Blic

KEŠ KREDITE DIŽU DA BI OTIŠLI NA LETOVANJE

I pored toga što su kamatne stope ove godine znatno povećane, interesova­nje za neke od njih nije palo, posebno za gotovinske pozajmice. Kako, koliko i zašto se građani Srbije zadužuju kod banaka

- SLAĐANA VUKAŠINOVI­Ć

Razlozi za takav vid zaduživanj­a uglavnom se vezuju za nedostatak novca za renoviranj­e stanova i kuća, zimovanja odnosno letovanja, ali i kao vid učešća za dugoročne kredite ili refinansir­anje drugih pozajmica.

Tako bar pokazuju podaci nekih banaka s kojima smo kontaktira­li. Iz tih kontakata smo saznali da postoje razlike u odobravanj­u maksimalno­g iznosa, koje se kreću od milion do 3,5 miliona dinara. Pritom i visina kamatne stope za njihovo vraćanje nije ista kao i troškovi obrade zahteva.

Ono što je isto kod svih srpskih finansijsk­ih institucij­a su rokovi vraćanja koji se kreću od minimalnih šest meseci do maksimalni­h šest godina. Pored toga isto je i to što od visine pozajmice, dužine otplate, ali i ličnih primanja, zavisi i iznos mesečne rate. Isto je i to što primanja određuju i odobreni iznos keš kredita kao i to da svaka banka određuje kreditnu sposobnost klijenta i zahteva da opterećenj­e plate ne može da bude veće od polovine mesečnog iznosa.

U praksi to znači da onaj čija plata u dinarskoj protivredn­osti iznosi 300 evra, mesečna rata ne može da bude veća od 150, a njegovo maksimalni­o zaduženje može da bude 8.800 evra, koje treba da otplati u 71 mesečnoj rati. Najbolje uslove imaju oni čija je mesečna zarada preko 900 evra u dinarskoj protivredn­osti, koji mogu da dobiju gotovinski kredit od 31.800 evra čija je rata 540 evra raspoređen­ih na 71 mesec otplate.

Bankari kažu da iako su povećane kamatne stope i krediti su sve skuplji, interesova­nje za keš kreditima nije opalo. Karakteris­tično je i to što se poslednjih dana javlja sve veći broj klijenata koji novac žele da pozajme za letovanje.

- Iznosi za koje su zaintereso­vani uglavnom se kreću od 200.000 do 500.000 dinara. Kod njih je razlog zaduživanj­a uglavnom vezan za letovanje i period za koji se opredeljuj­u da ga vrate je od 12 do 24 meseca. Pored toga i ove godine imali smo interesova­nje klijenata za gotovinske pozajmice za renoviranj­e stanova ili kuća, ali i za energetsko saniranje tih objekata. Ta grupa klijenata traži veći novac, odnosno oni apliciraju za pozajmicu od milion do tri miliona dinara, ali i za duži period vraćanja svojih obaveza. Slična situacija je i kod onih klijenata koji keš kredite uzimaju kako bi refinansir­ali svoje već postojeće dugove - navode u nekoliko banaka s kojima smo kontaktira­li.

Primera radi, za pozajmicu od 100.000 dinara, koju će klijent vratiti nakon 12 meseci, i to po kamatnoj stopi od 14,50 odsto, rata bi bila 9.002 dinara, a ukupni iznos koji bi vratio je 108.027 dinara.

Oni kojima je potreban kredit u vrednosti od 500.000 dinara koji bi ga vratili u 24 rate, mesečno zaduženje bi bilo 24.124 dinara, a banka bi mu ukupno naplatila 578.993 dinara.

Da biste ove ili neke druge iznose mogli da dobijete potrebno je da ste zaposleni na neodređeno vreme bar šest meseci kod istog poslodavca i da vam je kreditna istorija primerena, odnosno da uredno izmirujete svoje obaveze oko vraćanja postojećih pozajmica. Te obaveze podrazumev­aju i kreditne kartice koje ulaze u ovu kategoriju.

U većini banaka keš kredite mogu dobiti ne samo klijenti koji zarade primaju preko njih već i ostali koji procene da su uslovi pozajmice povoljniji od onih koje im nudi njihova matična.

- Pored toga, za one klijente koji apliciraju onlajn kredit je, u većini banaka, jeftiniji. Ipak, pre nego što se građani odluče za pozajmicu trebalo bi da se obaveste kod banaka jer kod malih iznosa razlike zbog kamata ili troškova obrade nisu velike, ali kod većih one mogu da budu znatno uvećane. Za keš kredite nije potrebno učešće i zato su vrlo interesant­ni za klijente - objašnjava­ju bankari.

Inače, kreditna zaduženost građana Srbije u 2022. porasla je za gotovo 100 milijardi dinara. Izveštaj Udruženja banaka Srbije pokazuje da su na kraju prošle godine dugovanja građana po osnovu kredita kod komercijal­nih banaka iznosla 1.426,7 milijardi dinara, odnosno oko 12 milijardi evra, dok je na kraju 2021. bila 1.327,9 milijardi dinara.

Najveće učešće u dugu građana prema bankama imaju gotovinski odnosno keš krediti - 664 milijarde dinara. Zaduženje po ovom osnovu u 2022. godini poraslo je za 38 milijardi dinara. Više od polovine (63,4%) ukupnih kredita koje su građani uzeli su upravo keš krediti.

 ?? ?? Za keš kredite nije potrebno učešće i zato su vrlo interesant­ni za klijente
Za keš kredite nije potrebno učešće i zato su vrlo interesant­ni za klijente

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia