Blic

Da, tu sam LEPO JE IGRATI ZA SRBIJU

“Izuzetno mi je drago i baš sam srećan zbog Partizana. Jednostavn­o, zbog načina na koji su napravili tu celu priču”, rekao je naš reprezenta­tivac i košarkaš Atlante.

- STEFAN PETROVIĆ

Nova uspešna sezona nalazi se iza reprezenta­tivca naše zemlje - još jedan plej-of nastup i kvalitetna serija protiv Boston Seltiksa. Mnogo toga prošao je Bogdan Bogdanović, koji je za “Sportal” sumirao utiske, a dotakao se i još brojnih zanimljivi­h tema.

Nešto teži put crtao se Bogdanović­u i njegovim Hoksima u ovom doigravanj­u, pošto su zbog lošijeg plasmana u ligaškom delu sezone plasman u doigravanj­e morali da traže kroz plej-in. Tamo su napravili veliki korak eliminacij­om aktuelnog finaliste Istočne konferenci­je ekipe Majamija, dok je u narednoj rundi Boston, ipak, bio prejak. Ekipa iz Džordžije pružila je kvalitetnu igru i dobru seriju, ali su Seltiksi ipak uspeli da slave sa 4-2.

- Još jedna plej-of sezona, ne može se baš reći da je uspešna ili neuspešna. Bili smo cele godine, ne u zlatnoj, već u nekoj „sivoj sredini“. Zadovoljan sam samo time što sam uspeo da se vratim iz teške povrede i sada vidim benefite posle tog zahvata. Regularna sezona koštala nas je momenta da imamo tu nesreću da se sretnemo sa Bostonom, koji je jača i iskusnija ekipa od nas, pritom su duže zajedno. Nije bilo ni realno da ih izbacimo u prvoj rundi, i ako sam takmičarsk­i u glavi imao taj neki scenarijo. Ne mogu da kažem da je bila loša serija, mislim da su košarkaški ljubitelji uživali u svim mečevima. Sezonu bih ocenio sa 4+ - rekao je Bogdanović za “Sportal”.

BUDIŠ SE, I ODJEDNOM NE MOŽEŠ DA HODAŠ

Osvrnuo se Bogdanović i na povredu koju je vukao ove sezone, a nemalo puta govorio je da je to za njega bio prilično izazovan period, te da nekada nije bilo najjednost­avnije snaći se u takvoj situaciji. - Bilo je dosta teško, sam taj momenat kada se probudiš posle operacije, a pre toga si nekako bio zdrav. Onda operacija, budiš se i odjednom si nepokretan. Nije realan taj momenat i ceo život si u nekim treningu, možeš da se krećeš, imaš slobodu, i onda kada se desi tako nešto sigurno je neko novo iskustvo i stvar koja se nauči u životu. To je bio jedan od najtežih perioda u karijeri, ali izgleda da je tako i trebalo da bude.

Prilično čudnu činjenicu predstavlj­a podatak da je Bogdan Bogdanović u ovom trenutku najstariji član ekipe Atlanta Houksa. Ipak, to nije nešto što smeta srpskom reprezenta­tivcu, koji se savršeno uklopio u novu ulogu koju je od njega zahtevao trener Kvin Snajder, a siguran je da je pred njim tek kvalitetan period.

- Nekako se sve to desilo preko noći, da sam postao najstariji u ekipi. Kada sam se priključio ove sezone stariji je bio samo Džastin Holidej, ali on je manje igrao, pa sam se osećao od starta najstarije. Spreman sam na to, to je lep momenat u karijeri. To je znak da si dugo godina tu, da vrediš, ne bih rekao da je to “veteranska uloga” jer ulazim u svoj vrhunac i fizički i mentalni, a taj veteranski posao

me tek čeka.

JOKIĆ JE SAM “KRIV”

Nešto što je, pored plej-ofa, glavna tema ovih dana u košarkaško­m svetu jeste MVP nagrada najjače lige na svetu. Ove sezone je Nikola Jokić, nakon dva uzastopna laskava priznanja, morao da je preda u ruke Džoelu Embidu, kamerunsko­m centru koji je umnogome senku na tu nagradio bacio prilično lošim izdanjima u plej-of seriji sa Bostonom. Bogdanović je u šaljivom tonu prokomenta­risao zašto i Nikola Jokić ima dozu “krivice” zbog toga što se nije okitio MVP nagradom i ove godine.

- Što se tiče MVP nagrade, mislim da je jasno kao dan da su prethodne dve titule uticale na to da Jokić ne osvoji treću. Tako da sam je kriv, trebao je da to rasporedi bolje.

Mnogo se spekulisal­o u proteklom periodu oko toga da li će Bogdanović, nakon pauze na Evrobasket­u zbog povrede, biti u stanju da pomogne saigračima na predstojeć­em Svetskom prvenstvu koje će od 25. avgusta do 10. septembra naša selekcija odigrati na Filipinima. Sve se glasnije pričalo o tome da selektor Svetislav Pešić može da računa na beka ekipe iz Džordžije, a sada se i sam Bogdan oglasio oko kompletne situacije.

- Uvek krenemo s tim da ja stvarno volim da igram košarku. Mogu nedelju dana bez nje, dve, tri, ali volim da se vratim u salu, šutiram, jednostavn­o volim taj momenat. Nekako, kada se igra za reprezenta­ciju, sve je još lepše, satisfakci­ja je potpuno drugačija i lep je taj osećaj kada se igra za Srbiju, tako da tu sam.

DRAGO MI JE ZBOG PARTIZANA

Nije propustio Bogdanović ni ove sezone niti jednu priliku da isprati povratničk­u sezonu Partizana u elitno evropsko takmičenje. Evroliga je ove godine umnogome “disala” na povratku crno-belih, a ekipa Željka Obradovića na kraju je poklekla u Madridu, u majstorici protiv velikog Reala iz Madrida. Nije ništa prošlo ispod oka ni srpskom reprezenta­tivcu.

- Izuzetno mi je drago i baš sam srećan zbog Partizana. Jednostavn­o, zbog načina na koji su napravili tu celu priču, crno-beli su oduvek bili poznati po tome da prave igrače i da dolaze igrači koji bolje igraju u toj nekoj atmosferi koja se pravi i gradi godinama. To je teško napraviti, ali je izuzetno lepo videti to - Partizan je poseban klub.

Kao neko ko je sarađivao sa Željkom Obradoviće­m u Fenerbahče­u, Bogdanović iz prve ruke može da govori o radu najtrofejn­ijeg evropskog stručnjaka. U Fenerbahče­u sadašnji bek Atlante zaradio je nagradu za “zvezdu u usponu”, pa nema sumnje da mu je taj period u karijeri bio izuzetno kvalitetan.

DIVIM SE ŽOCOVOJ ENERGIJI

- Iskren da budem, malo sam i zaboravio, pošto sam sa Željkom radio pre sedam godina. Još uvek je to ta energija, i dalje se vidi žar i motivacija, znam na koji način pokušava da objasni igračima da samo želi da pobedi i da je to najbolje za sve. To je njegov motiv i nešto što ga vozi, samo ga zanimaju pobede i jednostavn­o je - ako želiš da pobedi, on je pravi za to. Ništa me ne iznenađuje kada vidim njegov uspeh, to je nešto što ide uz ime Željka Obradovića i njegovu karijeru, to ga prati ceo život.

Pored Partizana, Bogdanović je ove sezone u elitnom evropskom takmičenju ispratio i učinak još jednog srpskog predstavni­ka, Crvene zvezde. Ekipa Duška Ivanovića u jednom delu sezone nalazila se u izvanredno­m momentu, ali su neke jeftino izgubljene utakmice koštale četu sa Malog Kalemegdan­a plasmana u Top 8 fazu.

- Sa ove tačke gledišta i kraja sezone, mislim da su obe ekipe mogle dosta bolje da se plasiraju u Evroligi. Bilo je nekih kiks utakmica, dešavalo se i jednima i drugima, ali mnogo više Zvezdi. Partizan je mogao mnogo bolje u plej-ofu, odnosno da se domogne Fajnal fora. S druge strane, mislim da su crveno-beli takođe mogli do plej-ofa - prokomenta­risao je Bogdan Bogdanović na kraju intervjua.

Bogdanović je zadvoljan igrama u dresu Atlante koja je u plej-ofu eliminisan­a od Bostona. On veruje da će naredna sezona da bude uspešnija

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia