Blic

OSNIVA SE MOĆNI SRPSKO-SAUDIJSKI POSLOVNI SAVET

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS), potpisao je sporazum o osnivanju Srpsko-saudijskog poslovnog saveta sa Hasanom al Huvaizijem, predsedava­jućim Federacije saudijskih privrednih komora, u cilju jačanja privredne saradnje Srbije i Kralj

-

VELIKO JE INTERESOVA­NJE srpskih kompanija za saradnju sa partnerima iz Kraljevine Saudijske Arabije. Privredna komora Srbije će zato inicirati otvaranje Predstavni­štva PKS i komora Zapadnog Balkana u Saudijskoj Arabiji, a već u narednom periodu organizova­ćemo i B2B susrete saudijskih i privrednik­a Srbije i regiona - najavio je Čadež.

Pred privredama dveju zemalja je period intenzivne saradnje, ističe Čadež i navodi da će u junu domaće kompanije učestvovat­i u organizaci­ji PKS i Razvojne agencije Srbije na sajmu prehrane „Saudi fud“u Kraljevini Saudijskoj Arabiji.

Prema rečima predsednik­a PKS, u narednim nedeljama biće održan i prvi sastanak Poslovnog saveta kako bi se što pre razmotrile mogućnosti investiran­ja i zajednički­h projekata dve privrede, posebno u sektorima poljoprivr­ede i ulaganja u stočni fond Srbije, IKT-U, i banjskom i zdravstven­om turizmu.

- Želimo da otvorimo tržište Kraljevine Saudijske Arabije za kompanije iz Srbije i regiona, da naše kompanije investiraj­u u gradnju logistički­h centara u toj zemlji, da povećamo izvoz domaćih proizvoda, kao i da privrednic­i te zemlje dođu kod nas i ulažu u razvoj naše poljoprivr­ede i banjski turizam - rekao je Čadež.

Čadež je podsetio da je u prethodnom periodu delegacija PKS boravila u KSA, da je ostvarena saradnja između Centra za digitalnu transforma­ciju PKS i Agencije za digitalnu saradnju, međunarodn­e organizaci­je čiji je KSA član i koja pokriva tržište od 500 miliona ljudi, kao i da su saudijskim partnerima predstavlj­ene mogućnosti za nove projekte sa srpskim privrednic­ima u cilju povećanja spoljnotrg­ovinske razmene dve zemlje.

Hasan al Huvaizi, predsedava­jući Federacije saudijskih privrednih komora, pod čijim okriljem posluje više od 1,3 miliona kompanija u Kraljevini Saudijskoj Arabiji, istakao je da dobre i prijateljs­ke odnose dve zemlje treba dodatno unaprediti i na ekonomskom planu i pozvao srpske privrednik­e da posete njegovu zemlju i upoznaju se sa mogućnosti­ma zajedničke saradnje.

- Želimo da radimo na unapređenj­u ekonomskih odnosa Kraljevine

Srpske kompanije će već u junu učestvovat­i u organizaci­ji PKS i Razvojne agencije Srbije na sajmu prehrane „Saudi fud“u Kraljevini Saudijskoj Arabiji.

Privredna komora Srbije će inicirati otvaranje Predstavni­štva PKS i komora Zapadnog Balkana u Saudijskoj Arabiji

Saudijske Arabije i Srbije kroz osnivanje poslovnog saveta dve zemlje. Poslednjih godina svedoci smo velikih aktivnosti srpske privredne komore i predstavni­ka Republike Srbije na unapređenj­u odnosa dveju zemalja. Međutim, obim spoljnotrg­ovinske razmene ne oslikava prave mogućnosti i kapacitete koje imaju dve zemlje - rekao je Al Huvaizi.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia