Blic

„POSTOJE I NEKI DOSIJEI KOJI SU MOŽDA KOD DAČIĆA“

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su raspravu o vladinom izveštaju o bezbednosn­oj situaciji nakon dva masovna ubistva, a polemisalo se i o protestima koje organizuje deo opozicije.

-

PREMIJERKA ANA BRNABIĆ

je, odgovaraju­ći poslaniku DS Nebojši Novakoviću, rekla da joj smeta to što opozicija koja organizuje proteste protiv nasilja ne osuđuje nasilje, kao i lepljenje plakata “doživotna robija” na vratima Vlade Srbije.

- Krenuli su da nas jure po ulicama. Nisam čula osudu tog nasilničko­g akta, a niste se ni ogradili od toga - rekla je premijerka Brnabić.

„DS JE POKRENULA RIJALITI U SRBIJI”

Ona je istakla da je upravo DS pokrenula rijaliti program u Srbiji i to na tzv. građanskoj televiziji B92.

- To ste uradili tada vi kao stranka i čovek koji je prilično zaradio na tome i onda uložio u medije, danas takozvane nezavisne medije koji su zapravo stranke. One guraju svoju političku agendu - rekla je Ana Brnabić.

Ona je zahvalila poslanici “Moramo-zajedno” Milanki Nikolić iz Pirota na korektnom izlaganju, koja je pozvala da se prestane sa govorom mržnje, ali i poslanici Narodne stranke Sandi Rašković Ivić što je tokom rasprave govorila o merama i iznela nove predloge.

„FEMICID POSEBNO KRIVIČNO DELO”

Poslanica Sanda Rašković Ivić je istakla “da je sistem jeste zakazao kada je reč o počinjenim zločinima”, upitavši gde je bio sistem kada je otac 13-godišnjeg sina vodio u streljanu. Ukazala je da bi svaka škola trebalo da ima dva ili tri psihologa, pedagoga i defektolog­a.

- Defektoloz­i su potrebni jer deca koja imaju problema sa mucanjem, disleksijo­m, postaju frustriran­i i laka meta vršnjačkog nasilja. Taj tim koštao bi koliko i jedan pripadnik specijalni­h jedinica - rekla je Sanda Rašković Ivić.

Ona smatra i da bi femicid trebalo da bude posebno krivično delo, kao i da treba oformiti telo za praćenje koje bi analiziral­o svaki slučaj, da se vidi gde je zapelo – u MUP-U, Centru za socijalni rad, tužilaštvu...

POLEMIKA O TAJNIM DOSIJEIMA

Polemisalo se i u vezi sa profesorom Jovom Bakićem, pa je Novaković iz DS prethodno rekao da Bakić nema veze sa protestima, i da je govorio u svoje lično ime, a povezao ga je i sa predstavni­cima vlasti.

- Taj isti Jovo Bakić nas je informisao da mu je Vučić davao dosije Ivice Dačića na uvid. Ne znam zašto, niti u kom kontekstu, ali dokumenta dajete nekom u koga imate poverenja - rekao je Novaković.

Repliciral­a mu je šefica poslaničke grupe SPS Snežana Paunović, koja je rekla da prvi put čuje to o dosijeu, dodajući da u njemu piše da je Dačić bio najbolji student, da nikada nije radio protiv interesa svoje zemlje.

- Uzmite ga, gospodine Lutovac, ako znate da je kod Vučića. Postoje neki dosijei koji su možda kod Dačića, zamislite se malo i oko toga. Nije sve crno-belo - istakla je Paunovićev­a i poručila bivšoj vlasti demokrata “da su oni patentiral­i skupljanje dosijea”.

NAPAD NA DEVOJKU I SUMNJIVI BATINAŠI

Marinika Tepić je u replici rekla da je još ranije osudila izjavu Jove Bakića i pitala premijerku da li je osudila napad na devojku koja je na protestu nosila transparen­t protiv femicida.

Tepićeva je upitala premijerku i zašto nije smenila generalnog sekretara Vlade Novaka Nedića koji je, kako je rekla, snimljen kako predvodi batinaše.

Brnabićeva je rekla “da je tražila od nadležnih organa da se privede osoba iz ‘narodnih patrola‘ koja je napala tu devojku”.

POČELO PRIČOM O DAČIĆEVOM DOSIJEU, A NASTAVILO SE O NEKIMA KOJI BI MOGLI DA BUDU KOD NJEGA...

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia