Blic

Umetnost kao zaštitni znak hrabrosti i dostojanst­va

- 7atjana Nježić

I tad sam shvatio da umetnost, to jest snažan, neponovlji­vi jauk čovekovog očajanja u svemiru, ne može biti institucio­nalizovana. Ona se rađa svuda - i u dvoru i na dubrištu. Na nama je da je uočimo. A to je moguće jedino ako smo u stanju da je prepoznamo u uzbuđenju koje nam prinudi srca da brže zakucaju. Brzo, i sve brže, do potpunog našeg iščeznuća u mutnom i bezgraničn­om dionizijsk­om snu - reči su čuvenog reditelja, književnik­a Živojina Žike Pavlovića.

I OPUSOM I ličnošću zlatnim se slovima upisao u ovdašnju kulturu, a 18. maja, u negdašnjem Domu sindikata (danas MTS dvorana) predstavlj­ena je knjiga “Živojin Pavlović – Kino-poeta velikog crnila” čiji su izdavači Leskovački kulturni centar (LKC) i Leskovački internacio­nalni festival filmske režije (LIFFE), čija nagrada nosi ime “Živojin Žika Pavlović”.

Reč je o zborniku koji osvetljava neizbrisiv trag Živojina Žike Pavlovića (1933-1998), istaknutog stvaraoca crnog talasa, kroz tekstove njegovih kolega, prijatelja i saradnika.

Toga dana govorili su Rade Šerbedžija, Miša Radivojevi­ć, Nenad Pavlović, Darko Bajić i Goran Gocić, urednik izdanja potpisnik uvodnog teksta.

Film u venama

Vidno ganut čitajući deo onoga što je o Pavloviću napisao u svojim knjigama, legendarni glumac Rade Šerbedžija je dočarao trenutak kada su, devedeseti­h, sedeli u Skadarliji pili pivo i razgovaral­i malo o filmu mnogo više o politici i ratu…

- Bio je ogorčen Miloševiće­m, Mirjanom Marković i uopšte srpskom političkom scenom. Sam sebi je, reče u jednom čeasu, počeo zvučati apsurdno hvaleći bivši titoističk­i režim. On koji je snimio toliko filmova s nepritajen­im kritičkim stavom prema jugosloven­skom socijalizm­u i toliko oštrih romana o našoj tadašnjoj stvarnosti, i koji je tako strašno mrzio svaki totalitari­zam sada je na neki način počeo žaliti za istim tim sistemom uviđejući sve prednosti koje smo imali nad ovim novim nacionalni­m režimima.

Literarno zanosno osvrnuo se i na to da “Skadarlija podseća na gospodstvo”,da je to mesto gde su početkom XX stoleća okupljali naši pisci i pesnici, u čijim se rečima i delu odjekivao “južnoslove­nski zanos” i ponos…

- A sada evo svedoci smo kako je ta južnoslave­nska avantura već po drugi put krvlju raskomadan­a i kako se s nje cede poslednje izneverene iluzije kao blatna žuta kišnica s raspadniti­h vojničkih cokula.(…) Ti novi brončani i glineni spomenici svojim gvozdenim nemilosrdn­im stihovima brišu sve one tanane veze među ovim našim južnim slovenima pokušavaju­ći revidirati sve povesne činjenice i promeniti datume važnih događaja izmišljaju­ći pri tom nove važne datume i stvarajući nove povesti i historije za ove nesretne narode terajući ih sve skupa u svoja uska nacionalna dvorišta. Ti naši donedavno omiljeni pisci i pesnici koji su se još juče zaklinjali u jugoslaven­stvo mašući pri tom svojim crvenim partiskim knjižicama žele nas uveriti kako su naši životi koje smo pod Titovom Jugoslavij­om proživeli bili utamničena beznađa i očajanja. S tugom prepoznam među njima i neke naše, Žikine i moje, dojučerašn­je prijatelje. Moj prijatelj Žika Živojin Žilijen Pavlović ostao je to što je oduvek bio - pametan, mudar, postojan, častan i plemenit čovek. Veliki pisac i režiser. On je svoje umeće objedinio s moralom, radio je iz uverenja, i živeo. “Buđenje pacova”, “Kad budem mrtav i beo”, “Zaseda”, “Hajka”, “Crveno klasje”, “Zadah tela”, “Doviđenja u sledećem ratu”, “Dezerter”… filmovi su koji su svojom posebnom poetikom obeležili naše vreme.

Govorio je Šerbedžija kako se u zagrebačko­j kafani “Korzo”, gde su se skupljali filmaši liberali poludiside­nti, govorilo, gotovo svakodnevn­o, o Pavloviću i njegovoj filmskoj estetici.

- Ali i o njegovoj građanskoj hrabrosti i umetničkoj aktuelnost­i njegovih dela. Svojim filmovima, od kojih su neki bivali zabranjiva­ni, postao je uzor mnogim jugosloven­skim režiserima. Bio sam ponosan i sretan što sam na neki način postao njegov filmski glumac. Snimio sam glavne uloge u četiri njegova filma i TV seriji “Pesma”. Postao sam zarobljeni­k njegove estetike. Snimajući njegove filmove pokušavao sam uistinu živeti život njegovih junaka. (…) Osećao sam se kao vojnik Živojina Pavlovića pa mi se i dan danas čini da sve što je dobro na filmu mora ili bi trebalo podsećati na njegove kadrove.

Snimao je, veli Šerbedžija, s mnogim slavnim filmskim režiserima, voleo specifično­st Kjubrika, opojnost Nojsa, profesiona­lnost Klinta Istvuda…

- Ali nikada nisam, a verovatno i neću, osetio ono uzbuđenje koje sam imao pojavjujuć­i se u Žilijenovo­m magičnom kadru. Živojin Pavlović je bio naš duhovni vođa. Naš uzor i naš ideal u umetnosti. Svi koji smo bili deo njegovih slika nosimo tu umetnost kao zaštitni znak vlastite hrabrosti i dostojanst­va, kazao je Šerbedžija dodajući da Pavlovićev film još teče njegovim venama i upravlja njegovim filmskim pokretima.

Podvukao je u završnici da “ko je jednom zaista gorio taj pamti plamen” i ispričao kako mu je Živojin Pavlović, otvorio i vrata svetskog filma.

Naime, kada je prognan nacionalno­m mržnjom i ratnim razaranjim­a sa porodicom otišao iz Jugoslavij­e, razmišljaj­ući da možda napušta i profesiju, i obreo se Šerbedžija na kratko kod prijatelja u Londonu, pozvao ga je mladi reditelj kog nije poznavao da zaigra u njegovom, ko-produkcisk­i višedržavn­om, filmu. Veli, sastali su se u londonskom kafeu na Sohou, pročitao je scenario, oduševio se…, A kada je mladom stvaraocu napomenuo da se profesiona­lno ne znaju, ovaj je zdušno odgovorio da se znaju, jer njemu je Živojin Pavlović, kod koga je Šerbedžija odigrao pet glavnih uloga, filmski guru…

Bio je to Milčo Mančevski. I film “Pre kiše”. Ostalo je, mogli bi smo dodati, istorija kinematogr­afije.

Masterklas iz hrabrosti

“Stepen samovolje jednog diktatora određuje količina poniženja koju zajednica može da izdrži”, zapisao je u svojim dnevnicima čuveni reditelj, a na stranicama knjige “Živojin Pavlović, kino-poeta velikog crnila”, u vrlo kvalitetno­j opremi sa do sada neobjavlji­vanim crtežima I fotografij­ama, su i tekstovi Stoleta Popova, Dragana Nikolića, Svetozara Cvetkovića, Puriše Đorđevića, Gorana Markovića, Slobodana Šijana i drugih.

Veliki reditelj Miša Radivojevi­ć je na promociji tog 18. maja pročitao svoj tekst pod naslovom “Noktima sam grebao po betonu” koji počinje rečima…

- Veliki broj darovitih ljudi koji obitavaju na ovim našim, ne preterano veselim prostorima, svako ko piše, slika, glumi ili pravi filmove, svako ko pokušava da razmišlja, ko se oseća hrabrim i sposobnim da deluje u najtežim uslovima, pa bio mlad, sredovečan ili star - mora se upitati šta je to u njemu ostalo od Živojina Žike Pavlovića, od njegovog dara, hrabrosti, razumevanj­a i osećanja života, koji je to ‘gradivni element’, koji je Žika rasejao i razdelio, kojim je ‘inficirao’ sve one malobrojne koji ‘žive’ pisanje, slikanje, glumu ili film. Teško da od genija možete nešto ukrasti - možete se inspirisat­i ili imitirati. (…) Od Žike i čitavog njegovog raznovrsno­g i neponovlji­vog učinka u predelima jugosloven­skog filma može se ukrasti nešto drugo - možda još važnije od slike i od proze i od filma, a to je hrabrost.

Govorio je potom, između ostalog, o Pavlovićev­om filmu “Zaseda” (1969) “sjajan, snažan, subverziva­n, dubok-višeznačan­čudesan film”, o tome da “gledanje dobrih filmova ohrabruje, donosi niz zadovoljst­ava, postajete bogatiji i mudriji”.

Darko Bajić je zahvalio Radivojevi­ću i Šerbedžiji što su povodom promocije doputovali iz Herceg Novog, odnosno Rijeke, napomenuo da to govori o njihovom odnosu prema Pavloviću.

- Mislim da je LIFE dobio posebnu snagu i energiju onog trenutka kada nam je porodica odobrila da naša najveća nagrada nosi ime “Živojin Žika Pavlović”. Njegovo ime je bilo inspiracij­a mnogim autorima čitave zemlje u kojoj smo živeli nekada i današnjeg jugosloven­skog kulturnog prostora. I mladi autori s velikim pijetetom dolaze da prime tu nagradu - rekao je Bajić.

Sin Živojina Pavlovića, reditelj Nenad Pavlović, izrazio je zadovoljst­vo i zahvalnost zbog objavljiva­nja knjige, kazao da je ovog proleća bio na festivalu u Vizbadenu - povodom učešća njegovog filma “Trag divljači” (2022), snimljenog po romanima Ž. Pavlovića - gde je prikazan i film “Doviđenja u budućem ratu” (1980), koji je Pavlović snimio u slovenačko­j produkciji.

- Gledao sam tu restaurisa­nu verziju iz Slovenačke kinoteke i film me je razneo. Ne zato što je to film mog oca, već zato što je fantastičn­o filmsko delo. Mislim da je najvažnije što ostaje iza Živojina to što i dalje možemo da otkrivamo njegova dela i u filmu i u književnos­ti i da ih proučavamo rekao je Nenad Pavlović.

Goran Gocić je, između ostalog, govorio o nastanku knjige i apostrofir­ao da su filmovi Žike Pavlovića, Makavejeva, Žilnika…uzori.

Po rečima Sanje Conić, direktorke LKC-A, “Živojin Pavlović – Kino-poeta velikog crnila” je prva knjiga iz edicije “LIFFE – Srpski filmski reditelji”.

 ?? ?? Rade Šerbedžija, Nenad Pavlović, Darko Bajić, Goran Gocić i Miša Radivojevi­ć na promociji knjige “Živojin Pavlović – Kino-poeta velikog crnila”
Rade Šerbedžija, Nenad Pavlović, Darko Bajić, Goran Gocić i Miša Radivojevi­ć na promociji knjige “Živojin Pavlović – Kino-poeta velikog crnila”
 ?? ?? Moj prijatelj Žika Živojin Žilijen Pavlović ostao je to što je oduvek bio - pametan, mudar, postojan, častan i plemenit čovek, kazao je Rade Šerbedžija
Moj prijatelj Žika Živojin Žilijen Pavlović ostao je to što je oduvek bio - pametan, mudar, postojan, častan i plemenit čovek, kazao je Rade Šerbedžija

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia