Blic

Danas odluka o nastavi za đake koji neće nazad u „Ribnikar” SPAJAĆE ODELJENJA, A MOŽDA I RAZREDE

Odluka da se učenicima OŠ „Vladislav Ribnikar” koji nisu spremni ili sposobni za povratak u objekat gde se dogodio jezivi masakr, ponudi nastavak pohađanja nastave u nekoj od ustanova kulture, sa sobom je povuklo i pitanja o načinu njenog funkcionis­anja.

- MILJANA KLJAJIĆ

Predsednik Saveta roditelja Igor Đorđević pojasnio je koja su neka od idejnih rešenja, uz napomenu da bi konačnu odluku danas trebalo da predstavi Ministarst­vo prosvete, nakon što stigne povratna reakcija roditelja.

Kako je istakao Đorđević, kada je u pitanju 14 ponuđenih lokacija, nije ideja da svako dete bira gde će da ide, već će biti napravljen određeni plan.

- Imamo mnogo odeljenja gde po dvoje-troje dece ne dolazi, oni će morati da budu spajani, ali će biti spajani po uzrasnim kategorija­ma. Deca koja su prvaci će biti jedna grupa, ona koja su drugi razred biće druga ili će možda biti od prvog do četvrtog, zavisi od toga šta je tog dana planirano. Ako je planirana neka radionica koju mogu da rade i prvaci i četvrtaci, mogu da budu i zajedno - pojasnio je Đorđević.

Rekao je i da trenutno anketiraju roditelje da se izjasne od 14 ponuđenih ustanova koje im odgovaraju.

- Ukoliko im budu odgovarale sve lokacije, onda će Ministarst­vo imati konačnu reč da kažu ko gde ide. Radi se plan, biće posebno rađen

za odeljenja koja su jedinstven­a u stavu, a poseban za onu koja su u manjem broju.

Roditelji neće moći da biraju jednu ili dve lokacije, već mogu da odbiju lokaciju kao nepogodnu za njih.

- Ne možemo da pustimo da svaki roditelj bira zasebno gde će ići dete, jer računamo da će otprilike 200 dece iskoristit­i to. Ako bismo pustili da 200 porodica da bira, imali bismo totalni haos - kazao je Đorđević.

Jedan plan će, kako je kazao, biti za onu decu koja čine celo odeljenje, a drugi se pravi za decu koja su iz različitih odeljenja. Naglasio je da se plan razrađuje i da će biti dostavljen preko svojih razrednih starešina svakom roditelju deteta koje je odlučilo da ne ide u “Ribnikar”.

Postoji mogućnost da deca čak i menjaju lokacije.

- Da ne bude recimo da određeno odeljenje ne želi da ide u školu i sada će do kraja školske godine biti na primer u Dečijem kulturnom centru. Biće recimo ponedeljak, utorak i sreda u DKC, onda će četvrtak i petak na nekoj drugoj lokaciji biti organizova­no - rekao je Đorđević.

Na pitanje da li smatra da je promena lokacije na svakih par dana komplikova­na za roditelje i decu, Đorđević kaže da “ako budu ukazali na taj problem, svakako da će razmotriti promenu plana”.

- Ako roditelji opravdano kažu da nije dobro urađen plan, naravno da ćemo ga preraditi. Danas će biti finalni plan za sledeću nedelju. Ako to bude odmah u prvoj nedelji funkcionis­alo odlično, onda bismo mogli da napravimo i plan do kraja školske godine - kazao je sagovornik “Blica”.

Nastava za decu koja odluče da idu u neku od drugih ustanova biće kombinovan­a. Prema rečima Đorđevića, biće učenja i nekih kulturnih i obrazovnih sadržaja.

- Prerano je da se o tome govori, govorim samo o idejnim rešenjima. Kompletan plan će biti gotov danas. Siguran sam da će opet biti neko ko neće biti zadovoljan, ali se nadamo da ćemo lagano prevazići to.

Naglasio je da postoji verovatnoć­a da se blizu 2.500 roditelja ne usaglase svi u ovim kompleksni­m stvarima.

- I to što se sada zove nastava u “Ribnikaru” je takođe specifična forma nastave. Ne rade oni klasično predavanja, ispitivanj­a, kontrolne.. Prilagođen­o je trenutnom raspoložen­ju. Sve je specifično i prilagođen­o njima. Cilj nije da nauče gradivo do kraja školske godine, već da budu uklopljena i da se lagano vraćaju - zaključio je Đorđević.

 ?? ?? Procene su da trenutno na nastavu u prostorije Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ne ide između 200 i 300 učenika
Procene su da trenutno na nastavu u prostorije Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ne ide između 200 i 300 učenika

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia