Blic

Državna matura (opet) odložena

Prijemni ispiti za fakultete ostaju u sadašnjem obliku bar još tri godine Državna ili velika matura će, po svemu sudeći, biti ponovo odložena, te bi umesto u junu 2024., kako je bilo planirano, premijerno mogla da zaživi, u najboljem slučaju, dve godine k

-

Ovo je, verovatno i najbolja odluka, s obzirom na mnogobrojn­e kritike koje su prvo stizale od fakulteta, a zatim i od sadašnjih srednjoško­laca, ali i zbog događaja sa kojima je bila suočena prosveta u prethodnom periodu, počev od tragedije u OŠ “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, pa do ostavke ministra Branka Ružića.

Odlaganje do 2026?

Ministarst­vo prosvete predložilo je da se državna matura odloži za školsku 2026/27. Kako su rekli, organizova­na je javna rasprava na kojoj se govorilo o ovoj temi i ukazano je na to da bi bilo dobro da se ista odloži”.

Umesto 2024. kako je planirano, sada je predloženo da se državna matura polaže 2026. godine, a prvi bi na test izašli učenici koji sada idu u prvi razred gimnazija i srednjih stručnih škola.

- Tokom javne rasprave o setu prosvetnih zakona bilo je dosta sugestija i predloga da se državna matura odloži.

Oko toga su se usaglasili svi - Radna grupa za izmene i dopune zakona, Sektor za srednje i sektor za visoko obrazovanj­e, kao i Zavod za vrednovanj­e kvaliteta obrazovanj­a i vaspitanja - rekao je Milan Blagojević, pomoćnik ministra prosvete.

Ideja još iz 2001.

Velika matura prvi put je spomenuta 2001. kada je ministar prosvete bio Gaša Knežević, i tada je postojala ideja da generacija đaka koja je trebalo prva da polaže malu maturu bude i prva koja će na kraju srednje škole imati državnu ili veliku maturu.

Razgovori na ovu temu zaustavlje­ni su sve do 2011. da bi narednih godina bili usvojeni razni projekti koji su finansijsk­i bili potpomognu­ti od strane EU, ali je njihova realizacij­a, bez obzira na promene na čelu Ministarst­va prosvete (od Žarka Obradovića preko Srđana Verbića i Mladena Šarčevića do Branka Ružića) odlagana iz godine u godinu. Pomerani su rokovi, a poslednji koji je bio aktuelan bilo je leto 2024. kada je prva generacija svršenih srednjoško­laca trebalo da polaže državnu maturu.

„Da je lako, odavno bi bila uvedena”

- Ona bi odavno bila uvedena da je to lako. Mi smo odustali od inicijalno­g predloga državne mature koja bi se odnosila na sve fakultete, osim za DIF i umetničke, što je i prirodno. Prihvatili smo kroz dijalog ideju o uvođenju tzv. testa sklonosti za one fakultete koji su za to izrazili želje. Međutim, mi to nemamo definisano. Dakle, mi taj test sklonosti ne znamo kako će izgledati - rekao je početkom maja ministar Ružić i ponovio da se „neće uvoditi državna matura dok sve ne bude kristalno jasno pre svega deci“.

Državna matura zamišljena je kao završni test za srednjoško­lce koji bi, pre svega, trebalo da zameni prijemne ispite koje sprovode fakulteti. Dakle, ona bi bila veoma slična maloj maturi koju polažu đaci nakon osmog razreda osnovne škole, i od rezultata bi umnogome zavisilo koji će fakultet upisati, da li će biti na budžetu ili samofinans­irajući...

Ona bi se sastojala od tri testa. Svi đaci bi polagali testove iz srpskog jezika i matematike, kao i treći iz izbornog predmeta, odnosno moći će da biraju jedan od opšteobraz­ovnih predmeta.

Prethodno odlaganje bilo je zbog epidemije korona virusa, a sada jer ne postoji konsenzus oko njenog uvođenja

Državna matura je zamišljena kao zamena za prijemne ispite, ali je takva ideja u startu propala jer su se pobunili mnogi fakulteti u Srbiji

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia