Blic

DNEVNICE ZA PUTOVANJE U INOSTRANST­VO 40 DO 140 EVRA

Mnogo je kompanija koje zbog prirode posla svoje zaposlene šalju na poslovni put. Neke samo po Srbiji, a neke i u inostranst­vo. U oba slučaja, radniku sledi novčana naknada, odnosno dnevnica.

- MARICA JOVANOVIĆ

Imajući u vidu da naši građani poslovno van zemlje najviše putuju po Evropi, dnevnica varira od 40 do 140 evra, do Amerike je ona 100 dolara, dok je za putovanje po gradovima Srbije nešto više od 3.000 dinara.

Dnevnica za put treba da pokrije troškove ishrane i gradskog prevoza u mestu u kojem zaposleni boravi, a kako se one razlikuju od zemlje do zemlje ne čudi što ovi iznosi nisu izjednačen­i. Službeni put u zemlji prema Zakonu o radu ne može trajati duže od 15 dana, ali ukoliko je potrebno može se produžiti do 30 dana.

Imajući u vidu da veliki broj nemačkih kompanija ima predstavni­štvo u našoj zemlji, ali takođe i da veliki broj domaćih ima neku vrstu saradnje s njima, podaci pokazuju da je Nemačka jedna od zemalja u koju se najviše poslovno putuje. Dnevnica u ovoj zemlji iznosi 87 evra, i to se odnosi uglavnom na najveće gradove.

Dnevnica za put Austriju je 58 evra, dok u Italiji varira, od 50 evra do manjih gradova pa do 80 u većim poput Rima.

Kako je Švajcarska već poznata po visokom standardu, i tome da su osnovne životne namirnice i duplo skuplje nego u okolnim zemljama, ne iznenađuje što je dnevnica na poslovnom putu do ove zemlje 140 švajcarski­h franaka ili 143 evra.

Najniža dnevnica prema spisku država je za Poljsku i iznosi 41 evro. Za Maltu je malo veća - 45 evra, za Mađarsku 65, Slovačku 70, Španiju do 80 evra.

Skandinavs­ke zemlje važe za najskuplji deo Evrope, a posebno Norveška. Njima se svakako po cenama može pridružiti i Velika Britanija. Uprkos tome, dnevnice za poslovno putovanje se ne razlikuju mnogo od drugih evropskih zemalja. Naknada za Švedsku i Norvešku je 57 evra, a put u London se plaća 70 funti, odnosno 80 evra.

Činjenica je da Srbija sa Kinom ima dobre poslovne odnose, ali i da više njihovi građani putuju kod nas nego mi kod njih. Ipak, za one koji poslovno putuju baš u ovu zemlju dnevnica iznosi od 80 do 100 američkih dolara za najveće gradove.

Put u SAD iznosi slično i dnevnica takođe varira od grada do grada, ali je ona najviša za putovanje u Njujork, gde iznosi 100 dolara. Malo manje se po danu plaća put u Tursku - 90 dolara, i to u Istanbul, samo tri evra više za Dubai, dok se put u Moskvu plaća 125 dolara po danu.

Prema objavljeni­m podacima za ovu godinu iz Zakona o porezu na dohodak građana, dnevnica za poslovni put po Srbiji iznosi 3.012 dinara i važi za sve gradove. Međutim, čak i ako zbog posla moraju na put u drugi grad, nemaju svi uvek pravo na ovu vrstu naknade.

Dnevnica za službeno putovanje računa se od časa polaska na službeno putovanje do časa povratka sa službenog putovanja. Zaposleni stiče pravo na dnevnicu u punom iznosu ukoliko je na službenom putu proveo između 12 i 24 časa. Međutim, ukoliko je putovanje trajalo između osam i 12 sati, ako zaposleni nije ostvario uslov za punu dnevnicu, on ima pravo na pola dnevnice.

Prema odredbama zredbe, za službeno putovanje u zemlji koje je trajalo kraće od osam časova zaposleni nema pravo na isplatu dnevnice. Ukoliko u ovom slučaju poslodavac u skladu sa opštim aktom i ugovorom o radu zaposlenom ipak isplaćuje dnevnicu, na celi njen iznos obračunava se porez na zarade.

Zaposleni stiče pravo na dnevnicu u punom iznosu ukoliko je na službenom putu proveo između 12 i 24 časa

 ?? ?? ako zaposleni nije ostvario uslov za punu dnevnicu, on ima pravo na pola dnevnice
ako zaposleni nije ostvario uslov za punu dnevnicu, on ima pravo na pola dnevnice

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia