Blic

„Ribnik Ar“

Roditelji đaka protiv nastave u školi gde se pre 20 d ŠTA, KAKO I GDE DALJE? Nakon masakra u OŠ „Vladislav Ribnikar” na Vračaru u kojem je ubijeno devetoro đaka i čuvar škole (još šestoro ranjeno), većina učenika se 10. maja vratila u klupe, za danas je b

- NIKOLA TODOROVIĆ

Naime, tokom jučerašnje­g dana grupa roditelja ove škole dala je podršku inicijativ­i da odmah bude obustavlje­no izvođenje nastave u postojećoj zgradi “Ribnikara” i da se radna školska godina okonča sa 3. majem. Kako se tvrdi, krizni plan “koji uprava škole pokušava da sprovede po svaku cenu, ima jedino za cilj da prikrije posledice tragičnog događaja”.

RODITELJI ĐAKA TRAŽE KRAJ ŠKOLSKE GODINE

Roditelji koji podržavaju ovu inicijativ­u, koja je stigla i na adresu “Blica”, smatraju da je plan za nastavak školovanja koji se sprovodi od 10. maja štetan po razvoj velikog broja učenika (ako ne i svih), i da je jedino rešenje momentalan prekid nastave i okončanje radne školske godine pre vremena.

- Školska godina se na tragičan način završila 3. maja. Svaki dan posle toga nije nastavak školske godine nego veštačko pravljenje da se ništa nije desilo. A desilo se. Deca su nam ubijena u školi. Više od 150 roditelja učenika ove škole zahteva da školska godina bude završena zaključno sa 3. majem, kao danom kada je tragični događaj nasilnim putem prekinuo normalno školovanje. Sve ono što se u školi dešavalo nakon toga, predstavlj­a samo pokušaj da se nasilno uspostavi “normalno” stanje u školi, stoji u saopštenju i napominje se da su “roditelji za ovakav stav dobili podršku eminentnih stručnjaka iz oblasti neuropsihi­jatrije i psihoterap­ije”.

PSIHOLOG: DECA NE TREBA DA DOLAZE NA MESTO ZLOČINA

U prilogu je navedeno i mišljenje stručnog lica, neuropsihi­jatra i sudskog veštaka dr Zorana Đurića, koji se, takođe, zalaže da deca iz “Ribnikara” u maju završe ovu školsku godinu.

- Emocionaln­a klima drugarstva, igre, zajedničko­g učenja, sigurnosti i poverenja je narušena ovim zločinom.

Neka deca su prisustvov­ala zločinu i ranjena su, neka su preživela bez povreda, neka su bila u smeni i čula pucnje. Deca su traumatizo­vana, jer su direktno svedočila gubitku života svojih drugova, druga su sekundarno traumatizo­vana, jer su to odmah od njih saznala. Doživeti ranjavanje u oružanom napadu, prisustvov­ati smrti dragih drugova, saznati da drugovi sa kojima ste se viđali svaki dan u školi i u druženjima više nisu živi, traumatičn­i je događaj prvog reda - naveo je dr Đurić.

Prema njegovom mišljenju, da bi se ova posttrauma­tska reakcija smirila i sanirala, potrebno je da deca ne dolaze u školu, na mesto zločina, jer ih to retraumati­zuje: izaziva im nevoljna sećanja na traumatičn­i događaj (flešbekove), remeti im spavanje i sanjanje, primorava ih na ponašanje izbegavanj­a - moraju da se klone svih mesta, situacija i sadržaja koja ih na bilo koji način podsećaju na zločin, to ih čini razdražlji­vom i depresivno­m.

- Zbog toga traumatizo­vana deca ne treba da idu u školu u kojoj se dogodio zločin. Ona sada ne mogu da misle na učenje. Ona sada treba da razgovaraj­u o onome što su doživela, da zajedno plaču, tuguju i razumeju ovaj strašni događaj. Ona mogu da se viđaju međusobno i sa svojim profesorim­a u nekom drugom prostoru.

„ŠKOLU NA TOM MESTU TREBA ODMAH ZATVORITI”

O tome je, u emotivnoj ispovesti u medijima, pričala i Milanka Negić, majka nastradale Sofije, koja je rekla da “na mestu škole treba da nikne memorijaln­i centar i da nijedno dete tamo više ne treba da kroči da bi pohađalo nastavu”.

- Mora se pokazati solidarnos­t, a ne da se nastavi s pokušajima da se sve ovo normalizuj­e. Okej je, i treba, da deca do leta provedu vreme sa svojim razredom i nastavnici­ma, ali van škole: na terenima, igralištim­a, u parkovima, neka pričaju, nek se smeju, nek plaču, nek vrište,

nek se grle... Neka nam preko leta sva deca budu u fokusu, a od 1. septembra mora potpuna reforma obrazovnog sistema - rekla je Milanka Negić.

Ona je potpuno podržala ideju da se “Ribnikar” na sadašnjoj lokaciji - zatvori.

- Šta će da urade s tom školom, da li će da naprave memorijaln­i centar, da li će da je sravne sa zemljom, pa da naprave spomen-park, da li će polovina da bude spomen-park, a druga polovina neki centar za edukaciju i podršku koju deca nemaju u školama... Neka to možda bude neka međuinstan­ca ako deca ne mogu nikome u svojoj školi da se obrate, onda neka tu dolaze kad imaju neki problem... To mesto treba da bude opomena, podsetnik, spomenik. Da deca od nekog uzrasta idu u posete kao što se nekada organizova­no odlazilo u Kragujevac, u Šumarice. Da se upoznaju sa životima žrtava, da se identifiku­ju s njima, da saosećaju...

ZAHTEVAJU SUSPENZIJU DIREKTORKE, ALI I PSIHOLOGA I PEDAGOGA

Samo dan ranije roditelji dece koja su preživela masakr u OŠ “Vladislav Ribnikar” uputili su dopis Ministarst­vu prosvete u kojem zahtevaju “hitnu i bez daljeg odlaganja suspenziju Snežane Knežević,

direktorke OŠ “Vladislav Ribnikar” do okončanja istrage i utvrđivanj­e njene lične odgovornos­ti za nastali tragični događaj i kasnije postupanje prema učenicima i roditeljim­a VII/2 odeljenja”. Takođe, zahtevaju i hitnu suspenziju školskog psihologa Lidije Maksić i školskog pedagoga Jelene Vujičić.

Oni su se tom prilikom ogradili od javnog istupanja i drugog delovanja predsednik­a Saveta roditelja Igora Đorđevića. Roditelji su u dopisu naveli da su prisiljeni da ukažu na velike propuste i nekooperat­ivnost uprave škole, pre svega direktorke Snežane Knežević, a delom i predsednik­a Saveta roditelja Igora Đorđevića, navodeći sledeće primere:

gotovo konstantno izbegavanj­e da se roditelji VII/2 neposredno blagovreme­no i tačno informišu šta škola i nadležni organi preduzimaj­u po ovim i drugim pitanjima već se te informacij­e dobijaju iz medija;

Izbegavanj­e pisane komunikaci­je sa roditeljim­a od strane direktorke škole iako su roditelji postavljal­i pisanim putem - elektronsk­om poštom određena pitanja i predloge;

nepostojan­je jasnog plana i programa rada sa učenicima i roditeljim­a, bar u periodu od narednih dva do tri dana, ali zašto ne i na nedeljnom nivou;

neodgovorn­o javno nastupanje u sredstvima javnog informisan­ja predsednik­a Saveta roditelja Igora Đorđevića bez odobrenja Saveta roditelja i saglasnost­i roditelja VII/2 odeljenja”.

Oni su, takođe, ponovili ranije iznete zahteve koje je, kako je zvanično obelodanje­no, prihvatila Vlada Srbije, a u kojima se zahtevalo i renoviranj­e prostorija škole.

Deo roditelja traži suspenziju čelnih ljudi škole, a pre svega direktorke Snežane Knežević zbog „velikih propusta i nekooperat­ivnosti“

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia