Blic

Kako je Zvezda evropske velikane bacila na kolena

- M. Jovanović

Serijal „Iz pepela do Lige šampiona“otkriva pozadinu uspeha našeg najtrofejn­ijeg fudbalskog kluba.

CRVENA ZVEZDA JE kao kreator velikog uspeha, koji je našem fudbalu doneo mnogo benefita, dokazala da je baš ona neumoljivi vladar fudbalske Srbije. Međutim, put od trnja do Zvezda nije uvek popločan samo lepim stvarima, a crveno-beli su se uverili u to. Na teži i na lakši način. Ovo je priča o dominaciji jednog kluba.

Peta epizoda dokumentar­nog serijala “Zvezda – Iz pepela do Lige šampiona” koja će se emitovati u utorak od 22 sata na „Blic televiziji“, odnosno dan kasnije od 19 časova na platformam­a „Sportala“nosi naziv “Dominacija” - reč za koju je Zvezda morala da pređe mnogo kilometara kako bi mogla da je stavi iza svog imena.

Zvezda nije mogla ni da sanja da će Liverpul pasti u Beogradu, Arsenal u Londonu spasiti poraza, a da će se Milan plašiti do poslednjeg minuta. Za uspehe koje je nizala, morala je da se odrekne mnogo stvari, a sa odricanjem su dolazili novi pritisci i nova dokazivanj­a.

Na krilima pobeda, u ekstazi navijača, Zvezda je morala da pronađe način kako da opravda poverenje i kako da ostvari ono što je zacrtala, a za čiju realizacij­u je bilo potrebno 10 godina. Crveno-beli su za isti taj vremenski period promenili samo pet trenera, koji su iza sebe ostavili uspehe koji će se prepričava­ti decenijama u budućnosti.

U novoj epizodi saznaćete koje su to utakmice bile prekretnic­a i bitna raskrsnica ovog srpskog kluba, koji klubovi sa Starog kontinenta su pomogli Zvezdi da se popne jedan stepenik više, a koji su je namučili. Međutim, to bile sve lekcije onoga “Kako se postaje šampion?” dovoljnih da od jeseni 2023. godine Zvezda bude direktno u Ligi šampiona.

Kakav je to osećaj kada posle čitave jedne decenije uspete da se plasirate u grupnu fazu evropskog takmičenja, otkrili su protagonis­ti ove priče. Od Vladana Milojevića i Milana Borjana do Vujadina Savića i Gelora Kange.

Svi pamte Florijanu, kao simbol početka, ali najviše herojski Krasnodar, da bi se kasnije dogodila i luda Trnava, nestvarni Salcburg i istorijski Napoli. Mnogo hiljada kilometara je Zvezda prešla da bi iza svog imena mogla da stavi reč “Dominacija”.

U fudbalu nema juče, nema onoga što ste uradili, iako za istoriju i sećanje ostaju Arsenal, Salcburg, Napoli, Liverpul, Kopenhagen, Milan i Glazgov. Sada je vreme za neke nove ciljeve, za motiv više u Ligi šampiona jer je Zvezda podigla lestvicu u zvezde.

Mohamed Salah i Liverpul se nisu dobro proverili na „Marakani“kada je Crvena zvezda slavila sa 2:0 u Ligi šampiona, golovima Milana Pavkova

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia