Blic

Šuplji auspuh

- „BLIC“KOMENTAR PREDRAG VUJANAC novinar

Vozite auto, bliži vam se tehnički pregled, a nemate pojma da li vam je katalizato­r izduvnih gasova ispravan i da li ga uopšte imate? Nema problema, tu je 5. jul, od kada će vam biti jasno imate li razlog za glavobolju ili ne. Naime, od tog dana na snagu stupa pravilnik o tehničkim uslovima za izduvne gasove, pa vozači koji nemaju ispravan katalizato­r neće moći da prođu tehnički pregled. I tu dolazimo do ogromnog problema.

Pre dve godine primena ove odluke odložena je jer bi na tehničkom palo bar 100.000 vozila. Pošto se znalo da će primena kad-tad doći na dnevni red, postavlja se pitanje šta je za dve godine urađeno, sem što se broj automobila sa neispravni­m katalizato­rima ili bez njih uvećao? Kao i obično - ništa! Tražnja za katalizato­rima nikakva, a prodaja slaba, svedoče legalni trgovci ovih auto-delova, uz napomenu da su ih za ove dve godine pazarili samo oni koji baš žele da im četvorotoč­kaš bude ispravan u fulu. Što i ne čudi kada im se pogleda cenovnik jer koštaju od 9.500 do skoro 44.000 dinara, a poslednja suma mnogima je cela plata. I onda ne čudi, u smislu filozofije “auto nije skup, delovi za njega jesu”, što sledi “strategija” prosečnog vozača u Srbiji pod geslom: “Koji će mi, daj da ga iznajmim samo da prođem tehnički!”. Pa onda internetom opet kruže oglasi za iznajmljiv­anje odgovaraju­ćeg katalizato­ra na 48 sati “da prođete tehnički”, ali ta usluga više ne košta 15 evra, kao pre dve godine, nego duplo više. A da je ceo sistem vezan za ovu problemati­ku šupalj baš kao auspuh bez katalizato­ra, svedoči postojanje svojevrsne “katalizato­r mafije” koja mlađim polovnjaci­ma pre prodaje skida te delove i naknadno ih prodaje, baš kad je stani-pani pred tehnički pregled!

Zato, sve mi se čini, pošto je zaštita životne sredine poslednja rupa na svirali, a mir, naročito socijalni, nema alternativ­u, da će izduvni gasovi ponovo biti ad akta, bar na još jednu godinu. U međuvremen­u, “vozi Miško”, pa neka purnja baš kao iz sulundara busa firme Krstić!

Sledi “strategija” prosečnog vozača u Srbiji pod geslom: “Koji će mi katalizato­r, daj da ga iznajmim samo da prođem tehnički!”

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia