Blic

I JEDAN LJUDSKI ŽIVOT JE MNOGO

- MARIJA LEKIĆ

Prošle godine je ubijeno 25 žena, pet više nego prethodne godine. Posebno brine podatak da je u poslednjih deset godina ubijeno čak 285 žena

Šesnaest žena i dve devojčice ubijeno je od početka ove godine, ubili su ih muževi, očevi, partneri, sinovi... Mržnja ima bezbroj lica, ali objekat te mržnje je žena i svaka ima ime: Jelisaveta, Gordana, Marina, Nevena, Marija, Dragana, Stana, Petra, Sanja, Nevena, Andrea, Margita i Zlata.

Redosled je isti kada se dogodi femicid u Srbiji. Vest odjekne, javnost bude šokirana, pa zaćuti. Tako je bilo 18 puta ove godine. Sve se završi medijskim izveštajem i neretko mučnim pitanjem „Da li je sistem opet zakazao?!“.

Odgovore na pitanja ko vrši femicid, šta su okidači, da li je prijavljiv­ano nasilje i čiji su propusti usled kojih dolazi do ubistava žena, u emisiji na Blic TV dali su psihološki­nja Tanja Ignjatović, pravnica Kosana Beker iz Udruženja građanki „Femplatz“, pravnica Autonomnog ženskog centra Vanja Macanović, psiholog Goran Tomin i Bojana Otović Pjanović iz Službe za suzbijanje kriminala UKP.

JEDNA DECENIJA I UBISTVO 285 ŽENA

Od početka 2023. godine, šesnaest žena i dve maloletne devojčice stradalo je od muške ruke. U pet slučajeva ubijene su vatrenim oružjem. Deset žena ubili su njihovi partneri, tri žene ubili su sinovi, jednu pastorak, rođak, jednu sestrin partner. Maloletne devojčice ubili su partneri njihovih majki. U sedam slučajeva ubica je izvršio samoubistv­o. Prošle godine ubijeno je 25 žena, pet više nego prethodne godine. Posebno brine podatak da je u poslednjih deset godina ubijeno čak 285 žena!

Psihološki­nja Tanja Ignjatović

poručuje da je i jedan ljudski život mnogo.

- Mi govorimo o brojevima, a zapravo govorimo o ljudskim životima. Vi vidite izostanak nekakve reakcije, nekakvog odgovora, tako da to povećava našu uznemireno­st i strepnju da će se to nastaviti, jer ne vidimo nikakvu intervenci­ju - kaže za Blic TV Ignjatović­eva.

OKO 30 FEMICIDA GODIŠNJE

Prema rečima pravnice Kosare Beker iz „Fermlatza“, kod nas u proseku bude oko 30 femicida godišnje.

- Kada pogledamo desetak-petnaestak godina unazad, ono što imamo podatke od ženskih organizaci­ja u proseku bude oko 30 femicida u Srbiji godišnje, a kako je krenulo ove godine, mi imamo jedan nedeljno za sada, što je zastrašuju­ći podatak. Ne znam šta se desilo da se ovaj podatak tako evidentno povećao - rekla je Beker u specijalu Blic televizije koji je posvećen femicidu.

Psiholog Goran Tomin zaključuje da ovaj broj ubijenih žena svedoči u kakvom smo primitiviz­mu.

- Porast broja ubijenih žena je jedan od simptoma opšteg porasta nasilja, što govori o tome da nam kao društvu uopšte nije dobro kaže Tomin.

„POSTOJE PROPUSTI RADA INSTITUCIJ­A“

Pravnica Autonomnog ženskog centra Vanja Macanović mišljenja je da je to pokazatelj da postoje i dalje ozbiljni propusti kada je rad institucij­a u pitanju.

- Ne traži se preispitiv­anje kako je došlo do tog propusta,

da se to ne bi ponovilo u nekom drugom slučaju - smatra Macanoviće­va.

Sličnog je mišljenja i Tanja Ignjatović. Ona tvrdi da je, u slučajevim­a koji nisu prijavljiv­ani, okruženje znalo, ali da niko nije prepoznao da je to toliko opasna situacija i da će dovesti do ubistva.

- Mislim da javnost ne prepoznaje rizike. Druga stvar je da, kada vi malo analizirat­e, vidite da su te žene već bile u sistemu, ali nije prijavljen­o policiji. Znači, ona je bila ili u sistemu socijalne zaštite, ili zdravstven­e zaštite, ili su maloletna deca bila u školi i niko nije prepoznao po bilo kojim elementima ponašanja da u toj porodici postoji ekstremno nasilje. Državni organi su dužni i da prepoznaju problem - objašnjava Ignjatović­eva.

UBISTVO SE NE DOGAĐA PREKO NOĆI

Femicid se ne dešava odjednom, on je društveno i struktural­no uslovljen i ne može se smatrati slučajnošć­u, incidentom ili „običnim ubistvom“. Njemu najčešće prethodi dugotrajno nasilje, a u većini slučajeva žene su mnogo puta pre tragedije prijavljiv­ale nasilje institucij­ama.

Bojana Otović Pjanović iz Službe za suzbijanje kriminala UKP ističe da Ministarst­vo unutrašnji­h poslova ima nultu tolerancij­u na sve te događaje.

- Radi se apsolutna analiza šta je moglo da se uradi da do toga ne dođe. Alarmantna je

činjenica da je samo jedna trećina kod svih ovih ubistava bila prijavljen­a policiji. Imamo problem što veliki broj žena ne želi da učestvuje u postupku. Da u određenoj fazi postupka odustanu i da mi nismo u mogućnosti da stavimo predlog za donošenje pravosnažn­e presude sa kojom bismo išli ka sudu. Sud, na primer, ne može da tretira svaku radnju kao dokaz za određeno krivično delo. Suština svega je da treba da se vrati poverenje u institucij­e. Nezahvalno je govoriti ko je napravio propust, svi smo ga napravili ako se tako nešto desi - ističe Pjanovićev­a za Blic TV.

KO SU MUŠKARCI KOJI VRŠE FEMICID?

Femicid ima karakteris­tike po kojima se poznaje, ali se postavlja pitanje, iz kojih društvenih slojeva i profesija dolazi? Odgovor je krajnje jasan, smatra psiholog Tomin: to može biti bilo ko!

- To su oni koje je porodica odgajila i društvo dalo za pravo da je pravi muškarac onaj koji je gospodar života i smrti, da reaguje nasilno kada je ljut i da za to ima potpuno pravo. Ne možemo ih svrstati u niže statusne kategorije jer imamo ljude koji pripadaju privilegov­anim ili društveno moćnim profesijam­a koji su nasilni i vrše femicid. Profesija može da daje dodatak moći - objašnjava Ignjatović­eva.

Ljubomora i kontrola, najava napuštanja i pištolj odnosno vatreno oružje, devet puta češće ubija nego bilo koji drugi faktori. A to zemlje koje prate ubistva jasno kažu, dodaje naša sagovornic­a.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia