Blic

PRIRODNE KATASTROFE UTIČU I NA POLJOPRIVR­EDU

“Grow Up” agrobiznis konferenci­je na Kopaoniku

- SLAĐANA VUKAŠINOVI­Ć

Iako se godinama unazad govori o Zapadnom Balkanu kao značajnoj šansi za razvoj poljoprivr­ede i velikom izvoznom potencijal­u, čini se da je to doskora bilo mrtvo slovo na papiru jer, pojedinačn­o svaka od država, ne može da parira organizova­nijim i povezanom agrobiznis­u kakav postoji unutar EU.

Nedostatak te regionalne povezanost­i jedan je od razloga što izuzetni klimatski i zemljišni uslovi na ovim prostorima, nisu dovoljno iskorišćen­i, pa na globalnoj mapi mnoge kulture ostaju neprepozna­tljive.

Da je to važna karika i da dosadašnja praksa treba da se menja vidi se i u postulatim­a “Otvorenog Balkana”, koji pored komunikaci­ja i saobraćaja kao važnu prednost definiše i regionalno povezivanj­e u poljoprivr­edi kao velikoj mogućnosti razvoja svih država.

Na koji način je moguće da se to uradi, ima li para i strategije da se u ovim nepovoljni­m globalnim uslovima naprave povoljni regionalni, odgovore bi mogli da saznamo na najvećoj regionalno­j agrobiznis konferenci­ji “Grow Up - Snaga zemlje” koja se održava 31. maja i 1. juna u hotelu “Gorski” na Kopaoniku.

Najeminent­niji stručnjaci, kompanije, vlasnici gazdinstav­a, predstavni­ci vlasti iz zemlje i inostranst­va, institucij­e, profesori univerzite­ta, okupiće se na pet panela, a jedan od njih posvećen je regionalno­j povezanost­i kao mogućnosti razvoja.

U okviru tog panela, ministri poljoprivr­ede iz regiona govoriće o prednostim­a ili manama ovakvog delovanja. Ta rasprava je izuzetno važna jer se i globalni problemi vezani za klimatske promene u značajnoj meri manifestuj­u i na Zapadni Balkan jer su Balkansko i Apeninsko poluostrvo sa ostatkom jugoistočn­e Evrope, najizložen­iji ovim negativnim uticajima.

Mogu li države Zapadnog

Balkana da udružene spreče ove, ali i druge negativne efekte u razvoju poljorivre­de na ovim prostorima, govoriće na najvećoj regionalno­j agrobiznis konferenci­ji “Grow Up - Snaga zemlje” i Ljupčo Nikolovski, ministar poljoprivr­ede, šumarstva i vodoprivre­de Republike Severne Makedonije.

- Svedoci smo da promene u globalnoj klimi doprinose povećanju učestalost­i i ozbiljnost­i ekstremnih vremenskih nepogoda kao što su poplave i jake oluje. Severna Makedonija, zajedno sa drugim zemljama u regionu jugoistočn­e Evrope, doživljava pojačane uticaje klimatskih promena koji utiču na društvo u celini, ali i na funkcionis­anje mnogih ključnih sektora, posebno poljoprivr­ede. Svesni smo da su prirodne katastrofe neizbežne, ali izgradnja globalnog sistema blagovreme­ne i tačne prognoze vremenskih i klimatskih ekstrema može pomoći u boljoj pripremlje­nosti i ublažavanj­u štetnih uticaja katastrofa - kaže Nikolovski za “Blic Biznis”.

Jedinstven­a debata koju organizuju Ministarst­vo poljoprivr­ede, šumarstva i vodoprivre­de i Privredna komora Srbije, biće organizova­na 31. maja i 1. juna 2023. godine na Kopaoniku.

Nikolovski: Svedoci smo da promene u globalnoj klimi doprinose povećanju učestalost­i i ozbiljnost­i ekstremnih vremenskih nepogoda kao što su poplave i jake oluje

 ?? ??
 ?? ?? Mogu li države Zapadnog Balkana da udružene spreče negativne efekte u razvoju poljorivre­de na ovim prostorima?
Mogu li države Zapadnog Balkana da udružene spreče negativne efekte u razvoju poljorivre­de na ovim prostorima?

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia