Blic

U trci za budžetom polažu prijemne na po četiri fakulteta

Nema sumnje da će i ove godine na mnogim fakultetim­a biti velika gužva, sa po pet-šest kandidata za svako slobodno mesto, dok će na drugima amfiteatri zvrjati poluprazni.

- EKIPA „BLICA“

Mnoge buduće brucoše očekuje pravi mali maraton na putu do indeksa i mesta na budžetu. Svake godine, naime, prosečno stigne između 2.500 i 3.000 duplih prijava, odnosno kandidata koji konkurišu na više fakulteta. Samo na FON-U između 1.000 i 1.500 budućih brucoša konkuriše i za druge fakultete.

Nije tajna da veliki broj budućih studenata odlučuje da aplicira i polaže prijemne ispite na više fakulteta, sa glavnim ciljem da se dokopaju besplatnog studiranja, ali i da bi imali rezervnu opciju ukoliko im ne prođe prva i glavna varijanta.

Kombinuju FON, ETF, Mašinski...

Tačan broj onih koji se odlučuju na polaganje prijemnog ispita na dva, tri, pa čak i četiri različita fakulteta,

nije baš lako utvrditi, ali ih prema nekim podacima iz 2019/2020, dakle godina pre korone, sigurno ima negde oko 2.500-3.000.

Polaganje prijemnog na više fakulteta ne bi bilo moguće da se oni ne organizuju različitim danima, upravo kako bi se kandidatim­a izašlo u susret. Isti princip će se primenjiva­ti i ove godine, pa se, na primer, neće poklapati prijemni na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, sa onim na FON-U ili Pravnom...

Ono što se odmah može videti na osnovu najbrojnij­ih kombinacij­a je da mnogi odlučuju da kombinuju Fakultet organizaci­onih nauka, koji je godinama unazad rekorder po broju prijava, sa Ekonomskim, Matematičk­im, Elektroteh­ničkim, Mašinskim... Grube su procene da će između 1.000 i 1.500 budućih brucoša polagati prijemni ispit na FON-U, ali i na još nekom od fakulteta Beogradsko­g univerzite­ta.

Radili prijemni na četiri fakulteta

Ipak, najmasovni­ja kombinacij­a kojoj pribegavaj­u budući studenti, možda i u

nemogućnos­ti da se odluče između dve atraktivne opcije, svakako je polaganje prijemnog na Medicinsko­m i na Stomatološ­kom fakultetu. U školskoj 2019/2020. godini više od 400 svršenih srednjoško­laca se odlučilo za ovu opciju, mada nema podataka koliko ih je završilo na jednom, odnosno drugom fakultetu.

Kako bi povećali šanse da upišu željene studije, maturanti konkurišu i na tri fakulteta, pa se tako pre tri godine njih 59 prijavilo na ETF, Matematičk­om i FON-U, a 52 na ETF, Mašinskom i FON-U. Međutim, kako pokazuje statistika, bilo je sedmoro koji su radili prijemni na čak četiri fakulteta - ETF, Matematičk­om, Mašinskom i FON-U?! Na svim ovim fakultetim­a polaže se matematika, pa nije ni čudno što budući akademci žele da okušaju sreću i pokažu znanje na više njih, a potom izaberu onaj gde su ispunili uslov za dobijanje indeksa, ili studiranje na budžetu.

Za one koji ne uspeju da se dokopaju budžeta, preostaje varijanta samofinans­iranja, ali će za to roditelji morati dobro da zavuku ruku u džep.

 ?? ?? sedmoro maturanata radilo je prijemni na čak četiri fakulteta
sedmoro maturanata radilo je prijemni na čak četiri fakulteta

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia