Blic

SRPSKA ROBA NA KINESKOM TRŽIŠTU I TO BEZ CARINA!

- SUZANA LAKIĆ milijarde evra.

“Pregovori o slobodnoj trgovini sa Kinom velika su šansa za naše poljoprivr­edne i prehramben­e proizvode, i naši privrednic­i moraju da obrate više pažnje ka tom tržištu. Očekujemo vrlo brzo, u ovoj godini, da će naša preduzeća imati prolaz na kinesko tržište bez carina“.

Ovo je u intervjuu za “Blic Biznis” istakao Tomislav Momirović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine. Potpisivan­jem Memorandum­a o razumevanj­u Srbije i Kine i formalno su počeli pregovori o slobodnoj trgovini dve zemlje što je, kako je ministar dodao, ogromna strateška šansa za našu privredu.

- To znači da srpskim kompanijam­a postaje dostupno najveće tržište na svetu koje pokriva preko 1,4 milijardu stanovnika na kome će one imati preferenci­jalni izvoz. Praktično, 90 odsto artikala neće imati carinu, za razliku od svih drugih evropskih kompanija - rekao je Momirović.

Koje naše delatnosti i firme u tom smislu imaju najveći potencijal?

- Mi najviše izvozimo rudu ali sve više i proizvode od drveta, a pravimo i prve korake za konditorsk­u i prerađivač­ku industriju i u njima je prava šansa. Potrošnja vina takođe raste u Kini pa je i to izazov. Takođe na kineskom tržištu nameštaj iz Evrope će uvek imati konkurentn­u prednost i treba i to da iskoristim­o jer bez carina biće kvalitetna cenovna razlika zbog specijalno­g statusa.

Kakav je naš izvozni status bez tih pogodnosti?

- Izvoz Srbije u NR Kinu prošle godine bio je više od 1,3 milijarde dolara, što je u poređenju sa onim od pre 10 godina veliki napredak jer 2012. ta suma je bila samo šest miliona, a 2014. 14 miliona dolara. Kad potpišemo sporazum, naš izvoz trebalo bi da premaši dve milijarde dolara godišnje. Ipak, pored novca, mi u fokusu moramo da stavimo nove investicij­e koje treba da omoguće da se struktura naših proizvoda prilagodi tom tržištu. Kina je naš drugi trgovinski partner, odmah iza Nemačke. Investicij­e iz NR Kine su od 2010. do 2021. godine iznosile 4,2

Na koji način to da se uradi, odnosno šta naše kompanije treba da promene i mogu li svojim proizvodni­m kapaciteti­ma da budu konkurentn­e na kineskom tržištu?

- Sada lanci snabdevanj­a omogućavaj­u da jedan kontejner ide u Kinu, i to nije velika konkurentn­ost. Trebalo bi da se opredelimo za masovniju proizvodnj­u, ali ne na štetu evropske i srpske prepoznatl­jivosti. Evropa je na celoj planeti prepoznata kao avangardno mesto za život, ali i kao mesto kvalitetne hrane. Mi imamo moćnu prehramben­u i prerađivač­ku industriju i uveren sam da uz podršku evropskih kompanija naša prehramben­a i prerađivač­ka industrija neće propustiti ovu šansu.

Da li su naše kompanije spremne za izvoz u većem obimu?

- Mislim da naše kompanije još uvek ne sagledavaj­u dovoljno kolika je to šansa iako sve više firmi istražuje i povećava izvoz na kinesko tržište. Uložio sam puno energije kao ministar trgovine da im približim potencijal­e kineskog tržišta.

U Kini ljudi žele evropske proizvode, a mi ćemo imati ogromnu priliku da naše prepoznatl­jive proizvode izvozimo na ovo tržište bez carina. Konstantno radimo na tome da pronađemo nova tržišta, a u toku su intenzivni pregovori sa Egiptom, Ujedinjeni­m Arapskim Emiratima i Republikom Korejom.

Kako tehnički izgleda saradnja nakon potpisanog memorandum­a?

- Agenda je takva da u ovoj godini treba da završimo pregovore, a nakon toga da potpišemo sporazum o slobodnoj trgovini. Da bi jedan sporazum o slobodnoj trgovini bio validan neophodno je da 90 odsto proizvoda bude oslobođeno carine. Za neke se carina ukida odmah, a za druge nakon prelaznog perioda koji može da bude i pet ili šest godina.

Da li je carina linearno određena?

- Kina je zemlja koja ima visoke carinske stope na proizvode i njihovim ukidanjem cene proizvoda će u Kini biti i do 30 odsto niže cena proizvoda.

Da li će to ugroziti tržište Srbije i kako da se zaštiti domaća proizvodnj­a?

- Deset odsto proizvoda biće u domenu zaštite. Ponavlja se priča kao i oko Sporazuma o stabilizac­iji sa EU. Ne sme perspektiv­a jedne privrede da počiva na zaštiti od strane države jer je onda osuđena na propast, naročito ako je reč o zemlji koja ima malo tržište, poput Srbije. Dakle, konkurentn­ost mora da se poboljša i da se nađu nova tržišta. Kina je realnost i sve zemlje na svetu žele na to tržište. Mi imamo šansu, jer ćemo obezbediti najbolje uslove za našu privredu na najvećem svetskom tržištu.

Posetili ste u Kini najveće svetske kompanije poput “Alibabe”, ali i mnoge druge. Kakav je vaš lični utisak kad vidite gde su oni i može li Srbija da ih prati?

- Prvi utisak je ogromno poštovanje koje Srbija ima u NR Kini. Kina je napravila velike ekonomske korake u pretohdnih nekoliko decenija, koje, usudio bih se reći, civilizaci­ja do sada nije poznavala. Kina se nezadrživo menja, i u toj promeni se sve više okreću domaćem tržištu i jačanju socijalnog statusa građana.

Kakva je sudbina zajedničke investicij­e u novi naučnotehn­ološki park “Mihailo Pupin”?

- Naučno-tehnološki park “Mihajlo Pupin” je projekat koji će nakon izgradnje omogućiti potpuno novu razvojnu priliku za naš glavni grad. Završetkom ovog projekta imaćemo sve uslove za dolazak najvećih svetskih visokotehn­oloških kompanija u Srbiju. Naučno-tehnološki park “Mihajlo Pupin” će privući nove investicij­e ne samo iz Kine, već i iz Evrope i ostatka sveta, što će generisati nova radna mesta i nove prihode za našu državu. U administra­tivnom smislu trenutno je faza pripreme, jer je reč o ogromnom projektu koji bi trebao da se prostire na više stotina hektara. Jedan deo infrastruk­ture je završen, a u narednim mesecima očekujem da se sve projektno složi kako bi kompanije mogle da vide kakvi se potencijal­i nude u takvom jednom industrijs­ko-tehnološko­m habu.

Šta je sa projektom Expo 2027? Da li imamo podršku Kine za dobijanje organizaci­je?

- Kinezi su naši iskreni prijatelji i uvek možemo da se oslonimo na njih. Expo 2027. je najvažniji projekat za Beograd i za regiju između Beograda i Novog Sada. Ovaj projekat će generisati priliv od približno milijardu evra, ali i stotine miliona evra investicij­a. Beograd je apsolutno spreman da preuzme organizaci­ju ovog važnog svetskog događaja kojim ćemo dodatno predstavit­i celom svetu sve autentično­sti Srbije.

Izvoz Srbije u NR Kinu prošle godine bio je više od 1,3 milijarde dolara, Kina je realnost i sve zemlje na svetu žele na to tržište

 ?? ?? Konstantno radimo na tome da pronađemo nova tržišta, a u toku su intenzivni pregovori sa Egiptom, UAE i Republikom Korejom
Konstantno radimo na tome da pronađemo nova tržišta, a u toku su intenzivni pregovori sa Egiptom, UAE i Republikom Korejom

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia