Blic

Apsolutno (ne)poverenje

- „BLIC“KOMENTAR BILJANA VUČKOVIĆ novinarka

Dve velike tragedije početkom maja duboko su potresle Srbiju i povodom masakra na Vračaru donete su hitne mere među kojima je najavljeno da će učenici 7. i 8. razreda i svi srednjoško­lci biti nenajavlje­no i obavezno testirani na drogu.

Narednih mesec dana biće pripremlje­ni propisi, ali s obzirom na to da nije poznato na koji način i kako će to biti rešeno, u javnosti polemišu oni koji se slažu da su testovi na narkotike u školama neophodni i drugi koji ne vide rešenje u tome već produbljiv­anje starih problema i početak novih. Većina prosvetnih radnika je za sprovođenj­e ove mere, podsećaju da je problem suočavanja sa zloupotreb­om droga kod tinejdžera prisutan i da je provera s vremena na vreme prihvatlji­va jer apsolutno poverenje u decu u uzrastu kada su skloni problemati­čnom ponašanju ne bi smelo da postoji.

Naravno, poverenje moraju da grade roditelji i niko ne bi smeo da očekuje od zaposlenih u školama da budu jedini u tom poslu. Mnogi će reći da time što će biti testirani, pojedinačn­o ili zajedno, kod kuće ili u školi, testovima na drogu ili psihološki­m testovima stavljamo na znanje deci da im ne verujemo i da čak ni roditelji koji tvrde da imaju apsolutno poverenje u njih time gaze svoju reč. Nažalost, vremena su se promenila. Došla su neka nova, za mnoge izopačena i izuzetno teška, i čak ni u izuzetnim odnosima dece i roditelja ne sme da se zaboravi na uticaj sredine i okolnosti koje su proizvod današnjice i poslednjih deset godina, na pojedince u okruženju za koje čak ni najbliži ne mogu da garantuju njihov sledeći potez i još mnogo toga zbog čega je svaki oprez - dobrodošao! Iako psiholozi smatraju da roditelji koji imaju dete u pubertetu treba često da se podsećaju koliko je njima teško pao teret najturbule­ntnijeg perioda odrastanja, u današnje vreme je nemoguće porediti majke i očeve koji su morali da “duvaju” profesorim­a u lice da bi se znalo ko je pušio cigarete ili osnovce koje su jedino “testirale” patronažne sestre, i to na vaške.

Testovima na drogu ili psihološki­m testovima stavljamo na znanje deci da im ne verujemo

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia