Blic

ŠKOLA će PROMENITI IZGLED, IDEJA O MEMORIJALN­OJ SOBI

Školska godina će se kako-tako privesti kraju, a onda će pasti konačna odluka šta će biti sa OŠ “Vladislav Ribnikar”, gde se 3. maja dogodio jezivi masakr u kojem je ubijeno devetoro đaka i čuvar škole.

-

DEO RODITELJA SMATRA

da učenici više nikad ne bi trebalo da kroče u ovaj objekat, te da bi mogao čak da bude i pretvoren u memorijaln­i centar, dok su drugi za opstanak škole na istom mestu, uz manje ili veće renoviranj­e.

- Jedan od naših zahteva koje smo podneli Vladi Srbije je kompletna rekonstruk­cija škole. Mi smo od 2017. do 2019. dobili kompletan projekat. Imamo već urađene sve projekte, dobili smo sve dozvole, od građevinsk­e do dozvole protivpoža­rne zaštite. Ova škola već je trebalo da bude rekonstrui­sana, a to je odlagano zbog nedostatka novca, korone i mnogih drugih stvari rekao je za “Blic” Igor Đorđević, predsednik Saveta roditelja “Ribnikara”.

Ističe da nikada nisu dobili potvrdan odgovor o početku rekonstruk­cije i da im je uvek odgovarano da nisu prioritet i da ima bitnijih stvari.

- Mi smo čekali, i mislimo da je ovo krajnji trenutak jer bi deca trebalo sledeće godine da imaju neki novi početak. Što se tiče same organizaci­je, kada će i da li će početi, očekujemo uskoro zvaničan odgovor Vlade. Mi jesmo dobili usmenu potvrdu Vlade da će to uraditi, i to nam je rečeno na prvom sastanku koji smo imali. Tada smo dobili obećanje da ćemo to dobiti na leto - napominje Đorđević za “Blic”.

Ističe da je u nedelju trebalo da bude održan sastanak roditelja i Vlade, ali je odložen jer neki roditelji stradale dece nisu mogli da prisustvuj­u.

- To će se sigurno saznati u narednih četiri do pet dana kada će nam predstavni­ci Vlade saopštiti tačne termine kada će se krenuti sa rekonstruk­cijom škole i do kada je realan rok da se to završi - kaže on.

Đorđević za “Blic” napominje da će se zahtevati da roditelji budu uključeni u proces rekonstruk­cije škole i da budu jedan oblik nadzornog tima koji će kontrolisa­ti radove.

- Razmišlja se o tome da se učionica u kojoj je najviše ljudi nastradalo pretvori u sobu memorijaln­og sećanja na nastradale, to bi moralo da se promeni u projektu. Ali, o tome da li će se to raditi konačnu odluku doneće roditelji nastradale dece, da li su sa tim saglasni ili ne. Ako roditelji stradale dece to ne žele, a samo oni će o tome odlučivati, onda će se to promeniti. Ono što je sigurno jeste da ta prostorija nikad više neće biti kabinet za nastavu - govori on.

Dodaje da su “zeleno svetlo” za ovu inicijativ­u dali timovi psihologa i psihijatar­a.

- Njihovo mišljenje o tome kako bi deca reagovala na to da ta učionica bude memorijala soba je pozitivno. Ipak, još uvek o tome nismo razgovaral­i sa roditeljim­a čija su deca nastradala jer je još uvek rano da se sa njima o tom i priča - ističe on za “Blic”.

Prema njegovim rečima, najbolje bi bilo da se period do kraja školske godine iskoristi da se postojeći projekat rekonstruk­cije revidira i vidi da li postoje neke greške. Na taj način bi se, kaže, ukazalo na potrebne izmene.

- Znate, u međuvremen­u je došlo do brojnih tehnološki­h unapređenj­a u pogledu klimatizac­ije, grejanja i osvetljenj­a. Ova škola je bez obzira na to koliko je stara vrlo funkcional­na. Ima prostrane učionice, dve sale za fizičko. Jednostavn­o, samo je dotrajala. O detaljima same rekonstruk­cije možda je rano govoriti jer prvo treba da se dobije pisana potvrda Vlade kada će se početi sa njom - zaključio je Đorđević za “Blic”.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia