Blic

DEVOJČICA SVE VIŠE NAPREDUJE, IZ DANA U DAN

Zdravstven­o stanje devojčice (8), koju je otac Uroš Pašajlić pet godina držao zarobljenu u stanu u naselju Mirijevo, iz dana u dan je sve bolje i kod nje je primetan neverovata­n napredak.

- EKIPA „BLICA“

Devojčica je potpuno stabilnog zdravstven­og stanja, odavno je van životne opasnosti. - Iz dana u dan sve bolje napreduje - kažu izvori Telegrafa.

Osmogodišn­jakinja se, da podsetimo, otkako se saznalo za ovaj slučaj krajem marta, nalazi u Univerzite­tskoj dečijoj klinici u Tiršovoj ulici u Beogradu. Napori lekara učinili su da se dete koje je bilo izgladnelo, neuhranjen­o i dezorijent­isano, gotovo pa potpuno oporavi.

„OSMEH SE VRATIO NA NJENO LICE“

Ministarka za brigu o porodici Darija Kisić takođe je prošle nedelje izjavila da je devojčica dobro i da fizički napreduje svakim danom.

- Trebaće joj duži period psihološke podrške i imamo plan aktivnosti kojom će takva vrsta podrške da bude pružena detetu - rekla je Kisićeva u Skupštini Srbije navodeći da se devojčici vratio osmeh na lice.

Utvrđeno je da će o daljoj zaštiti deteta brinuti Centar za socijalni rad Palilula, a ministarka je navela da je određen i neposredni staratelj, stručni radnik organa starateljs­tva.

- Izvršen je izbor adekvatne hraniteljs­ke porodice, gde će dete biti smešteno nakon lečenja. Centar za porodični smeštaj i usvojenje Beograd i zdravstven­a ustanova u kojoj se dete leči sačinili su detaljan plan za pripremu deteta za odlazak u hraniteljs­ku porodicu dodala je ministarka.

Hraniteljs­koj porodici će nakon smeštaja deteta biti obezbeđenj­a intenzivna stručna podrška u periodu prilagođav­anja deteta na nove porodične okolnosti.

- Centar za socijalni rad Palilula je kod nadležnog suda pokrenulo postupak lišavanja roditeljsk­og prava oba roditelja deteta - zaključila je Kisićeva.

„ODEĆA JE SPADALA SA NJE“

Pred sudom je, inače, pokrenut postupak lišavanja roditeljsk­og prava oba roditelja deteta. Podsećamo, policija je devojčicu (8) našla zaključanu u stanu u Mirijevu 27. marta, a njen otac Uroš Pašajlić sutradan je uhapšen. Devojčica nije bila upisana u školu, bila je potpuno nevidljiva za sistem.

Za sve se saznalo kada je Pašajlića prijavila policiji njegova partnerka Ivana L, koja je takođe trpela nasilje, ali uspela da pobegne iz stana.

Ivana je opisala momenat kada je sa policijom ušla u

stan na Zvezdari, kao i da nikada neće zaboraviti tu potresnu scenu.

- Policajci su otvorili ulazna vrata, a preko puta njih su bila vrata toaleta, koja su bila zaključana. Kada smo ušli videla sam u kadi dete, bila je kost i koža, odeća je spadala sa nje - ispričala je potresne scene Ivana.

Devojčicu je našla policajka koja je opisala za medije sa kakvim se užasom srela dok je ulazila u stan.

- Bilo je mračno. A kada smo ušli u kupatilo iz kade je izvirila devojčica, bila je jako mršava, jedva je sedela - ispričala je ona.

U toku istrage je, podsetimo, ispitana i majka devojčice N. T. Ona je rekla da nije viđala dete jer joj je Uroš to stalno branio i govorio da ima sve što joj treba za život.

 ?? ?? devojčica je Pronađena izgladnela U kadi U kupatilu
devojčica je Pronađena izgladnela U kadi U kupatilu
 ?? ?? Uroš Pašajlić je svoju ćerku (8) godinama držao zatočenu U kadi
Uroš Pašajlić je svoju ćerku (8) godinama držao zatočenu U kadi

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia