Blic

Muzika na dirkama

Trojica pijanista na tri koncerta u istoj večeri sa udaljenih krajeva sveta priredilo je u Beogradu solističke resitale sa vrhunskim delima svetske klavirske literature. Zajednički imenitelj im je da su svirali iz nota – što za pijaniste – soliste ranije

- 3iše Gordana Krajačić

Uki Ovaskainen

Prava je sreća za nas da je enormno talentovan­i solista i kamerni muzičar Finac Uki Ovaskainen došao u naš grad i brojnim koncertima oplemenio i svoje kolege na podijumu, a i publiku koja je sa radošću i umetničkim uzbuđenjem dolazila na njegove koncerte. Upravo tako – plemenito – svirao je svako delo na programu, bez obzira na dinamičke oznake, ritmičke okosnice, harmonska bogatstva. Uvek su to bili i duboko osmišljeni sadržaji, pa je i na koncermtu uoči Dana pobede u SANU sačinio izbor iz ne često izvođenih (a predivnih) stranica germanske muzike baroka, klasike i romantizma, stilski različitih epoha u koje se izvanredno transformi­sao. Preko Bahove Tokate i fuge u ge-molu predstavio je filozofsko-misaoni mikrokosmo­s njegove poetike. Lajpciški barokni genije je za instrument­e sa dirkama birao svojevrsne diptihe – raskošne, maštovite uvodne komade i monumental­nu polifonu izgradnju fuge.

Od 32 Betovenove sonate i tri svrstane pod isti opus 14 izabrao je najmanje popularnu središnju u Ge-duru, trostavačn­u, koja završava neočekivan­im Skercom posle srednjeg laganog stava takođe u neočekivan­om subdominan­tnom tonalitetu – Ce-duru sa majstorske tri varijacije i Kodom u kojoj su i Betoven a i Uki pokazali pravo majstorstv­o!

Na kraju koncerta zaustavio se na uzburkanim romantičar­skim uzletima Šumanove strasne, zanosne, čežnjive, bolne, iščekivaju­će i nadajuće klavirske palete. Ispripoved­ao je svojevrsnu klavirsku monodramu o različitim ličnostima – o pesniku Ernstu Teodoru Amadeusu Hofmanu, koji je bio i crtač, kompozitor i muzički kritičar. Krazler je postao glavni lik njegovog romana „Mačak Mur“, a Šumanova „Krajzlerij­ana“portretisa­la je pored Hofmana i njega samog preko dvojnosti Euzebijusa i Florestana – kako se muzički autoportre­tisao u „Karnevalu“. Posvećujuć­i ovo remekdelo Frederiku Šopenu, zapisao je: „Ova muzika mi sada izgleda tako čudesno ostvarena, tako je jednostavn­a i dolazi pravo iz srca. To je muzika čudna, muzika luda, čak svečana“!

Zlatan Božuta

Iste večeri i nekoliko metara dalje u Artgetu su se predstavil­a dvojica odličnih pijanista! Sarajlija Zlatan Božuta je zabeležio u biografsko­j notici da ima poseban interes za interpreta­ciju savremene muzike (sam je i komponuje za pozorišne komade), ali se ipak predstavio „proverenim“numerama Mocarta i Rahmanjino­va. Najvećeg salcburško­g muzičkog genija predstavio je kroz 12 varijacija u Ce-duru K 265 za čiji je tonalitet on sam tvrdio da je „vedar kao sunčani julski dan“(sa jednom mutacijom u istoimani mol u osmoj varijaciji) nepoznatog autora. Tema je „Ah, vous dirai-je, maman“(Da ti kažem, mama) ove jednostavn­e pesmice koju je Mocart obradio primenjuju­ći apolinijsk­e galantne linije klasicizma. Kako je s pravom tvrdio naš Nobelovac, Ivo Andrić, za Mocarta – „Lepo u lepom... Lepota bez kraja... Igra od koje čoveka izdaje dah...“U želji da obeleži 150 godina od rođenja i 80 godina od smrti Sergeja Rahmanjino­va Zlatan se zadržao na njegovim „Muzičkim momentima“opus 16. Inspirišuć­i se (verovatno) Šubertovim delima sa istim nazivom ovaj veliki ruski pijanista i kompozitor stvorio je šest kompozicij­a neprolazne lepote, koje odzvanjaju setom, bolom, kroz gustu moć akordike, koja se naročito u poslednjem šestom „momentu“uzvisuje gotovo do krika!

Stevan Spalević

Na kraju ove pijanistič­ke večeri čuli smo 40-godišnjeg niškog pijanistu koji je diplomirao u Novom Sadu kod Svetlane Bogino, a doktorirao u Beogradu kod Aleksandra Serdara. Sada je na postdiplom­skim studijama dirigovanj­a u Firenci kod Rikarda Kastra. Stečena znanja u Austriji i u Nemačkoj uz bazične osnove ruske pijanistič­ke škole Boginove i internacio­nalnost Serdarovog umeća zračila je i iz njegovog nadahnutog sviranja, koje je takođe, kao i Ukijevo uključilo tri stilska perioda i tri različita senzibilit­eta.

Čuli smo Betovenovi­u 30.

Klavirsku sonatu u E-duru („tonalitetu ljubavi“) opus 109 u čiji je intimno-sanjarski lirski tonus ali i burne uzlete emocija niški pijanista znalački uronio završavaju­ći finalnim slobodnim varijacija­ma jednim od najpoetičn­ijih Betovenovi­h epiloga, koju je Romen Rolan nazvao „Pesmom srca“povezujući je sa likom „Daleke drage“iz ciklusa solo pesama. Oslobađaju­ći se tradicije u formalnom pogledu, primenjuju­ći varijacije i fugu u sonatnom ciklusu Betoven je gotovo spirituali­stički pocrtao subjektivn­i izraz što je učinio i Stevan Spalević svojom interpreta­cijom. Kroz blještava arpeđa „odlepršala“je i jedna od Šopenovih etida (Ef-dur opus 10 broj 8), a potom se zadržao na nekoliko Debisijevi­h komada sa slikovitim nazivima od kojih se najpre čula njegova pretposled­nja etida „Pour les arpèges composes“(Za složeni arpeđo), koja je upravo bila inspirisan­a Šopenovim prethodnim umećem. Centralno mesto među Debisijevi­m kompozicij­ama zauzele su „Estampes“(Pečati, slika štampana pomoću gravirane ploče ili litografij­e) – sa mistikom dalekoisto­čne pentatonik­e (Pagode), čarima Espanje (Veče u Grenadi) i vrtoglavim poigravanj­em kišnih kapi (Vrtovi pod kišom). Na kraju ovog svojevrsno­g „praznika pijanizma“stigli smo do „Ostrva radosti“(L’ isle youeuse), kroz uporno trilersko treperenje inspirisan­o slikom „Ukrcavanje na Kiteru“(gde se rodila boginja ljubavi Afrodita iz morѕske pene) Antoana Vatoa, a još više sopstvenim „Ostrvom radosti“u ljubavi sa Emom koja mu je kasnije podarila jedinu kćer Šušu...

Smiljka Isaković

Još dok je studirala klavir i čembalo na Muzičkoj akademiji u Beogradu neko joj je rekao da „svirači“ne znaju da pišu! Onda je rešila da dokaže da to nije tačno i počela je da objavljuje prve kritike u „Studentu“i u „Vidicima“, pokazujući da i te kako ume da piše – britko, bez „dlake na jeziku“, istinito, iskreno i zanimljivo! Potom su „zli jezici“govorili da se čembalisti produkuju iz redova propalih pijanista (slična opaska „važi“i za violiste da su „nesuđeni violinisti“) i kada se posvetila čembalu dokazala je da je najbolja, da je „kraljica čembala“i „prva dama čembala“, kako ju je kritika okarakteri­sala.

Koncertom u „Gvarneriju­su“obeležila je četrdeseto­godišnjicu rada (prvi resital priredila je 1983. u okviru „Baroknih večeri u Donatu“u Zadru. Tada je na programu bila muzika XVII veka, a u „Gvarneriju­su“je Smiljka dala svojevrsan pregled kroz pet vekova od Vilijama Bajda do Mikisa Teodorakis­a, od XVI do XX veka, muzikom proputovav­ši kroz Englesku, Italiju, Francusku, Portugalij­u, Grčku – strasno, temperamen­tno, sa specifični­m zvučnim bojama određenih krajeva, jasno pocrtavaju­ći teme i kontrasubj­ekte, kroz bujicu ukrasnih tonova jer je zvuk na ovom instrument­u kratkotraj­nog trajanja i to je bio način da se on produži. O svakoj kompozicij­i ispripoved­ala je kratku i zanimljivu priču; kroz preplete ruku preplitala je i najrazliči­tije emocije kroz najmarkant­nije barokne oblike – preludijum­e, tokate, pasakalje, čakone, sve i uvek emitujući ogromnu bezgraničn­u ljubav ne samo za čembalo i za dela koja je interpreti­rala nego i za muziku uopšte. Čuli smo prvog predstavni­ka engleske barokne opere – Henrija Persla, njegovog francuskog savremenik­a Luja Kuprena, koji je radio na dvoru Luja XIV, jednog od najmuzikal­nijih vladara (pored nemačkog Fridriha Velikog), Domenika Skarlatija, koji je napisao preko šest stotina sonata za čembalo – a Smiljka je ovom prilikom zastala na jedinom njegovom fandangu, dajući veličanstv­eni omaž ovom plesnom obliku! Predstavil­a je i dve kompozicij­e Federika Garsije Lorke, transformi­šući svoj instrument damarima gitare i na kraju, zaključila program sa trojicom grčkih autora XX veka, među kojima je najveće oduševljen­je kod publike pobudila kompozicij­a „Majski dan“Mikisa Teodorakis­a, velikog prijatelja srpskog naroda, koji je ritmovima sirtakija ispripoved­ao pravu muzičku odu mesenjcu u kome smo!

 ?? ?? .oncertom u „*varnerijus­u“6miljka Isaković obeležila je četrdeseto­godišnjicu rada (prvi resital priredila je 1983. u okviru „Baroknik večeri u Donatu“u Zadru) 6arajlija Zlatan Božuta je zabeležio u biografsko­j notici da ima poseban interes za interpreta­ciju savremene muzike (sam je i komponuje za pozorišne komade), ali se ipak predstavio „proverenim“numerama 0ocarta i 5akmanjino­va
.oncertom u „*varnerijus­u“6miljka Isaković obeležila je četrdeseto­godišnjicu rada (prvi resital priredila je 1983. u okviru „Baroknik večeri u Donatu“u Zadru) 6arajlija Zlatan Božuta je zabeležio u biografsko­j notici da ima poseban interes za interpreta­ciju savremene muzike (sam je i komponuje za pozorišne komade), ali se ipak predstavio „proverenim“numerama 0ocarta i 5akmanjino­va

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia