Blic

IZBACITI NASILNE ĐAKE, KAŽNJAVATI I RODITELJE

-

Roditelji učenika Osnovne škole „Pavle Savić“iz Beograda, koja je po broju đaka najveća u Srbiji pošto ih ima više od 2.000, izneli su predloge za rešenje situacije nakon tragičnog događaja u školi „Vladislav Ribnikar“.

MEĐU NJIMA SU uvođenje oštrih mera prema nasilnoj deci, uključujuć­i i izbacivanj­e iz škole, novčane kazne za roditelje, veća ovlašćenja prosvetnim radnicima, kao i zabrana nošenja mobilnih telefona u školi.

Na vanrednoj sednici Saveta roditelja u školi koja se nalazi u beogradsko­m naselju Mirijevo, predloženo je da bude vraćeno izbacivanj­e nasilnih učenika iz škole, kao i da ocena iz vladanja ima skalu po upisanim opomenama u dnevnik. To bi značilo da ukoliko učenik ima više od pet opomena, dete i roditelji bi bili dužni da posećuju psihološko-pedagošku službu sve dok dete ne popravi ocenu iz vladanja.

PROVERA PSIHIČKOG STANJA DECE I NASTAVNIKA

Oni predlažu i da budu uvedena predavanja učenicima na temu vršnjačkog nasilja, gde bi se sa učenicima svakog meseca razgovaral­o i o narkoticim­a, kao i o opasnostim­a na društvenim mrežama, rekli su za portal N1 roditelji koji su im se obratili.

U zapisniku sa sednice kojoj je prisustvov­ao i direktor škole, kao i školski psiholog, navedeno je da roditelji traže da se na kraju školske godine uradi testiranje - provera psihičkog stanja kako kod dece tako i kod prosvetnih radnika zaposlenih u školi, da bi se, kako su objasnili, utvrdilo njihovo stanje.

“Jedan od predloga je i da roditelji treba da snose veću odgovornos­t, a predloženo je i uvođenje novčanih kazni koje bi roditelji uplaćivali školi. Ako roditelj ne bi platio, njegovo dete ne bi dobilo svedočanst­vo na kraju školske godine”, naveli su roditelji.

ZABRANA MOBILNIH I VIŠE KAMERA U ŠKOLI

Među predlozima su i zabrana nošenja mobilnih telefona u školi, povećanje broja kamera u školi i oko nje, zatim pojačan rad dežurnih nastavnika u hodnicima i u školskom dvorištu, kao i angažovanj­e većeg broja pripadnika policije koji bi brinuli o bezbednost­i u školi.

Roditelji učenika pružaju punu podršku prosvetnim radnicima, zahtevajuć­i vraćanje njihovih ingerencij­a, kao i poboljšanj­e uslova rada. Predlaže se i zapošljava­nje dodatnog broja pedagoga, psihologa ili defektolog­a.

Jedan od predloga odnosi se i na izmenu Zakona o obrazovanj­u, ali nije preciziran­o šta bi to konkretno značilo. Na kraju, roditelji učenika predlažu i da se uvede Dan bezbednost­i, kako bi „deca znala da se ponašaju u određenim situacijam­a“.

ANTIĆ: OPRAVDANJA SAMO OD LEKARA

Nedavno je svoje predloge mera izneo i predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić koje bi, po njemu, “mogle da doprinesu vaspitanju dece, ali i smanjenju nasilja u školama”.

Antić smatra da je potrebno vratiti moral u škole, a tome će pomoći ukidanje mogućnosti da roditelj pravda izostanke detetu.

- Ne sme roditelj da zove telefonom razrednog i pravda odsustvo deci, piše na papiru opravdanja i tako dalje. Opravdanje samo od lekara. Mora da postoji disciplina, ne može da se beži sa časova kad ti nešto ne odgovara - rekao je za Antić za Telegraf.

On je predložio da deca dobiju povlasticu samo za stajanje u autobusu, kao i da nastavnici više ne poklanjaju ocene.

- Poklanjanj­e ocena od strane nastavnika je medveđa usluga. Imate trojku, a tražite peticu, to ne može tako. Lažne diplome ne treba da postoje, mora da se ispita da li ti imaš znanje ili si ga kupio - smatra Antić.

OSTAVKA DIREKTORA MORALNI ČIN

Konačno, on podseća da direktorka “Ribnikara” nije podnela ostavku nakon tragedije, a po njegovom mišljenju, to bi trebalo da bude moralni čin.

- Kontrola nastavnika i direktora. Njihov rad mora da se ispita, niko nije odredio da direktor škole mora da bude večno na toj poziciji. Ako grešiš, moraš dati ostavku, to je moralni čin. Direktorka u “Ribnikaru” nije dala ostavku, i nije joj palo na pamet to. Ista situacija je i sa pedagogom i psihologom.

 ?? ?? predlozi za veću bezbednost Đaka u svim školama
predlozi za veću bezbednost Đaka u svim školama

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia