Blic

Logoru Čelebići, uhapšen u Bostonu

-

da se plaši povratka svojoj kući u Nevesinju, gde je rekao da će biti maltretira­n, proganjan i zatvaran od strane Srba na tom području, delom zbog njegovog navodnog bekstva iz njihovog zatočeništ­va, ali i zbog toga što je bio Musliman“, prenosi “Dailybeast” detalje prijave.

Pošto su prevarili američke imigracion­e vlasti, Mrndžić i njegova supruga stigli su u Sjedinjene Države 4. marta 1999. godine, navodi se u prijavi. Nastanio se u Masačusets­u i ubrzo kasnije dobio karticu socijalnog osiguranja.

STIGLE GA SOPSTVENE LAŽI

Mrndžić je dobio status stalnog boravka u oktobru 2008. godine, a naturalizo­van je kao američki državljani­n sledećeg aprila. Američki pasoš je dobio dva meseca kasnije. Ali Mrndžićeve navodne laži su ga, prenosi portal, na kraju sustigle.

„U martu 2022. godine, agenti Ministarst­va unutrašnje bezbednost­i ga suočili sa pisanim izjavama koje je prethodno dao istražitel­jima MKSJ, što je dovelo do priznanja Mrndžića da je zaista bio stražar u Čelebićima i da su delovi njegovog zahteva za izbeglice lažni“, navodi se u žalbi.

Međutim, on je negirao da je ikada učestvovao u bilo kakvom nasilju nad zatočenici­ma, ili čak bio svedok. U drugom intervjuu nedelju dana kasnije, Mrndžić je ponovo insistirao da nikada nikome nije naudio kao stražar u Čelebićima.

PREPOZNAO SE NA SNIMKU IZ ČELEBIĆA

U ponedeljak su se agenti Ministarst­va unutrašnje bezbednost­i sastali sa Mrndžićem u njegovoj kući u Svampskotu.

„Ovaj put je rekao da se stidi načina na koji je došao u Sjedinjene Države. Prepoznao

je sebe i na dva video-snimka snimljena u Čelebićima 1992. godine, na kojima se pojavljuje u uniformi sa puškom“, navodi se u prijavi.

Mrndžić je, prenosi dalje portal, “poimenično identifiko­vao fotografij­e mnogih drugih stražara koji su radili u logoru 1992. godine”.

„Međutim, on je i dalje negirao da je umešan u direktan ili indirektan progon zatvorenik­a u Čelebićima“, stoji u prijavi.

Portal dalje navodi i da je nejasno je kako se Mrndžić izdržavao u SAD, iako javna evidencija pokazuje da je radio kao menadžer supermarke­ta u Novoj Engleskoj.

Mrndžić se pojavio pred sudom u sredu popodne i pušten je uz kauciju od 30.000 dolara. Ako bude osuđen po sve četiri tačke, Mrndžić se suočava sa maksimalno­m ukupnom zatvorskom kaznom od 30 godina i novčanom kaznom do 500.000 dolara.

 ?? ?? zločinac je uhapšen u kući u Svampskotu u Bostonu
zločinac je uhapšen u kući u Svampskotu u Bostonu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia