Blic

„Ko igra Sonju Savić“pred beogradsko­m publikom

- T. Nježić

Večeras (20) na sceni Bitef teatra je beogradska premijera predstave „Ko igra Sonju Savić“Andraša Urbana.

PREKSINOĆ JE IZVEDENA u Gradskom pozorištu Čačak, a deo je programske celine “Na kaldrmi” projekta “Čačanska rodna”kulturne prestonice Srbije 2023.

Uz najavu premijere reditelj napominje: ”Mislim da je Sonja jedno od poslednjih izvođenja imala kod nas u subotičkom pozorištu ‘Deže Kostolanji’. Ovo će biti priča o izgubljeni­m generacija­ma i talentima. O tome kako na ovim prostorima samo do određene granice postojimo, a onda se sve samelje u nešto”.

Produkcisk­i predstava je nastala u saradnji Gradskog pozorišta Čačak i Bitef teatra a igraju Nikola Voštinić, Bratislav Janković, Borjanka Ljumović, Ivana Terzić i Julija Petković.

Uz Andraša Urbana koji potpisuje režiju, koncept i scenografi­ju autorski tim čine Vedrana Božinović (dramaturgi­ja), Selena Orb (kostim), Irena Popović Dragović (muzika). I, kad smo kod Sonje Savić i pitanja - ko je igra, kako se ne setiti teksta Milene Dravić o njoj, i ne samo teksta.

Snažan, živopisan i dirljiv Milenin tekst, u kojem piše kako joj je Sonja, još kao devojčurak pozvonila na vrata, i naslovljen sa “Autogram” završava se rečima: “Već su se iz daljine uveliko čuli zvuci, potmuli zvuci ‘Limenog doboša’, ona i u takvoj atmosferi uspeva da ostvari uloge za divljenje. Branila je svom snagom urbani film. Paralelno ona će sebe dati bez rezerve muzici ‘Šarla akrobate’, ‘Partibrejk­ersa’, ‘Ekatarine Velike’ fenomenaln­og Milana Mladenović­a, Gileta i ‘Električno­g orgazma’, ‘Supernauta’ i drugih, i na taj način usprotivit­i se i pružiti otpor primitiviz­mu”. U desnom uglu potpisan je sa “Milena Dravić-nikolić, glumica iz Beograda, Sonjina komšinica”, a u levom je dopisana napomena: “Tanja, možda zatreba ovaj tekst”.

Šta reći… U svakom slučaju videti - ko igra Sonju Savić?

 ?? ?? priča o izgubljeni­m generacija­ma i talentima
priča o izgubljeni­m generacija­ma i talentima

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia