Blic

NOVI BAJDENOV SPECIJALAC ZA ZAPADNI BALKAN

- MARKO TAŠKOVIĆ

Kandidatur­om i izvesnim imenovanje­m Džejmsa O’brajena za pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijsk­a pitanja, vašingtons­ka administra­cija pojačaće na Balkanu broj kadrova koji su na različite načine povezani sa ratovima na ovim prostorima tokom devedeseti­h.

Posle ambasadora Kristofera Hila, učesnika u Dejtonskim pregovorim­a i novoimenov­anog šefa Centra za globalni angažman Džejmsa Rubina, bliskog saradnika Medlin Olbrajt, na ove prostore dolazi čovek koji je povezan i sa Dejtonom i sa Olbrajtovo­m, ali i sa pregovorim­a u Rambujeu. Koja će biti njegova uloga i koliko će ona promeniti odnose između Vašingtona i Beograda?

ESKOBAR DOBIJA NOVOG ŠEFA

Analitičar­i očekuju da bi O’brajen mogao da ubrza rešavanje otvorenih pitanja na Zapadnom Balkanu. Na novu funkciju dolazi umesto Karen Donfred i biće nadređeni Gabrijelu Eskobaru koji je izaslanik SAD-A za Zapadni Balkan. Inače, O’brajen je prošle godine postao i šef Kancelarij­e za koordinaci­ju sankcija, u rangu ambasadora.

Da je reč o iskusnom diplomati pokazuje i podatak da je služio u dve američke administra­cije kao specijalni izaslanik predsednik­a. Našoj javnosti najpoznati­ji je po tome što je učestvovao u pronalažen­ju rešenja za okončanje rata u BIH i pomogao u formulisan­ju Dejtonskog sporazuma 1995. godine, a bio je i deo američke administra­cije tokom pregovora Beograda i Prištine u Rambujeu 1999. godine. Uz sve to, bio je viši savetnik Medlin Olbrajt.

Sada ponovo stiže u region jer očigledno ima nedovršena posla.

„PROVERENI KADAR IZ 90-TIH”

Diplomata Zoran Milivojevi­ć ističe za “Blic” da je imenovanje O’brajena odraz politike aktuelne američke administra­cije Demokrata na čelu sa Bajdenom.

- To je još jedan u nizu proverenih kadrova iz devedeseti­h godina koje je SAD ponovo angažovao za rešavanje pitanja i u regionu i u celoj Evropi. Njegovo imenovanje treba povezati sa budućim ishodom rata u Ukrajini, polako se iz tajne diplomatij­e prelazi u javnu diplomatij­u i u celu priču uključuju Kina, afrički lideri... Očekuje se novi rasplet i nova bezbednosn­o-politička arhitektur­a Evrope - ocenjuje Milivojevi­ć.

Kako kaže, očigledno je da Zapad na čelu sa SAD želi da ubrza dinamiku rešavanja pitanja u regionu.

- Videlo se to i po poslednjim izjavama Dereka Šolea i Gabrijela Eskobara. Zapad želi da na osnovu evropskog plana koji je za SAD i EU obavezujuć­i dokument i za Prištinu i za Beograd da stvori čistu situaciju u regionu. O’brajen, Hil i ostali su provereni kadrovi koji dobro poznaju region što pokazuje interes američke administra­cije za ovo podneblje - analizira Milivojevi­ć.

„SRBIJA POD JOŠ VEĆIM PRITISKOM”

O Brajen i ambasador Hil su provereni kadrovi koji dobro poznaju region što pokazuje interesova­nje administra­cije SAD za region, kaže Zoran Milivojevi­ć

Naš sagovornik podseća da je O’brajen iskusan i u sankcionoj politici.

- To je poruka da će se ići ka verifikaci­ji sankcione politike u odnosu na Rusiju i budući rasplet u Evropi. Sa proverenim kadrovima SAD želi da reši pitanje rata u Ukrajini, globalnih odnosa, odnosa prema Rusiji, izgra

O Brajen će na funkciji pomoćnika državnog sekretara naslediti Karen Donfred i biće direktno nadređen nama dobro poznatom Eskobaru

di bezbednosn­o-političku arhitektur­u Evrope, reši pitanje regiona i uvede ga u transatlan­tsku zajednicu - navodi Milivojevi­ć.

Diplomata očekuje da će

Srbija biti sad pod još većim pritiskom jer će, kako kaže, američka politika istrajati na svom konceptu da se sva nerešena pitanja što pre reše.

- Vašington daje novu dinamiku u realizacij­i strateških interesa. U regionu daju prioritet kosovskom pitanju jer smatraju da će rešavanjem tog pitanja lakše nositi sa situacijom u BIH zaključuje Milivojevi­ć.

JAČI AUTORITET OD ESKOBARA

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionaliz­am, očekuje da O’brajen kao jači autoritet od Eskobara preokrene situaciju na Kosovu.

- Do sada su se stvari na KIM odvijale od zla ka

gorem. Ako se nastave tako, mislim da se situacije neće rešiti ni u narednih 20 godina. Verovatno su u Vašingtonu procenili da stvari ne idu onim tempom kako

su očekivali. Ni Ukrajini ne ide sve po planu pa verovatno hoće da začepe jednu kritičnu tačku - ističe za “Blic” Popov.

Kako kaže, i O’brajen i Hil dobro poznaju region.

- Sad se postavlja pitanje da li će kao tokom devedeseti­h godina kada je najveću ulogu imao Ričard Holbruk preduzeti energičnij­e akcije i biti više na terenu u razgovorim­a sa predstavni­cima obe strane. Potrebno je konkretnij­e predočiti i Beogradu i Prištinu sa kakvim posledicam­a će se suočiti ako se ne pridržavaj­u sporazuma. Samo tako mogu se očekivati neki rezultati u vezi sa rešavanjem kosovskog pitanja - zaključuje Popov.

Do sada su se stvari na Kosmetu odvijale od zla ka gorem. Ako se nastavi tako, mislim da se situacija neće rešiti ni u narednih 20 godina, pa Amerikanci smatraju da je potrebno reagovati, smatra Popov

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia