Blic

ZATVORENE, SRUŠENE ILI PRETVORENE U MEMORIJALN­E CENTRE

Masovno ubistvo u OŠ “Vladislav Ribnikar” u Beogradu umnogome je podsetilo na slične jezive zločine kojima smo godinama i decenijama unazad svedočili, ponajviše u Sjedinjeni­m Američkim Državama.

-

Najjezivij­e masovno ubistvo u SAD viđeno je 16. aprila 2007. godine kada je student Seung Hoi Čo ubio čak 32 svojih kolega i drugih članova fakulteta Virdžinija Tek

Možda i najpoznati­je je ono iz “Kolumbajna” 1999. godine, na osnovu kojeg je snimljen čak i film koji je dobio Oskara, a najtragičn­ije sa fakulteta Virdžinija Tek 2009. kada su život izgubile čak 32 osobe.

Većina škola na kojima su se dogodile tragedije su srušene, a na njihovim mestima su ili izgrađeni novi objekti ili memorijaln­i centri, dok je u slučaju Virdžinija Teka deo univerzite­ta u kojem se dogodio masakr par godina kasnije renoviran i pretvoren u Centar za mirovne studije i prevenciju nasilja.

KOLUMBAJN, 20. APRIL 1999.

U srednjoj školi “Kolumbajn” u Litltaunu u Koloradu 20. aprila 1999. dogodilo se jedno od najmasovni­jih ubistava u školama u Americi. Tada su dvojica učenika ušla u školu i ubila 12 drugova i jednog nastavnika.

Nimalo slučajno, na 110. rođendan Adolfa Hitlera, Erik Haris i Dilan Klebold, sproveli su u delo plan koji su pre toga mesecima detaljno pripremali. Namera im je bila da izazovu eksplozije dve bombe u školi, a potom da na parkirališ­tu pucaju u učenike koji beže iz škole. Cilj je bio - ubiti barem 250 ljudi.

Međutim, tempirani upaljači nisu funkcionis­ali, pa su napadači, stari 17 i 18 godina, kada su to shvatili, počeli nasumice da pucaju po učenicima.

Masakr u “Kolumbajnu” bio je inspiracij­a za poznati dokumentar­ni film Majkla Mura “Kuglanje za Kolumbajn” koji je dobio Oskara. Posle zločina prvo je srušena biblioteka, gde je proliveno najviše krvi. Kasnije je objekat pretvoren u memorijaln­i centar, ali je problem nastao što je privlačio one koji su fasciniran­i sličnim masakrima!

VIRDŽINIJA TEK, 16. APRIL 2007.

Pucnjava sa najvećim „crnim rekordom“dogodila se 16. aprila 2007. godine, kada je 23-godišnji student Seung Hoi Čo ubio 32 studenta i članova fakulteta i ranio još njih 17 u dva odvojena napada na kampusu u Virdžinija Teku, koristeći dva poluautoma­tska pištolja, nakon čega se ubio. Prvo je u jednoj sobi ubio jednog studenta, pa zatim drugog. Dva sata kasnije otišao je do fakulteta gde je napravio barikadu ispred ulaza nakon čega je pucao u nekoliko učionica. Ubica je i sam bio student završne godine na katedri za engleski jezik.

Nakon pucnjave studentima sa Virdžinija Teka je ponuđeno preseljenj­e na fakultete po želji. Dve godine nakon pucnjave, “Noris hol”, deo univerzite­ta na kojem se desio krvavi pir, ponovo je otvoren, ali je u njega smešten Centar za mirovne studije i prevenciju nasilja.

SENDI HUK, 14. DECEMBAR 2012.

Dvadesetog­odišnji Adam Lanca je 14. decembra 2012. u pucnjavi u osnovnoj školi “Sendi Huk” u Njutaunu, u američkoj državi Konektikat, ubio 20 dece, starosti od šest do devet godina, šestoro odraslih, među kojima je i njegova majka, a na kraju i sebe.

Pošto je ubio majku, on se kolima odvezao u školu i pucao na đake, najpre u jednoj učionici, a zatim u drugoj. Škola ima obezbeđenj­e, ali je Lanca obučen u vojničku uniformu sa zaštitnim prslukom i maskom, noseći pušku i dva pištolja probio put do prizemlja škole u koju ide oko 420 đaka. Monstrum je ovu školu pohađao četiri i po godine u svom detinjstvu.

Zgrada stare škole je srušena, a na njenom mestu je podignut potpuno nov objekat što je koštalo 50 miliona dolara. Nedaleko od škole podignut je i svojevrsni memorijaln­i kompleks koji je otvoren u avgustu 2022. godine.

UVALDE, 24. MAJ 2022.

Salvador Ramos (18) ubijen je 24. maja 2022. godine nakon što je prethodno počinio masakr u osnovnoj školi u teksaškom gradu Uvalde, u kom je poginulo 19 dece i dvoje učitelja, a još njih 17 je ranjeno.

Pomahnital­i tinejdžer je u

obrazovnu ustanovu, u gradiću od tek 16.000 stanovnika u kojoj žive pretežno Hispanoame­rikanci, uleteo sa puškom i pištoljem, prvo zapucao u dvorištu, a onda ciljano uleteo u pojedine učionice gde je rafalima umsrtio decu koja su bila starosti od devet do 11 godina. Ubio je i dvoje odraslih, a pre masakra je upucao i svoju baku. Poginuo je u pucnjavi sa policijom.

U junu 2022. odlučeno je da zgrada u kojoj se desio masakr više ne bude korišćena i đaci su prebačeni u novi “kampus”. Zgrada bi trebalo uskoro da bude potpuno srušena, a gradnja nove škole najavljena je, na novoj lokaciji, za leto ove godine.

NEŠVIL, 28. MART 2023.

Odri Hejl, 28-godišnja bivša učenica osnovne škole “Kovenant” u Nešvilu, 28. marta ove godine ubila je šest osoba, od kojih troje dece, a napad je brižljivo mesecima planirala, pre nego što je na kraju likvidiran­a. Kod nje su pronađeni razni spisi i mape škole, kao i crteži sa jasnim planom ulaska u školu, obelodanil­a je tada policija.

U krvavi pir u svojoj nekadašnjo­j osnovnoj školi Odri Hejl je krenula sa puškom i dva pištolja koje je pribavila na legalan način, a kako su preneli američki mediji, u 172 masovne pucnjave u SAD ovo je bio tek četvrti slučaj gde su napadači bile devojke.

Nastava u školi “Kovenant” je nastavljen­a sredinom aprila, u fazama i sa skraćenim rasporedom, ali ne u prostorija­ma gde je došlo do masovmnog ubistva, već u drugim koje im je obezbedila lokalna crkva.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? u kampusu virdžinija teka 2007. ubijene su čak 32 osobe
u kampusu virdžinija teka 2007. ubijene su čak 32 osobe
 ?? ?? sećanje na 21 žrtvu u školi u uvaldeu, u državi teksas
sećanje na 21 žrtvu u školi u uvaldeu, u državi teksas
 ?? ?? Memorijaln­i centar „Kolumbajn“je, nažalost, počeo da privlači i ljude fasciniran­e masakrima
Memorijaln­i centar „Kolumbajn“je, nažalost, počeo da privlači i ljude fasciniran­e masakrima

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia