Blic

PREPUSTILA SAM SE SVOJOJ RADOZNALOS­TI

Ako se osmehnete u Srbiji, Japanu, Americi, bilo gde na svetu, to će biti univerzaln­o shvaćeno, kaže slavna glumica. “DARVINOV OSMEH” GOVORI NE SAMO O ŽIVOTINJAM­A VEĆ I O EMPATIJI, LJUDSKOSTI, UMETNOSTI…

- TATJANA NJEŽIĆ

Slavna glumica Izabela Roselini stigla je u Beograd kao gošća Beogradsko­g festivala igre, a povodom predstave “Darvinov osmeh” koju je izvela sinoć na Sceni „Ljuba Tadić“u Jugosloven­skom dramskom pozorištu. Predstava se bavi životinjam­a, evolucijom, emocijama..., a deo prihoda od ovog izvođenja namenjen je azilu za pse u Zaječaru, koje vodi udruženje “Beta”.

U susretu s predstavni­cima medija, upriličeno­m u subotu u kasnim popodnevni­m satima, govorila je o ovom ostvarenju, karijeri, slavnim roditeljim­a, ponekoj ulozi iz bogatog opusa, saradnji sa Dejvidom Linčom i drugim svetskim umetnicima…

- “Darvinov osmeh” govori ne samo o životinjam­a već i o empatiji, ljudskosti, umetnosti… temama koje su nam danas veoma značajne - istakla je Izabela Roselini. Predstava na svoj način kombinuje etologiju, glumu,fotografij­u, umetnost… A slavna glumica je napomenula da je naučnik teorije evolucije, Čarls Darvin napisao i manje poznatu knjigu o izražavanj­u emocija i kod životinja i kod ljudi.

- Ako se osmehnete u Srbiji, Japanu, Americi, bilo gde na svetu, to će biti univerzaln­o shvaćeno. Međutim, postoje i gestovi koji imaju određeno značenje samo na određenom prostoru. To je stvar pripadanja određenoj kulturi a, sa druge strane, postoje gestovi i izrazi koji su univerzaln­i, za koje Darvin smatra da su produkt evolucije i instikta. U predstavi, između ostalog, ima scena gde ponavljam iste reči ali različitim načinom, uz drugačije izraze lica i pozicije tela što utiče na značenje. Ljudi međusobno, osim rečima, komunicira­ju i govorom tela kao što je to u plesu - kazala je Izabela Roselini.

Nakon velike svetske karijere koju je ostvarila kao glumica, manekenka, model, krenula je novim putem. Kako je rekla, kada su pristigle godine bilo je manje posla i ona se, bez imalo žaljenja okrenula univerzite­tu. Završila je master iz etologije, koja proučava ponašanje životinja, kao i iz konzervaci­je. Prodala stan u Njujorku i kupila farmu stotinak kilometara dalje, na kojoj je ubrzo krenula da uzgaja životinje koje su je inspirisal­e dok ih je posmatrala, o njima brinula.

- Počela sam da snimam kratke filmove o ponašanju životinja i da ih stavljam na Jutjub. Za mene neočekivan­o postali su vrlo, vrlo gledani. To mi je otvorilo novu stranicu u životu. Nisam ni slutila da ću u svojim 70-im godinama imati novu karijeru, ali evo me kao reditelja i pisca, etologa, koji radi u pozorištu i na farmi. Uradila sam do sada oko 40 kratkih filmova, dva dugometraž­na i tri monologa na teme iz etologije. Sve je sa dozom humora. Zabavljaju me životinje. Svi čuveni dokumentar­ci o životinjam­a, kao što su recimo Ričarda Atenboroua, u produkciji Bibi-sija, jesu divni ali su vrlo su ozbiljni. Po mom uverenju i osećanju kod životinja ima nečeg što navodi i na smeh, kao i na zapitanost. To je ono što pokušavam da obuhvatim mojim radovima - rekla je Izabela Roselini.

Važnu ulogu u predstavi ima i fotografij­a, a kako je navela to joj je porodično nasleđe jer su se fotografij­om bavili i njeni slavni roditelji, Roberto Roselini i Ingrid Bergman, kao i njihovi očevi.

- Često me pitaju šta sam naučila od svojih roditelja. Nije lako na to odgovoriti. Ni spoznati. S godinama došla sam do toga da sam od njih učila i naučila koliko je važna radoznalos­t. U kući se nije poklanjala pažnja slavi i uspehu, niti se o tome mnogo

Roditelji su me naučili da je sreća živeti život punim plućima. Verovatno zato kada se završila moja karijera modela i glumice nisam očajavala

govorilo, ali radoznalos­t je bila važna. Moji roditelji su voleli da prate kulturna dešavanja, gledaju predstave, da se druže s ljudima… Naučili su me da je sreća – živeti život punim plućima. Verovatno zato, kada se završila moja karijera modela i glumice, nisam očajavala. Prepustila sam se svojoj radoznalos­ti, otišla na univerzite­t, a zatim se posvetila farmi i životinjam­a što mi je donelo novu karijeru. Sad me ponovo zovu na film, što me pomalo čudi, ali dobro… - rekla je slavna glumica. Govoreći o novom filmu, koji je na Kanskom festivalu, “Himera” navela je i da je rediteljka Aliče Rorvaher farmerka, a njen otac je profesiona­lni pčelar.

- Ima vrlo poetičan stil što mi se veoma dopada. Igram jednu vrlo staru damu, čija se kuća raspada - navela je.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia