Blic

Najskuplja investicij­a u prbiji osiguraće zdrav život i prirodu

Više od pooovine industrije u našoj zemoji ne prečišćava otpadne vode jer ne poseduje kapacitete niti finansijsk­a sredstva da ih napravi. Zbog toga samo 10 odsto otpadnih voda završi adekvatno tretirano pre ispuštanja u vodotokove.

- 32

Otpadne vode su prirodne vode koje su nekom upotrebom poj stale štetne po životnu sredinu. Tom prilikom se njene fizičkei hemijske ili biološke karakteris­tij ke toliko menjaju da ona postaje nepodobna za upotrebu.

pav kvalitet i količinu otpadnih voda određuju nadležni organii kako bi zaštitili vode i zemljište od zagađenja.

J Trebalo bi razbiti taj tabu da je prbija bogata vodom. mrosek od n.rmm metara kubnih vode po stanovniku govori da smo mi ispod minimuma od o.rmm metara kubnih po stanovniku godišnje. To se pre svega odnosi na površinske vodei tako da se moramo zapravo doj sta oslanjati na tranzitne vodei odnosno na rečne tokove. r tom smislu upravljanj­e otpadim vodaj ma dobija na značaju jer neadekvatn­o upravljanj­e direktno negativno utiče na čistu pijaću vodu J goj vori plobodan hrstovići direktor za održivi razvoj iz kacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj Ekaibd).

kajveći gradovi prbij jei Beogradi kovi pad i kiš nemaju postrojenj­a za tretman otpadnih voda.

Beograd otpadne vode ispušta direktno u Dunav i pavu. Termoelekt­ranei rudnici u blizini rekai divj lje deponije nemaju vodoj nepropusni sloj koji sprej čava da toksične materije iz otpadnih voda uđu u zej mljište i podzemne vode. Tu su takođe i klanicei a svi njihovi nusprodukt­i poput pepelai naftei tešj kih metalai krvi… ulivaju se u naše reke.

kapominje da takvih postrojenj­a ima nešto više od rm u urbanim sredinaj ma lokalnih samouprava u celoj prbijui kao i da je potpuno funkcional­no oko po postrojenj­ai a i svako postrojenj­e ne prečišćava vodu na isti način.

hrstović se osvrnuo i na plan države prema kom bi sva privreda u prbiji do omor. godine trebalo da se usaglasi sa graničnim vrednostim­a otpadnih voda koja se isj puštaju u vodotokove.

J To znači da pored velikih industrijs­kih poj strojenja koji rade na prilagođav­anju svojih poj strojenja po standardim­a ove rredbei više od 4.mmm manjih subjekata u prbiji moraće da imaju neki vid prečišćava­njai odnosno da reše svoje industrijs­ke vode na jedan od prihvatj ljivih načina J objašnjava.

hako bi se ovi standarj di ispunili svako od tih preduzeća u obavezi je da izgradi akcioni plan.

J om4m. godina je godina kada treba da se obezbedi potpuno prečišćava­nje. To jeste najskuplja investicij­a u oepublici prbijii prema onim podacima koji su dati u okviru pristupnih pregovora sa bvropskom unijom i poglavljem oti više od nm milijardi evra su ukupni troškovi ulagaj nja u životnu sredinu. Od toga ri4 milijarde evra je samo ulaganje u sistem prečišćava­njai odnosno izgradnje kanalizaci­je i prečišćava­nja otpadnih voda. mrema tom planu potrebno je izgraditi goj tovo pom postrojenj­a. moj trebno je napraviti infraj strukturui obučiti ljudei obezbediti adekvatan rad tih postrojenj­a. gedna od stvari koja je poseban izaj zovi a to je šta ćemo mi suj tra kad izgradimo tih pom postrojenj­ai kako i na koji način ljudi će upravljati njimai optimizova­ti troškoj ve rada J govori hrstović.

Srbija će do 2040. godine morati da obezbedi potpuno prečišćenj­e otpadnih voda

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia