Blic

BAHMUT (NI)JE PAO

Nakon više od devet meseci žestokih sukoba, ruske snage tvrde da su konačno uspele u svojim namerama da osvoje ukrajinski grad Bahmut.

- MILIJANA MILIKŠIĆ, IVANA KEŠANSKI

Rusko Ministarst­vo odbrane navelo je da je strateški grad Bahmut “oslobođen”, nakon čega je ruski predsednik Vladimir Putin čestitao paravojnoj organizaci­ji „Vagner“i pripadnici­ma Oružanih snaga Rusije na zauzimanju tog ukrajinsko­g grada.

Prema saopštenju objavljeno­m na sajtu Kremlja, Putin je rekao da se bitka za Bahmut – najduža i najkrvavij­a u 15-mesečnom ratu – okončala ruskom pobedom.

“Vladimir Putin čestita jurišnim odredima ‘Vagnera‘, kao i svim vojnicima jedinica Oružanih snaga Rusije, koji su im pružili neophodnu podršku i zaštitu bokova, završetak operacije oslobađanj­a Artjomovsk­a”, navodi se u saopštenju Kremlja koje je prenela agencija RIA Novosti. Putin je u saopštenju takođe najavio da će svi koji su se istakli u borbi dobiti državna priznanja, preneo je “Gardijan”.

Rusko Ministarst­vo odbrane je prethodno saopštilo da je završeno sa “oslobađanj­em” Bahmuta (čije je drugo ime Artjomovsk) i potvrdilo da je tu operaciju izvela privatna paravojna grupa “Vagner” uz artiljerij­sku i vazdušnu podršku redovne ruske vojske.

Međutim, ukrajinski zvaničnici, na čelu sa predsednik­om Volodimiro­m Zelenskim, negiraju da je Bahmut u potpunosti pod ruskom kontrolom.

Zelenski je u govoru na samitu G7 u Hirošimi u Japanu rekao da Bahmut nije okupiran od strane Rusije i pozvao svet da se ujedini protiv rata.

Naš herojski narod okreće istoriju kako bismo mogli da učinimo da sam rat postane senka. Verujem da ratu nije mesto u svetu. Čovečanstv­o je prešlo veoma dug put i izgubilo mnogo života u krvavim sukobima - rekao je on.

Odgovaraju­ći na pitanja novinara, Zelenski je rekao da Bahmut nije zarobljen od strane Rusije i da ukrajinski vojnici ostaju u gradu, ali da nije mogao dati jasne informacij­e.

- Borimo se zahvaljuju­ći hrabrosti našeg naroda, naših ratnika. Jasno razumem šta se dogodilo u Bahmutu. Ne mogu da podelim sa vama taktičke stavove naše vojske. Bahmut od danas nije okupiran od strane Rusije. Ne postoje dva ili tri tumačenja tih reči - rekao je ukrajinski predsednik, javlja Gardijan.

On je uporedio scene iz Bahmuta sa slikama uništene Hirošime.

- Ovo je potpuno uništeno područje, ništa nije ostalo, nijedna osoba nije ostala. Danas je to tragedija, ali u budućnosti će biti rekonstruk­cije i oporavka - kaže Zelenski.

Zelenski je rekao da sanja o obnovi „svih naših gradova koji su u ruševinama“, slično regeneraci­ji Hirošime. On je rekao da je samo pitanje vremena kada će drugi „kriminalci na javnim funkcijama“želeti da se ugledaju na primer Rusije, zbog čega je važna ukrajinska formula mira.

- Moć ukrajinske mirovne formule je zaustavlja­njem ruskih ambicija daćemo svetu još jedan rezultat, paralizova­ćemo druge potencijal­ne agresore. Kada svi koji žele rat vide koliko je svet ujedinjen i odlučan kada hoće mir, nema smisla. Ukrajina nudi svetu spas od rata. Da bismo to uradili, moramo se ujediniti i učiniti Rusiju poslednjim agresorom - rekao je.

I Rusija i Ukrajina pretrpele su u ovoj bici velike gubitke za koje se veruje da se kreću u hiljadama.

BITKA ZA BAHMUT JE POSTALA VEOMA NIJE VAŽNA ZA KREMLJ IAKO GRAD STRATEŠKI MNOGO BITAN

 ?? ??
 ?? ?? navodnu rusku pobedu analitičar­i su odbacili kao beznačajnu
navodnu rusku pobedu analitičar­i su odbacili kao beznačajnu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia