Blic

NBA POLAKO PROLAZI, AL’ ABA LIGA NIKADA

Plej-of je počeo 28. aprila, a završiće se sredinom juna, kada će Nikola Jokić da bude na odmoru. ZVEZDA SE PLASIRALA U FINALE ABA LIGE, DOK PARTIZAN TEK U NEDELJU POČINJE POLUFINALE SA CEDEVITOM

- ALEKSANDAR PIJEVAC

ABA liga je od formiranja u sezoni 2001/02. redovno kritikovan­a, što od učesnika, što od klubova kojima nije padalo na pamet da igraju. S godinama, većina je polako “legla na rudu”, ali se nastavilo sa hejtovanje­m regionalno­g takmičenja.

Zavoleli smo je kada je počela da šampiona direktno šalje u Evroligu. Međutim, kasnije se ispostavil­o da... i nije baš bilo tako... Za elitu nije bio dovoljan samo ABA pehar u vitrini, već se tražio mig iz Barselona.

Tako je i ove sezone koja, utisak je, traje u nedogled. Počela je 30. septembra, tri nedelje pre NBA lige, a ligaški deo je okončan 18. aprila, devet dana posle profesiona­laca iz SAD koji su odigrali 82 meča za 173 dana. Da budemo precizni, utakmica na svakih 2,1 dan. Prosek ABA lige je jedno kolo na 7,7 dana.

Ali, to je bio samo vrh ledenog brega. Plej-of je startovao 28. aprila... i još traje... Tačnije, ne nazire se kraj. Crvena zvezda je sa 2:0 eliminisal­a Budućnost i plasirala se u finale pre nego što je polufinaln­a serija i počela.

- Meni je čudno i nejasno. Jedna liga koja hoće da bude ozbiljna mora da ima kalendar na početku sezone i da se tačno zna kad se i šta igra.

Ovde se sve pomera, stvar dogovora, valjda tako funkcioniš­e. Meni je čudno, ali ‘ajde... - s pravom se upitao trener Crvene zvezde, Duško Ivanović.

Do korigovanj­a kalendara došlo je nakon plasmana Partizana u top 8 fazu Evrolige. Crno-beli su odlučili da se koncentriš­u samo na seriju sa Realom, tako da su u ABA ligi “pauzirali” od 17. aprila do 15. maja i prvog meča sa Studentski­m centrom. Da podsetimo, večiti su u januaru i februaru igrali 12-13 mečeva mesečno, a sada su spali na jednu utakmicu u

sedam-osam dana. Treneru Ivanoviću to smeta - Zvezda je od

28. aprila do 23. maja odigrala četiri meča, sa Zadrom i Budućnosti, koje je dobila sa prosečno 29,25 poena razlike. A, do velikog finala moraće da čeka do juna. Partizan i Cedevita se sastaju

28. i 30. maja, a potencijal­na majstorica, ako do nje dođe, neće moći da se igra pre 1. ili

2. juna. To znači da bi borba za pehar trebalo da počne, recimo, u ponedeljak 5. juna - za 12 dana!

- Kad ima se jedna pauza, kad nema utakmica kao što smo imali u Evroligi, to može biti i pozitivno i negativno, dok se oporave to je pozitivno, a negativno je da se izgubi ritam. Ali dobro, pokušaćemo da gledamo sa pozitivne strane. Sad ću vam reći jednu stvar... Sa gledišta moje ekipe, a ne Podgoričan­a... mi smo bez obzira na razliku igrali maksimalno koncentris­ano. Time smo pokazali respekt prema Budućnosti - dodao je Ivanović.

Videćemo kome će više da odgovara spori ABA ritam od tri meča za mesec dana, međutim, utisak je da je vreme da se regionalno takmičenje reformiše. Da li je potrebno da podsetimo da je ostala da se odigra i završnica Košarkaške lige Srbije?

 ?? ??
 ?? ?? duško ivanović traži od aba lige da malo razmisli o terminima
duško ivanović traži od aba lige da malo razmisli o terminima

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia