Blic

Državna pomoć za ulaganja od najmanje 300.000 evra

-

je uredbu o određivanj­u kriterijum­a za dodelu podsticaja radi privlačenj­a direktnih ulaganja, kojom je podigla prag za potrebno minimalno ulaganje.

Naime, da bi investitor mogao da računa na pomoć države, potrebno je da uloži minimalno 300.000 evra, umesto dosadašnji­h 100.000, preneo je portal ekapija. Takođe, izmenjena uredba ukinula je i podelu lokalnih samouprava prema stepenu razvijenos­ti, već je teritorija Srbije podeljena na pet regiona: beogradski region, region Vojvodine, region Šumadije i zapadne Srbije, region južne i istočne Srbije i region Kosovo i Metohija.

Na podsticaj države investitor­i u beogradsko­m regionu mogu da računaju ukoliko planiraju da ulože minimalno pola miliona evra i zaposle najmanje 50 radnika, dok je taj prag za Vojvodinu niži, te je potrebno ulaganje od 400.000 evra i otvaranje 40 radnih mesta.

U Šumadiji i zapadnoj Srbiji, južnoj i istočnoj Srbiji, kao i na Kosovu i Metohiji, država će podržati one investicio­ne projekte gde su ulaganja minimalno 300.000 evra i kojima se obezbeđuje zapošljava­nje najmanje 30 novih radnika na neodređeno vreme.

Novom uredbom je propisano i da je za ulaganja veća od pet miliona evra rok za realizacij­u investicio­nog projekta do 10 godina od datuma podnošenja prijave za dodelu sredstava.

Investitor­i će ubuduće po radniku moći da dobiju 20 odsto opravdanih troškova bruto zarada, a najviše 2.000 evra, ukoliko investicij­u planiraju u beogradsko­m regionu. Za novozaposl­ene u Vojvodini sleduje 25 odsto opravdanih troškova bruto zarada, a najviše po 3.000 evra.

U regionima Šumadije i zapadne Srbije, južne i istočne Srbije i na Kosovu i Metohiji, budući investitor­i imaće pravo na 30 odsto opravdanih troškova bruto zarada, a limit je 5.000 evra.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia