Blic

RODITELJI „RIBNIKARA“PODELJENI U TRI GRUPE

Nastava u OŠ “Vladislav Ribnikar” obnovljena je 20 dana nakon masakra u kojem je ubijeno devetoro đaka i čuvar škole, sa skraćenim časovima, bez ocenjivanj­a i prozivanja, sa po šest policajaca u svakoj smeni, ali i sa podeljenim stavovima roditelja oko po

- MILJANA KLJAJIĆ

Prema nezvanični­m podacima, na nastavu juče nije došlo 300 učenika čije su mame i tate bile protiv povratka mališana na mesto gde se dogodio zločin ili zbog toga što sama deca psihički još nisu za to sposobna, a kao i u svakoj obrazovnoj ustanovi bilo je i onih koji su “redovno” bolesni.

U IGRI TRI MODELA ZA KRAJ GODINE

Posle svega jasno je da su se roditelji podelili u tri grupe, zavisno od toga kako vide završetak školske godine, od kojih svaka ima punopravne razloge za stavove koje zastupaju. Prva, po svemu sudeći i najveća, složila se sa nastavkom školske godine u prostorija­ma škole, pod ranije dogovoreni­m “uslovima” da se ne koriste ulazi, učionice i prostorije u kojima se masakr dogodio što bi dodatno mogli da istraumati­zuje decu.

Druga grupa roditelja, koja je pre nekoliko dana izašla sa zvaničnim zahtevima u javnost, tražila je da se školska godina završi sa 3. majem, odnosno da se učenici više ne vraćaju ove školske godine u klupe, a da zatim padne odluka kako će to sve izgledati od septembra. Konačno, treća grupa roditelja je za neko “međurešenj­e”, podržavaju povratak đaka na nastavu, ali ne u zgradu sadašnje škole na Vračaru gde se dogodio jezivi zločin.

NASTAVA, ALI U DRUGOJ ZGRADI?

Predsednik Saveta roditelja “Ribnikara” Igor Đorđević kazao je za “Blic” da je njihov zvanični stav da deca treba da se vrate u školu.

- Da nastave sa aktivnosti­ma prema planu koji utvrđuje tim koji je za to nadležan. Ako zvanično dobijemo predlog grupe roditelja koja zahteva da se školska godina odmah okonča, mi ćemo se kao Savet izjasniti o tome - rekao je Igor Đorđević za “Blic”.

Jedan od roditelja koji je član Saveta kazao je za “Blic” da deo roditelja traži da se školska godina završi, ali da je većina za obustavlja­nje nastave u zgradi „Ribnikara“, “jer deca koja su bila u smeni u toku masakra psihički teško podnose povratak na to mesto”.

- Mi smo za nastavu, ali bilo gde drugo. Ima i dece iz druge smene čija su deca poznavala žrtve i oni su za izmeštanje. Za nastavak nastave u “Ribnikaru” su uglavnom roditelji mlađe dece, za koju oni misle da nisu ni svesna šta se dogodilo - kazao je jedan od roditelja.

Majka sam tri „ribnikarca“i u ovoj školi sam se sa svojom decom radovala, rasla, učila. Tog tragičnog 3. maja se sve srušilo... MILENA VASIĆ MAJKA UČENIKA I GLUMICA

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia