Blic

ZICERICA ZA DORTMUND

U nikad uzbudljivi­joj završnici, čeka se šampion, ko će u Evropu, ali i u baraž i niži rang uz Hertu.

- EKIPA “SOCCERBET”

Sigurno se sećate hita „Učini bar jedan pogrešan potez... ” E, upravo se to dogodilo u Minhenu. Rukovodstv­o, na insistiran­je tandema Salihamidž­ić – Kan, koji se bavi sportskim sektorom, smenilo je Julijana Nagelsmana jer je u nevreme otišao na skijanje, a onda se dogodio potop sa Tomasom Tuhelom.

Bajern je ispao iz Kupa Nemačke, pa Lige šampiona, a pred odlučujući­h 90 minuta je izgubio lidersku poziciju u Bundesligi. Šanse da odbrani tron i osvoji 33. titulu (11. uzastopnu) mogu se meriti promilima.

Za nemački fudbal je odlično što dolazi do (moguće) smene na vrhu, ali ako se u nekoj ligi izgara do poslednjeg dana, upravo je to ovaj šampionat. Već je bilo toliko iznenađenj­a, pa zašto se onda ne bi dogodio još jedan preokret?

Elem, u poslednje kolo sa prve pozicije ulazi Borusija iz

Dortmunda koja bi trebalo da ima lak posao sa Majncom. Pobeda joj donosi devetu titulu i zaista ne bi smela da propusti priliku. Jeste da je imala neobjašnji­vih kikseva (poput poraza u Dortmundu od Verdera), ali je na kraju uspela da iskoristi sve Bajernove mane i nađe se u više nego povoljnoj poziciji.

U Nemačkoj, u slučaju istog broja bodova (Dortmund remizira, Bajern pobedi), prvi parametar koji se gleda je ukupna gol-razlika. „Milioneri” (pamti se serija od osam uzastopnih pobeda) imaju dva boda više i +39, a Bavarci, koji gostuju u Kelnu, imaju +53.

Kroz istoriju je bilo puno uzbudljivi­h završnica. Kucop (Verder) promašio je penal protiv Bajerna (1985/1986), a da je postigao gol u 33. kolu, tim iz Bremena bio bi šampion. Na kraju je završio kao drugi, a Bajern prvi. Ili Stepanović­ev Leverkuzen koji je imao titulu u džepu, ali je u poslednjem kolu (1999/2000) izgubio u Unterhahin­gu pored Minhena rezultatom 2:0, pa se Bajern ponovo popeo na tron. Nekoliko puta odlučivala je i gol-razlika, a u sezoni 1983/1984. čak između tri tima! Menhenglad­bahu ni 12:0 (rekord BL) nije bilo dovoljno da pretekne Keln 1977/1978.

Ove godine Bundesliga (944 utakmice sa prosekom golova od 3,18 po meču) ima još nekih nerešenih dilema, a poslednje kolo sigurno će popraviti prosek od 42.802 gledaoca po utakmici. Ukupno ih je bilo 12.712.194! Naime, otvoreno je pitanje četvrtog učesnika Lige šampiona. Union ima 59 bodova (+12) i domaći meč sa Verderom, dok ga ugrožava Frajburg (59 bodova, +8) koji mora u Frankfurt. Ajntraht pride očekuje i duel u finalu Kupa Nemačke protiv Lajpciga koji brani trofej.

Za mesto u Ligi konferenci­je bore se Leverkuzen (50 +11) i Volfzburg (49 +10). Bajer ima težak susret u Bohumu, a Volfzburg lak protiv Herte.

Nema mira ni na dnu. Herta je već ispala, traži se još jedan putnik i klub koji će igrati u baražu sa Hajdenhajm­om ili HSV-OM.

Ako je suditi po rasporedu, Šalkeu nema spasa i pored sjajne polusezone, a u teškoj situaciji je i Bohum mada bi, uz pomoć nekih čuda, u baraž mogao da pošalje Štutgart (važne pobede ostvario je u Bohumu i Majncu) ili Augzburg koji se prerano opustio. Oba tima igraju sa ekipama koje nemaju probleme.

Serija A će se i naredne sezone igrati u Đenovi, ali bez Sampdorije koja ima priliku da se pobedom protiv Sasuola oprosti od svojih navijača. Gosti igraju slabo i dosta su oslabljeni u odbrani. PREDLOG: GG&II1+ (1.75), GG&4+ (2.85)

Ove ekipe nemaju poseban razlog da se bore. Salernitan­a je obezbedila opstanak, ali igra pošteno. Udineze dolazi posle poraza od Fiorentine i Lacija. PREDLOG: 1X&GG (2.37), Ki1 (2.85)

 ?? ?? borusija može do titule u poslednjem kolu
borusija može do titule u poslednjem kolu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia