ima obezbeđeno mesto u grupnoj fazi, kao što je slučaj sa Mančester sitijem i Realom, onda će njihovo mesto da zauzme šampion Ukrajine. Isto važi i za pobednika u Ligi Evrope koga će da “odmeni” trećeplasi­rani tim francuske Lige 1 što će sigurno da budu Lans ili Olimpik iz Marseja koji imaju slabiji koeficijen­t od srpskog prvaka.

LIGA ŠAMPIONA OD 2024/25. MENJA FORMAT I TAKMIČIĆE SE 36 UMESTO 32 KLUBA. SRBIJA MORA U KVALIFIKAC­IJE

Najveća gužva je u Seriji A, gde je samo Napoli siguran, dok Inter, Milan, Roma, Lacio i Juventus mogu do elite na osnovu plasmana, ali i rezultata u završnici Lige šampiona i Lige Evrope. Problem je što po UEFA pravilima maksimum po državi iznosi pet klubova, a to znači da će jedan italijansk­i predstavni­k morati da otpadne.

Od svih timova, u najslabijo­j poziciji je Lacio koji može da grupne faze samo na osnovu uspeha u domaćem prvenstvu. Milan i Inter su “još živi” u LŠ, kao i Roma i Juventus u Ligi konferenci­ja, gde su učesnici polufinala. Međutim, rasplet u Seriji A ne utiče toliko na crveno-bele jer svi “azuri” imaju bolji koeficijen­t. Istina, Lacio i Zvezda

su izjednačen­i sa 42.000, ali je klub iz Rima u prednosti na osnovu boljih rezultata italijansk­ih klubova.

Kada smo pomenuli 2024/25, trebalo bi da kažemo da Srbija neće imati direktnog predstavni­ka, kao što će biti slučaj naredne sezone. Nismo uspeli da odbranimo koeficijen­t i naš šampion će ponovo morati da igra u kvalifikac­ija, ali od plej-ofa. Jedini uslov da se to ne dogodi je da crveno-beli trijumfuju 1. juna 2024. na “Vembliju”. Znamo da to zvuči realno koliko i sletanje na Mars, međutim, ako ništa, Zvezda na svojoj strani ima tradiciju, da tako možemo da kažemo. Beograđani su trijumfova­li 1991. u poslednjem finalu Kupa šampiona, pre nego što je takmičenje preimenova­no u Ligu šampiona. Bila je to sezona u kojoj se još igralo po ligaškom sistemu, a ne po grupama kao od 1992. kada je titulu osvojila Barselona. Nije mnogo, ali je bar početak...

Već smo napisali da će biti 36 timova koji će igrati u jednoj ligi, međutim, neće igrati svako sa svakim. Glavnu ulogu će imati žreb koji će odrediti parove, tako da svaki klub odigra deset mečeva - po pet na svom terenu i u gostima. Tako će se već na startu igrati više mečeva nego do sada. Posle deset kola, podvlači se linija i osam prvoplasir­anih idu direktno u osminu finala, dok će se timovi od 9. do 24. mesta boriti za prostalih osam ulaznica. Sve posle toga, od osmine finala, ide po ustaljenom režimu - nokaut runde sve do velikog finala.

U principu, naši timovi će imati teži posao od sezone 2024/25. Proširenje je urađeno u korist klubova iz “lige petica”, kao i liga koji kakotako mogu da drže korak sa najboljim i najbogatij­im. Svi ostali će, kao i do sada, morati da prođu sito i rešeto kvalifikac­ija, s tim da će “staza šampiona” dati jednog predstavni­ka više.

 ?? ?? ovako je bilo ove sezone u ligi evrope: gelor kanga u meču sa monakom
ovako je bilo ove sezone u ligi evrope: gelor kanga u meču sa monakom
 ?? ?? dušan vlahović bi sa juventusom mogao da gostuje na „marakani“
dušan vlahović bi sa juventusom mogao da gostuje na „marakani“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia