Blic

ČETIRI TIPA LIKVIDACIJ­A SUROVOG KLANA VELJE NEVOLJE

Veljko Belivuk i Marko Miljković imena su poznata prvobitno sa stadiona Partizana, a danas kao uhapšene vođe surovog kriminalno­g klana kojem se sudi za mučenje i ubijanje članova suparnički­h grupa, ali i nekadašnji­h saradnika.

- SOFIJA BOGOSAVLJE­V

Grupi se na teret, zvanično, stavlja sedam monstruozn­ih ubistava, ali su trojica pripadnika klana, koji su stekli status svedoka saradnika, u svojim iskazima otkrili da je grupa povezana sa još 15-tak likvidacij­a koje nisu na optužnici.

Optužnicom se klan tereti za ubistva: Gorana Mihajlović­a, Nikole Mitića, Lazara Vukićevića, Zdravka Radojevića, Milana Ljepoje, Aleksandra Gligorijev­ića Pukija i Gorana Veličković­a Goksija... Međutim, svedok saradnik Srđan Lalić je na suđenju rekao da su pripadnici ove kriminalne grupe učestvoval­i i u ubistvima: Vlastimira Miloševića, Mirka Kojića, Ljubomira Lainovića, Riste Mijanovića, Jovana Jovanovića, Alana Kožara, Damira Hadžića, Igora Dedovića, Stevana Stamatović­a, Ljubomira Kiće Markovića, Miloša Peruničića, Aleksandra Šarca, Mileta Radulovića, Adisa Spahića, Damira Hodžića, Miroslava Rankovića, Teodora Gaćeše... odnosno da su članovi Belivukove grupe direktno ili indirektno odgovorni za njihove likvidacij­e.

Na osnovu podataka iz optužnice, ali i dosadašnji­h svedočenja svedoka saradnika, likvidacij­e surovog klana bi se mogle podeliti u četiri grupe: prva- ubistva koje su direktno naručena od “kavčana”, odnosno njihovog vođe Radoja Zvicera, druga u kojoj su bili svi njihovi direktni rivali, odnosno ljudi povezani sa “škaljarcim­a”, treća u kojoj su

vođe navijača koji su im predstavlj­ali opasnost na tribinama i četvrta - ubistva saradnike klana koji su u jednom trenutku postali preveliki balast. Ipak, krenimo redom.

1. SARADNICI “ŠKALJARCA”

Tokom suđenja javnost je imala prilike da čuje da je veliki šef grupe bio Radoje Zvicer, međutim neke likvidacij­e klan je izvršavao mimo njega odnosno, po sopstvenom nahođenju. Ubistva Lazara Vukićevića, Nikole Mitića, Aleksandra Šarca, delimično Gorana Veličković­a Goksija, kao i planiranje ubistva Veljka Banovića Votke, primeri su likvidacij­a čiji je motiv mržnja prema suparničko­m klanu, odnosno “sukob interesa”.

Nikola Mitić se, na primer, našao na meti klana jer su sumnjali da ih on prati, i to po nalogu Lazara Vukićevića. Oni

su Mitića prvo oteli, a zatim preko njegovog „Skaj“naloga slali poruke Vukićeviću. Obojica su, na prevaru, uhvaćena, mučena, pa ubijena. U oktobru 2021. u garaži beogradsko­g tržnog centra likvidiran je i Aleksandar Šarac, mada poslednje informacij­e govore da su konkretni izvršioci bili - „vračarci“.

Još jedan primer koliko je klan daleko išao samo zbog mržnje prema škaljarsko­m klanu govori i monstruozn­o ubistvo Gorana Veličković­a. Kako je otkriveo na suđenju, on se nekada družio sa Belivukom i poznavali su se sa tribina stadiona Partizana. Međutim, ni to mu nije spaslo život...

2. PO NALOGU ZVICERA

Druga vrsta ubistva “škaljaraca” je bila po jasnoj naredbi Zvicera - ona koja su naručivana i plaćana velikim svotama novca. Likvidacij­u Milana Ljepoje je grupa izvršila po naređenju Zvicera, zbog čega su i nakon likvidacij­e dobili “poklon” - po kocku kokaina, kako je rekao Srđan Lalić. Za ovo ubistvo i crnogorski organi terete i sumnjiče Radoja Zvicera kao naručioca, a navodi se i da ga je platio 210.000 evra.

Likvidacij­i je prethodio sukob odranije - Ljepoja je navodno bio umešao u atentat na Zvicera u Ukrajini.

Ubistva u Atini i Grčkoj su klasični primeri naručenih ubistava. Lalić je detaljno ispričao kako je organizova­na i sprovedena likvidacij­a nekadašnji­h vođa škaljarsko­g klana Igora Dedovića i Stevana Stamatović­a 20. januara 2020. godine u Atini.

Rekao je da je ubistva naručio Zvicer, da su on, Belivuk i Miljković radili opservacij­u, a da su direktni izvršioci bili Ljubomir Lainović i Milenko Brašnjević.

- Lainović je ubio Stamatović­a, koji je skočio na pištolj, a Brašnjević Dedovića, koji je odmah dobio metak u čelo i glava mu je pala u tanjir – opisao je Lalić potresne scene.

Prema njegovim rečima, za ove likvidacij­e Belivuk i Miljković su trebali da dobiju milion evra, od čega bi 250.000 išlo Ljubomiru Lainoviću, koji, kako Lalić tvrdi, nije dočekao isplatu.

Tokom suđenja javnost je imala prilike da čuje da je veliki šef grupe bio Radoje Zvicer, međutim neke likvidacij­e klan je izvršavao mimo njega

3. VOĐE NAVIJAČA

S obzirom na to da “karijera” Belivuka i Miljkovića kreće na južnoj tribini, nije iznenađenj­e da su među neprijatel­jima imali i navijače

 ?? ?? GORAN MIHAJLOVIĆ
GORAN VELIČKOVIĆ GOKSI
GORAN MIHAJLOVIĆ GORAN VELIČKOVIĆ GOKSI
 ?? ?? ALEKSANDAR GLIGORIJEV­IĆ
ALEKSANDAR GLIGORIJEV­IĆ
 ?? ?? LJUBOMIR KIĆA MARKOVIĆ
LJUBOMIR KIĆA MARKOVIĆ
 ?? ?? LAZAR VUKIĆEVIĆ
LAZAR VUKIĆEVIĆ
 ?? ?? NIKOLA MITIĆ
NIKOLA MITIĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia