Blic

OD INŽENJERA U EGIPTU DO DOSTAVLJAČ­A U BEOGRADU

Ako ste poslednjih nekoliko godina redovno poručivali hranu, u moru dostavljač­a nemoguće je da niste sreli nijednog stranca. Među njima je i Mustafa, koji je pre sedam meseci napustio posao inženjera geologije u Egiptu i krenuo put Srbije.

- ANICA JELOVAC

Kako za „Blic Biznis“priča Mustafa, koji je trenutno zaposlen kao dostavljač hrane u našoj zemlji, on je dve godine planirao i istraživao mogućnosti da dođe u Srbiju.

- Moj prvi dan u Srbiji je bio 9. oktobra, dakle ovde sam već sedam meseci. Moj plan je da ovde dobijem prebivališ­te, radnu dozvolu, a u perspektiv­i i državljans­tvo, te da započnem novi život ovde - kaže on.

INŽENJER GEOLOGIJE

Odgovaraju­ći na pitanje zašto baš Srbija, Mustafa je istakao više faktora za njegov dolazak: od naše kulture i bliskih odnosa dve zemlje, preko manjka gužve, do naravno ekonomskog faktora.

- Kada pričamo o razlici u platama u Srbiji i Egiptu, ona je osetna. Prosečna plata u Egiptu je oko 300 evra, ali zavisi na kojoj ste poziciji, ako radite kao inženjer možete se popeti na 700. Što se mene tiče, u Egiptu sam radio kao geološki inženjer i možda je nekima čudno što sam tamo odustao od posla i došao ovde da radim kao kurir - navodi on.

Priznaje da je želja da započne život u našoj zemlji bila velika.

- Pristao sam da dođem da radim kao kurir jer sam smatrao da mi je to jedina šansa - kaže Mustafa.

Kako navodi, iz njegove perspektiv­e Egipćani i Srbi su veoma bliski, odnosno imaju međusobno mnogo sličnosti. Takođe, ističe da je fasciniran kulturom na Balkanu, tako da je i to je bio jedan od razloga.

FASCINIRAN KULTUROM NA BALKANU

- Što se Srbije tiče, očekivanja su mi ispunjena. Egipat je daleko mnogoljudn­iji od Srbije i ovaj mir i tišina ovde mi najviše prijaju. Ljudi su generalno prijateljs­ki nastrojeni. Ono što mi je vrlo interesant­no i što nisam znao dok nisam došao jeste to koliko je Egipat popularan

RAZLIKA U MESEČNIM PRIMANJIMA U PROSEČNA SRBIJI I EGIPTU JE OSETNA. PLATA U EGIPTU JE 300 EVRA

Egipćanin kaže da ima više faktora za njegov dolazak: od naše kulture i bliskih odnosa dve zemlje, preko manjka gužve, do ekonomskog faktora

među Srbima. Svako malo mi neko pomene na poslu da su skoro letovali u Hurgadi, što mi je super - nastavlja naš sagovornik.

KAKO JE NAŠAO POSAO U SRBIJI?

Kako kaže, dve godine je istraživao. Proveo je sate i sate pretražuju­ći na internetu mogućnosti da se ovde zaposli.

- Konkretno ovu agenciju preko koje radim našao sam u jednoj grupi na Fejsbuku. Video sam reklamu i odmah se prijavio. Od nas su tražili da napravimo video-snimak i da odgovorimo na pitanje zašto želimo da dođemo u Srbiju. Nakon što sam prošao, poslao sam im svoja dokumenta, a agencija je u moje ime podnela prijavu u ambasadi - priča Mustafa.

„Pristao sam da dođem u Srbiju da radim kao kurir jer sam smatrao da mi je to jedina šansa“, objašnjava inženjer

 ?? ??
 ?? ?? Mustafa s kolegom dostavljač­em (levo)
Mustafa s kolegom dostavljač­em (levo)
 ?? ?? „Moj plan je da dobijem prebivališ­te, radnu dozvolu, državljans­tvo i da ovde započnem novi život“, kaže Mustafa
„Moj plan je da dobijem prebivališ­te, radnu dozvolu, državljans­tvo i da ovde započnem novi život“, kaže Mustafa

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia