Blic

ČUDO PROTIV PARTIZANA I DVA MINUTA LUDILA

„Kraljevi“su bili otpisani, prvo na 0:2 u seriji sa crno-belima, a zatim i na 72:78 u finalu sa Olimpijako­som u Kaunasu. Kakva greška! JE PRVI TIM U ISTORIJI EVROLIGE

- EKIPA “BLICA”

Ovo je mogao da uradi samo Real, tim ima srce i vatru u očima, rekao je Mario Hezonja. Hrvatski košarkaš je definisao jedan od najvećih podviga u istoriji evropske košarke, pobedu kraljevsko­g kluba protiv Olimpijako­sa (79:78) za 11. krunu. Prošle godine, isto je pošlo za rukom fudbalerim­a Reala koji su tri puta bili na ivici eliminacij­e, ali su napravili čudo protiv Pari Sen Žermena, Čelsija i Mančester sitija.

- Oni su nas i inspirisal­i - priznao je Valter Tavareš, MVP završnog turnira Evrolige u Kaunasu.

Put do pobedničko­g koša Serhija Ljulja krenuo je sada već sa istorijsko­m serijom protiv Partizana u kojoj su izabranici Željka Obradovića imali 2:0 i to posle dva trijumfa u Madridu. Niko u istoriji nije preokrenuo takav rezultat. Ali Real je počeo da dobija i kada je gubio, u drugom meču, kada je već pomenuti Ljulj isprovocir­ao Kevina Pantera. I, dok je većina na parketu gledala opštu tuču, „kraljevima“se otvorio prolaz do Kaunasa.

- Izvukli smo se iz nemoguće situacije. Momci su shvatili da ne pobeđuje samo talenat - izjavio je trener Ćus Mateo posle pobede protiv Partizana u majstorici.

Posle ovoga je bilo jasno - Real ništa više ne može da zaustavi, kad su na onakav način uspeli da se vrate, niko više nije mogao da im stane na put. “Sad će da osvoje”, pričalo se, a oni su to i uradili jer se ovakve situacije uvek završavaju isto. I nema tu pozivanja na pravdu, to je čista fizika, inercija, kada tako kreneš, kada ti to prođe, niko i ništa ne može da te zaustavi.

A kada su overili kartu za Kaunas, košarkaši Reala su shvatili da više ništa nije ne moguće. Prvo je na red došao “el klasiko”. Barselona je na poluvremen­u vodila sa devet poena razlike, ali je Real ponovo verovao u sebe. Ko god da je mislio da je kralj mrtav, našao bi se u velikim problemima. Ćaćo Rodrigez je ubrzao igru, a Tavareš je Nikolu Mirotića vratio u košarkaški vrtić. Madriđani su “okrenuli” večitog rivala, kao što su to uradili sa Partizanom u petom meču i izborili se za finale.

Realova knjiga je tako stigla do poslednjeg poglavlja i velikog Olimpijako­sa. Saša Vezenkov je odigrao u

NBA ritmu, a crveno-beli su na dva minuta pre kraja imali velikih 78:72. I, dok se Grcima smejao brk, Ćaćo je ponovo vadio krompir iz vatre da bi Ljulj prvi put te večeri pogodio koš.

- Trener me je naterao da šutiram. Rekao mi je da to moram da budem ja priznao je Ljulj, koji je tri sekunde pre kraja pogodio za 79:78.

U poslednjem napadu Slukas nije uspeo da ponovi ono što je uradio protiv Fenerbahče­a u Istanbulu veteranu je zadrhtala ruka i „kraljevi“su mogli da slave. Pokazali su od čega su napravljen­i, da imaju šampionski DNK.

- Jedino što mogu je da čestitam ovom čoveku - dodao je Tavares, dok je Mateo sedeo pored njega:

- Sve zasluge pripadaju njemu. Svesni smo svi koliko je teško biti trener u Madridu. On je verovao u nas, dok ostali nisu. Zaslužuje ovaj trofej više od bilo koga.

Jedan je od najboljih ljudi koje sam upoznao u svom životu i mediji bi trebalo da mu ukažu poštovanje. Imamo mnogo “alfa mužijaka” u timu, nije bilo lako izaći na kraj sa svima nama, ali on je to uspeo.

Nije su tu zaustavio gorostasni centar, već je od novinara tražio da upute izvinjenje treneru:

“Vi novinari bi trebalo da mu se izvinite. Bilo je mnogo kritika i nedoumica na njegov račun. Stalno ste navodili imena trenera drugih ekipa, ali niko nije isticao njega, već samo ime kluba - Real Madrid. On je naš šef i zbog toga mora da se spominje i njegovo ime uz Madrid - svaki put. A za ovaj rezultat sve zasluge pripadaju treneru. Bez njega, ne bismo bili ovde. On je bio taj koji je verovao u nas od početka do sada”.

Na kraju, čestitao je Partizan gospodski Realu titulu uz poruku da su od njih videli kako treba. Mislimo da crnobeli, ipak, znaju kako treba, a da su sada imali priliku da nauče jednom za sve vremena kako ne treba.

REAL KOJI JE USPEO DA POSLE 0:2 VEŽE TRI POBEDE I PROĐE NA F4

 ?? ??
 ?? ?? džanan musa i serhio rodrigez slave titulu reala u kaunasu
džanan musa i serhio rodrigez slave titulu reala u kaunasu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia