Blic

GRAN KANARIJA OTVARA EVROLIGU ZA VEČITE

Španski klub se plaši da bi zbog čestih putovanja mogao da bankrotira. Crvena zvezda i Partizan očekuju poziv. OSTANE U ZVEZDI, VERUJE SE DA TO ZAVISI OD STATUSA U EVROLIGI

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Košarkaši Crvene zvezde i Partizana čvrsto krče put ka finalu ABA lige koje bi pobedniku trebalo da donese mesto u Evroligi. Kažemo, trebalo, ali ne i sigurno, jer je Evroliga ta koja ima poslednju reč.

Međutim, za večite rivale je stigla dobra vest iz Španije - Gran Kanarija razmišlja da “pauzira” i da propusti sezonu 2023/24.

Klub iz Las Palmasa se za Evroligu izborio trijumfom u Evrokupu, ali su se vlasnici preračunal­i i zaključili da se boravak u eliti ne isplati. Naime, najveći problem je logistika. Kanarska ostrva se nalaze samo 150 kilometara od Afrike i gotovo deset puta dalje od Iberijskog poluostrva. Samo letovi do Barselone i Madrida traju tri sata, o Tel Avivu ili Kaunasu, da ne pričamo. Geografski, Gran Kanarije je bliže da igra protiv NBA timova sa Istočne obale, nego Makabijem.

Gazde smatraju da nemaju ni novac za čaretere, ni dovoljno kvalitetan tim da se sa uspehom bore na dva fronta, u ACB ligi i Evroligi, i spremni su da se povuku. Za vikend su na svom terenu katastrofa­lno izgubili od Reala sa 96:67 i kao da je taj neuspeh upalio crvenu lampicu. “Basket njuz” podseća da je Gran Kanarija posledni put u elitnom takmičenju igrala u sezoni 2018/19. kada je sa skromih osam pobeda u 30 mečeva završila kao 14. u konkurenci­ji 16 timova. Takođe, iste godine je podbacila i u španskom prvenstvu i sa 12. pozicije nije mogla da se domogne plej-ofa.

U ovom trenutku, informacij­a iz Španije je nezvanična. Gran Kanarija o svojim razmišljan­jima nije obavestila Evroligu, ali će to morati da uradi u kratkom roku. Očekuje se da će sredinom juna na Generalnoj skupšitini biti objavljena i konačna lista učesnika za

sezonu 2023/24, sa ili bez Gran Kanarije. Šta se menja? Ponovo, ništa zvanično ne može da se kaže. Prva opcija je da se u Evroligu vrati Valensija koja je podbacila ove sezone i koja je narednih godinu dana trebalo da igra Evrokup sve dok se ne završi nova dvorana. Druga solucija je da se mesto ponudi ekipi Turk telekom koja je u finale poražena od Gran Kanarije. Međutim, to nije rešenje koje bi se prihvatilo sa oduševljen­jem.

Za srpske klubove je potencijal­no odustajenj­e samo jedna prepreka manje da i naredne sezone imamo dva učesnika. Niko nam ništa ne garantuje, naravno, ali Evroligi sigurno nije prioritet da insistira na Gran Kanariji koja bi na polovini sezone mogla da bankrotira.

U svakom slučaju, u Beogradu se s nestrpljen­jem očekuju vesti iz sedišta Evrolige koja bi mogla da se oglasi i pre završetka plej-ofa ABA lige i potvrdi da li će večiti da dobiju pozivnice ili ne.

 ?? ??
 ?? ?? oliver stević sa trofejom evrokupa koji je pripao gran kanariji
oliver stević sa trofejom evrokupa koji je pripao gran kanariji

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia