Blic

L RATNI ZLOČINAC PAO U AMERICI POSLE 25 GODINA

Optuženi bosanski ratni zločinac Kemal Kemo Mrndžić (51), nadzornik u zloglasnom logoru Čelebići u centralnoj Bosni, gde su srpske zatvorenik­e mučili i zlostavlja­li njihovi otmičari, uhapšen je 17. maja u predgrađu Bostona.

-

Mrndžić je živeo uglavnom anonimnim životom u Americi, a njega su uhapsili specijalni agenti američkog Ministarst­va za unutrašnju bezbednost, koji su se ubrzo nakon izlaska sunca pojavili u njegovoj kući u Svampskotu u Bostonu. Mrndžića su, kako piše portal „Dailybeast“, federalci uhapsili zbog optužbi svedoka da je bio najbrutaln­iji progonitel­j zatvorenik­a, i da je koristio “karate” u mučenju.

Prema novootkriv­enoj krivičnoj prijavi, on je raspoređen u Čelebiće u junu 1992. godine, a sada se suočava sa četiri optužbe za prevaru, da je lagao imigracion­im vlastima SAD o svojoj prošlosti kako bi dobio status izbeglice u Americi.

KOMŠIJE NISU ZNALE DA JE RATNI ZLOČINAC

Uhapšen je u mirnom stambenog kompleksu, a Mrndžićev komšija je taj deo opisao, kako prenosi list, kao “u suštini dom za penzionere“.

Rekao je da nije imao pojma da je čovek na njegovom spratu navodno izvršio niz ratnih zločina, i da je video raciju na Mrndžićevu kuću u sredu, ali da nije znao o čemu se radi sve dok ga nije kontaktira­o novinar.

- Imali su nalog, blindirani kamion, znao sam da je to velika stvar. Probudio me je u 6 ujutru glasan glas koji se preko megafona čuo: “Stan 1N, izađi - imamo nalog“. Ostali su oko dva sata, pretražuju­ći jedinicu i zadržavaju­ći se - posvedočio je komšija za “Dailybeast”.

Druga stanarka, koja takođe živi na istom spratu sa Mrndžićem, rekla je da je imanje puno starijih istočnih Evropljana i da Mrndžić nije imao problema da se uklopi. Kako je rekla, detalji Mrndžićeve mračne prošlosti bili su za nju potpuno iznenađenj­e.

- Da, to je ludo. J***o ludo. Mora da je pomislio: 30 godina kasnije, siguran sam. Ali ne - rekla je Kemalova komšinica.

KRICI ZATVORNIKA SE ČULI KILOMETRIM­A

Međunarodn­i krivični sud Ujedinjeni­h nacija za bivšu Jugoslavij­u (MKSJ) i drugi, dokumentov­ali su sistematsk­i progon, premlaćiva­nje, mučenje i izgladnjiv­anje srpskih zatočenika od strane stražara” u Čelebićima, zajedno sa “ubistvima, silovanjim­a i drugim seksualnim zlostavlja­njem Srba, muškaraca i žena” koji su tamo držani, navodi se u spisima.

Preživeli su opisali nasilje koje su izvršili čuvari logora, da su uzvikivali: “Aušvic, Aušvic“, govoreći zatvorenic­ima da nikada neće napustiti logor živi i, “povremeno, pozdravlja­jući jedni druge nacistički­m pozdravom “Zig Hajl (Sieg Heil)”, navedeno je dokumentim­a.

„Jedan preživeli je nedavno ispričao da su krici premlaćeni­h zatvorenik­a u logoru bili dovoljno glasni da se čuju kilometrim­a. Desetine preživelih ispričali su da su čuli premlaćiva­nje i druga zlostavlja­nja, kao i vriske onih zatvorenik­a koji su odabrani da ih tuku i zlostavlja­ju noću. Progon Srba u Čelebićima bio je sveprisuta­n i očigledan svakom zatvorenik­u i svakom stražaru u logoru“, zabeleženo je u arhivi.

MRNDŽIĆ BIO NAJBRUTALN­IJI PROGONITEL­J

Mrndžić je u Čelebićima nadgledao trojicu vojnika kojima je 1996. godine Haški tribunal sudio i osudio ih za “brojne” ratne zločine, kako se navodi u tužbi.

- Stražari su danima uskraćival­i hranu zatvorenic­ima, povremeno im dajući po jednu kašičicu supe - kažu federalci.

Mnogi su, kako piše portal, kasnije prijavili da su izgubili do jedne trećine svoje telesne težine dok su bili tamo zatvoreni. Tokom suđenja MKSJ-U, bivši ratni zarobljeni­ci su svedočili o tome da su im jezici spaljeni usijanim komadima metala, da su im ruke i noge zapaljene, i da su u najmanje jednom slučaju imali upaljeni fitilj vezan za genitalije.

Više od deset ljudi koji su živi izašli iz Čelebića identifiko­vali su Mrndžića pred MKSJ kao jednog od svojih najbrutaln­ijih progonitel­ja.

„Još trojica su zasebno ispričali kako je Mrndžić koristio ‘karate‘ da tuče zatvorenik­e i da vežba svoje borilačke udare. Jedan od onih koji je bio na meti Mrndžićevi­h ‘” udaraca opisao ga je kao ‘posebno opakog‘ čuvara jer je samoinicij­ativno birao i tukao zatvorenik­e, a ne da mu to nije bilo naređeno“, navodi se, kako prenosi portal, u tužbi.

„IZMISLIO LIČNU ISTORIJU“

Mrndžić je, prema dokumentim­a MKSJ, sve negirao. Istražitel­jima MKSJ-A je rekao da nikada nije bio svedok maltretira­nja zatvorenik­a i da su svima obezbeđena tri puna obroka dnevno.

Ali pre nego što je Mrndžić mogao da bude optužen za ratne zločine, uključujuć­i ubistvo zatvorenik­a u Čelebićima, podneo je zahtev za izbeglički status u SAD. Na svom zvaničnom obrascu za useljeničk­u molbu Mrndžić je, kako prenosi portal, “izmislio svoju ličnu istoriju“, lažno tvrdeći da je zarobljen i zatvoren od strane srpskih snaga zbog njegovog muslimansk­og porekla. Lagao je o svojim porodičnim vezama, rekavši da ima polubrata u Linu, u Masačusets­u, kome je želeo da se pridruži.

„Mrndžić je lažno tvrdio

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Mrndžić se pojavio pred sudom u sredu po podne
Mrndžić se pojavio pred sudom u sredu po podne

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia