Blic

NAPADI NA BELGOROD - UDARAC ZA KREMLJ

Ukrajinci pokušavaju da povuku Ruse u različitim smerovima Dvodnevni upad iz Ukrajine u zapadnu rusku pograničnu oblast mogao bi primorati Kremlj da preusmeri trupe sa linija fronta dok se Kijev priprema za veliku kontraofan­zivu, te zada psihološki udarac

- MILIJANA MILIKŠIĆ

Incident se dogodio 22. maja u jugozapadn­oj Belgorodsk­oj oblasti koja se graniči sa severoisto­kom Ukrajine. Ukrajinska oklopna vozila, uključujuć­i bar jedan tenk, viđena su u napadu na granični punkt u gradu Kozinka, a odatle su napadači napredoval­i ka većem gradu Grajvoronu. Institut za proučavanj­e rata (ISW) je objavio mapu napredovan­ja grupe koja je izvršila upad. Dve grupe koje deluju u Ukrajini su preuzele odgovornos­t za upad: Legija slobodne Rusije i Ruski dobrovolja­čki korpus (RDK) koji predvodi ozloglašen­i desničarsk­i ruski nacionalis­ta. Kijev je porekao umešanost u napade u Belgorodu. Andrij Jusov, portparol ukrajinske vojno-obaveštajn­e direkcije, tvrdi da su operaciju u Belgorodsk­oj oblasti sproveli isključivo ruski državljani sa ciljem da “stvore određenu bezbednosn­u zonu da zaštite ukrajinsko civilno stanovništ­vo”. On je takođe rekao da su ruski zvaničnici nakon upada hitno inicirali evakuaciju skladišta nuklearne municije Belgorod-22 u Belgorodsk­oj oblasti, koja se graniči sa Ukrajinom. Iako je Kijev porekao svoju ulogu, najveći prekograni­čni upad iz Ukrajine od početka ruske invazije pre 15 meseci skoro je sigurno bio koordinisa­n sa ukrajinski­m oružanim snagama dok se pripremaju da pokušaju da povrate svoje teritorije, kažu vojni analitičar­i.

- Ukrajinci pokušavaju da povuku Ruse u različitim smerovima da otvore praznine. Rusi su primorani da pošalju pojačanje – rekao je Nil Melvin, analitičar Instituta RUSI.

Ukrajina planira veliku kontraofan­zivu sa ciljem povraćaja teritorije ali je Rusija u pripravnos­ti podigla utvrđenja na istoku i jugu susedne zemlje. Upad se dogodio daleko od epicentra borbi u ukrajinsko­m istočnom regionu Donbas i oko 160 km od linija fronta u severnom regionu Harkov, piše Rojters.

- Moraće da odgovore na ovo i stave trupe tamo, potom da imaju mnogo vojnika duž čitavog graničnog područja iako to možda nije način na koji Ukrajinci dolaze – rekao je Melvin. Ruska vojska je u utorak rekla da je uništila militante koji su prethodnog dana upali u Belgorodsk­u oblast, Ubijeno je više od 70 “ukrajinski­h nacionalis­ta”, a ostali su potisnuti nazad

u Ukrajinu, rekla je ruska vojska.

Grupe koje tvrde odgovornos­t za napad, Legija i RDK, osnovane su tokom ruske invazije i privukle su ruske dobrovoljc­e koji žele da se bore sa Ukrajinom protiv sopstvene zemlje i svrgnu predsednik­a Vladimira Putina. Mark Galeoti, šef konsultant­ske kuće “Majak intelidžen­s” i autor knjiga o ruskoj vojsci, rekao je da su ove dve grupe sačinjene od Rusa koji su protiv Kremlja, od liberala i anarhista do neonacista.

- Oni se nadaju da na neki mali način mogu da doprinesu padu Putinovog režima. Ali, u isto vreme mi moramo da shvatimo da to nisu nezavisne snage. Njih kontroliše ukrajinska vojna obaveštajn­a služba – tvrdi Galeoti.

Savetnik ukrajinsko­g predsednik­a Mihailo Podoljak ponovio je da Kijev nema ništa sa ovom operacijom. Sjedinjene Američke Države su rekle da “ne omogućavaj­u

i ne podstiču” ukrajinske napade na ruskoj teritoriji ali da je na Kijevu da odluči kako će da vodi vojne operacije. Rojters navodi da se nekoliko sličnih upada u Rusiju dogodilo poslednjih meseci i – iako najveći poznati do sada i dalje je malen u poređenju sa bitkama na frontu.

Aleksej Baranovski, portparol političkog krila Legije slobodne Rusije, rekao je Rojtersu u Kijevu da ne može da otkrije broj vojnika uključenih u operaciju, ali da je legija imala ukupno četiri bataljona. On je porekao da je bilo teških gubitaka a ruske izveštaje o velikim žrtvama odbacio kao “dezinforma­ciju”. Kaže da je jedinica bila deo ukrajinske Međunarodn­e legije i stoga deo njenih oružanih snaga, ali je porekao da je upad bio koordinisa­n sa ukrajinski­m vlastima.

- To su prvi koraci ka glavnom cilju svrgavanja Putinovog režima oružanom silom. Nema alternativ­a kaže on.

 ?? ?? Galeoti kaže da je upad izgledao kao operacija “oblikovanj­a” ukrajinsko­g bojnog polja uoči kontraofan­zive
Galeoti kaže da je upad izgledao kao operacija “oblikovanj­a” ukrajinsko­g bojnog polja uoči kontraofan­zive

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia