Blic

STIGLA 35.174 STRANCA Ministarka Begović posetila Naučno-tehnološki centar NIS-A

-

razvoja i inovacija u Vladi Republike Srbije dr Jelena Begović posetila je juče Naučno-tehnološki centar (NTC) kompanije NIS u Novom Sadu.

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-A i Leonid Stulov, direktor Naučno-tehnološko­g centra su ovom prilikom upoznali dr Begović sa osnovnim pravcima delatnosti NTC-A koji,

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljava­nje, 2022. godine izdate su 35.174 radne dozvole za strane radnike u Srbiji. Od oko 35.000 stranih državljana, koliko ih je prošle godine u našoj zemlji zarađivalo platu, 5.919 bile su žene, a najviše radnih dozvola izdato je državljani­ma Kine. Na drugom mestu se našla Rusija, zatim Turska i Indija. između ostalog, pruža naučno-tehnološku podršku u svim fazama istraživan­ja i proizvodnj­e nafte i gasa i sprovodi digitaliza­ciju i razvoj inovacija u svim biznis segmentima kompanije.

Dr Begović upoznata je i sa ključnim projektima Centra, planovima kada je reč o razvoju IT infrastruk­ture i primeni novih informacio­nih tehnologij­a, kao i sa investicij­ama NIS-A u obrazovni sistem. Ona je upoznala je i mlade stipendist­e NIS-A koji su po završetku školovanja svoj profesiona­lni put počeli da grade upravo u NTC-U.

- Svaki put kad dođem u istraživač­ko-razvojni centar neke kompanije, vidimo da je to budućnost Srbije. Ovo je još jedan od primera zašto je nauka bitna i zašto je bitno da ulažemo u obrazovanj­e. Kompanija NIS ulaže u ljude, i to ulaže kontinuira­no. Ne samo da dobiju sjajnu priliku da se školuju i počnu da rade ovde, već ulažu i dalje kako bi imali priliku da se školuju dok rade, da idu na doktorate

i postdoktor­ate. To je jedini način da se kompanija razvija, da razvija svoje ljude - rekla je Jelena Begović.

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-A, ocenio je da nas samo znanje vodi napred.

- Zbog toga smo u NTC u poslednjih godina zaposlili više od 100 mladih stručnjaka. Istovremen­o smo u modernu opremu i digitaliza­ciju Centra uložili skoro dve milijarde dinara. Za nas nauka nisu samo projekti i procesi, već pre svega ljudi. Ponosni smo na naše mlade inženjere koji znanjem mogu da doprinesu realizacij­i istraživač­kih procesa na različitim nivoima. Sa ovim ulaganjima nastavićem­o i ubuduće - rekao je Tjurdenjev.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia