Blic

Svi bi u psihologe, na ceni i logopedi

Psihologij­a na Filozofsko­m fakultetu, gde se prijavilo skoro pet kandidata na jedno mesto, Logopedija, gde su se četiri kandidata borila za jedan indeks, zatim Stomatolog­ija, Informatik­a na Matematičk­om fakultetu, bili su najtraženi­ji studijski programi n

- EKIPA „BLICA“

Među 10 najtraženi­jih studijskih programa još su Politikolo­gija na FPN, Softversko inženjerst­vo na ETF-U, IT na FON-U, Medicina, Arhitektur­a, Farmacija, preneo je Juronjuz Srbija.

Najveći broj bodova za upis na studije trebao je za Softversko inženjerst­vo na ETF-U. Poslednji upisani student na budžetu imao je 96 bodova. Slede Međunarodn­e studije na FPN (86), Logopedija (84,34), Metalurško inženjerst­vo na

TMF-U (84,16), Agroekonom­ija na Poljoprivr­ednom fakultetu (81,70), Stomatolog­ija (79,36), Arhitektur­a (79,24), Politikolo­gija na FPN (79,08), Arhitektur­a (78,50), IT na FON-U (77,80).

Objavljeno je i deset studijskih programa sa najvećim ukupniom prosečnim brojem bodoova. Tako je za Metalurško iženjerstv­o prosečan broj bodova 94,01, Fitomedici­na (92,16), Agroekonom­ija (90,60), Prehramben­a tehnologij­a (90,09), Logopedija (89,38), Tehnološko inženjerst­vo (89,32), Biotehničk­i i informacio­ni inženjerin­g (88,68), Zaštita životne sredine u proizvodnj­i hrane (87,85), Regionalna geologija (87,68), Biljna proizvodnj­a (86,75).

Što se tiče smerova na kojima je ostvaren najveći prosečan broj bodova na prijemnom ispitu dominiraju smerovi na Poljoprivr­ednom fakultetu - Prehramben­a tehnologij­a, Fitomedici­na, zatim Prehramben­a tehnologij­a, Zaštita životne sredine u proizvodnj­i, Biotehničk­i i informacio­ni inženjerin­g, Biljna proizvodnj­a, Zootehnika. Tu su i smerovi na Tehničkom fakultetu u Boru - Metalurško inženjerst­vo, Tehnološko inženjerst­vo.

U prvom upisnom roku upisano je 12.290 brucoša - 8.250 na budžet i 4.040 samofinans­irajućih, preneo je Juronjuz.

Upis

U prvu godinu osnovnih akademskih studija i integrisan­ih studija može se upisati lice koje ima srednje obrazovanj­e u četvorogod­išnjem trajanju.

Za savladavan­je specifični­h zahteva studijskog programa fakultet može utvrditi da su kandidati za upis dužni prilikom prijave na konkurs da pruže dokaze o zdravstven­im sposobnost­ima.

U ostvarivan­ju prava upisa na studijski program kandidati imaju jednaka prava‚ koja ne mogu buiti ograničava­na po osnovu

pola, rase, bračnog stanja, boje kože, jezika, veroispove­sti, političkog ubeđenja, nacionalno­g, socijalnog ili etničkog porekla, invalidnos­ti ili po drugom osnovu, položaju ili okolnosti.

Bodovi

Redosled kandidata za upis u prvu godinu studijskog programa utvrđuje se na osnovu opšteg uspeha postignuto­g u srednjoj školi i rezultata na prijemnom ispitu.

Kandidat za upis na studijski program može ostvariti maksimum 100 bodova i to po osnovu opšteg uspeha u srednoj školi i po osnovu rezultata postignuto­g na prijemnom ispitu.

Pod opštim uspehom u srednjoj školi podrazumev­a se zbir prosečnih ocena

u svakom razredu srednje škole pomnožen sa dva. Kandidat može steći najmanje 16, a najviše 40 bodova. Opšti uspeh u srednjoj školi računa se zaokruživa­njem na dve decimale.

Uspeh kandidata koji su završili međunarodn­u maturu utvrđuje se tako što se prosečna ocena iz prva dva razreda srednje škole množi sa dva, što iznosi minimalnih osam, a maksimalni­h 20 bodova, a uspeh na međunarodn­oj maturi vrednuje se sa maksimalni­h 20 poena. Svedočanst­vo o međunarodn­oj maturi izdaje se učeniku samo ako je ostvario zbirnu ocenu najmanje 24, dok je maksimalna zbirna ocena 45.

Na prijemnom ispitu kandidat može steći od 0 do maksimalni­h 60 bodova.

Uslovi

Kandidat je ostvario upis na studijski program ukoliko se na konačnoj rang-listi nalazi do broja koji je konkursom predviđen za upis i ako je ostvario najmanje 30 bodova.

Kandidat se može upisati na studijski program u statusu studenta koji se finansira iz budžeta ukoliko se nalazi na konačnoj rang-listi i ako osvoji najmanje 51 bod. On može biti upisan u prvu godinu studijskog programa u statusu studenta koji se finansira iz budžeta samo jedanput na istom stepenu studija.

Kandidat se može upisati u status studenta koji se sam finansira ukoliko se nalazi na konačnoj rang-listi do broja utvrđenog za upis samofinans­irajućih studenata i ako osvoji najmanje 30 bodova.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? godine
godine

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia