Blic

CRVENI TEPIH ZA JOKIĆA U HOLIVUDU

Nagetse još samo jedna pobeda deli od finala, odnosno ukupno pet od šampionsko­g prstena NBA lige!

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Novi holivudski blokbaster je stigao u Los Anđeles! U glavnoj ulozi je Somborac Nikola Jokić koji je Denver doveo do treće pobede nad Lejkersima (119:108), odnosno na korak od plasmana u veliko finale. Sporedne role igraju Lebron Džejms, Entoni Dejvis, Džek Nikolson, Edi Marfi, Denzel Vošington, Džejk Džilenhol i druge brojne velike zvezde koje su, neko sa terena a neko iz prvog reda, gledale i divile se košarkaško­m majstoru na delu.

Statističk­i, Jokić je imao mirno veče, da ne kažemo prosečno, sa 24 poena, osam skokova i šest asistencij­a. Ono što je bitno je da je član druge najbolje petorke NBA lige čak 15 koševa (šut iz igre 5/5) ubacio u poslednoj četvrtini, kada je fantastičn­i Džamal Marej (37 poena, 30 u prvom poluvremen­u) ostao bez snage.

Prvo je, na 3,18 minuta pre kraja Jokić pogodio trojku za 111:101, da bi u poslednjem minutu teledirigo­vanom asistencij­om pronašao Majkla Portera za 117:103 i kraj svih nadanja Lejkersa u preokret. U tim trenucima, “oskarovci” su krenuli da napuštaju dvoranu u Los Anđelesu, dok se čulo navijanje samo “najveselij­e trojke” - Nikoline supruge Natalije i braće Nemanje i Strahinje u dresovima Denver Nagetsa.

- Nikada nisam sumnjao u svoj tim - rekao je Jokić.

Srpski centar je tako postao tek drugi igrač u istoriji NBA lige koji je zabeležio 2.000 poena, 1.000 skokova i 800 asistencij­a u jednoj sezoni. Pre Nikole Jokića ovakvu statistiku je imao samo Oskar Robertson 1961/1962.

I, to nije bilo sve od Jokića u Los Anđelesu. Trener Majkl Meloun je otkrio da je srpski as vodio napade u odlučujućo­j deonici.

- Nikola je na kraju rekao svima da će Džamal i on da odigraju dva na dva. I morao sam to da podržim. To je bila Nikolina akcija. Rekao je:

DA IZ OSKAROVCI SU IMALI PRILIKU KOŠARKAŠKO­G PRVOG REDA GLEDAJU VELEMAJSTO­RA NA DELU

“Hajde da odigramo ovo”. Odigrali su kako treba. Trener Jokić je odradio odličan posao večeras - ispričao je Meloun.

Međutim, Nikola nije zaintereso­van za mesto...

- Ne želim da budem trener. To je sigurno najgori posao na planeti - poručio je Nikola Jokić.

Šta dalje? Jedan važan podatak koji može da vam pojasni situaciju u kojoj se nalaze Denver i LA Lejkersi - nijedan tim u plej-ofu nije uspeo da od 0:3 stigne do 4:3. Tačnije, skor je 0-149! Samo je Lebron Džejms tri puta bio u toj situaciji i svaku seriju je izgubio. Verujemo da će i ovu...

- Samo da pobedimo jednu. Jedna za drugom, fokus je sada na utakmici broj četiri i, znate, to je zaista sve o čemu bi trebalo da mislimo sada - ne gubi nadu Džejms, koji je odigrao vrlo dobro sa 23 poena, 12 asistencij­a i sedam skokova.

Istina je da su Lejkersi u sva tri meča imali priliku da slave. U ovom poslednjem duelu, i pored 30 poena Mareja na poluvremen­u, Nagetsi su imali “mršavih” 58:55. Pritom, Jokić nije mogao da pogodi (4-14), a u nastavku je ušao i u probleme sa ličnim greškama. I, ništa... “Kralj” je nekada sam rešavao takve mečeve!

Činjenica je i da su Jokić i Marej tri puta nadigrali Džejmsa i Dejvisa. Tandem Lejkersa je samo u prvom meču imao poen više (66:65), odnosno u trećoj utakmici su nadskakali Nikolu i Džamala (25:13). Sve ostalo je prošlo u znaku košarkaša Denvera.

- Jokić je toliko dobar sa loptom i teško ga je pročitati. Iako je imao miran prvi deo, opet je pronašao način da nas povredi - iskren je Rui Hačimura, koji u završnici nije uspeo da zaustavi Jokića.

Takođe, Denver je u sva tri meča bio uspešniji u šutu za tri poena (46-29), što Lejkersima ostavlja malo prostora da se provuku. Tako razmišlja i legenda Lejkersa Medžik Džonson.

- Kada imate dve superzvezd­e kakve su Jokić i Marej i kada u isto vreme igraju na najvišem nivou - nezaustavl­jivi su. Ako tako nastave i u NBA finalu, Nagetsi će biti prvaci - kratak i jasan je bio Medžik.

Ajzeja Tomas, bivši košarkaš Detroit Pistonsa, takođe se kladi na Denver:

„Ako Denver pobedi u velikom finalu, igra će se ponovo promeniti. Svi će tražiti velikog čoveka da bi imali šansu. Ovo je liga imitatora“.

S druge strane, Drejmond Grin, četvorostr­uki šampion sa Golden Stejtom, ne otpisuje Lejkerse...

„Apsolutno neverovatn­a Denverova pobeda. Ali ne mogu još da otpišem mog brata Lebrona Džejmsa. Moj kralj će biti prvi igrač ikada koji se vratio posle 0:3“, napisao je Grin.

Stručnjaci očekuju da će se četvrti meč u LA (noć između ponedelja i utorka) razlikovat­i od svega što smo videli. Lejkersi su na kolenima i da bi se podigli moraće da igraju na svi ili ništa. A, u takvim slučajevim­a, najmanje će se igrati košarka.

Denver, s druge strane, ima veliku priliku da “pometla” najvažniju franšizu u istoriji NBA lige. Klub iz Kolorada nikada seriju nije završio “sa nulom”. I, da, baš zbog toga, Nagetsi bi trebalo da posao završe u Holivudu.

 ?? ??
 ?? ?? ni najjača filmskomuz­ička ekipa nije pomogla lejkersima
ni najjača filmskomuz­ička ekipa nije pomogla lejkersima
 ?? ?? džamal marej je 30 od ukupno 37 poena postigao u prvom poluvremen­u
džamal marej je 30 od ukupno 37 poena postigao u prvom poluvremen­u
 ?? ?? jokića su često morala da čuvaju dvojica košarkaša lejkersa
jokića su često morala da čuvaju dvojica košarkaša lejkersa

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia