Blic

Jovan Ginić nagrađen u Kanu

-

JOVAN GINIĆ, MLADI

glumac koji tumači glavnu ulogu u filmu „Lost Country“Vladimira Perišića, osvojio nagradu „Otkrovenje“koju najboljem mladom glumcu festivala dodeljuje fondacija „Luj Roderer“. Nagrada je uspostavlj­ena pre šest godina kako bi se ohrabrili mladi glumački talenti, i dodeljuje se u okviru kanskog programa „Nedelja kritike“.

Jovan Ginić u filmu „Lost Country“glumi Stefana, petnaestog­odišnjeg gimnazijal­ca koji 1996. godine, tokom studentski­h demonstrac­ija protiv Miloševiće­vog režima, shvata da je njegova majka saučesnica korumpiran­e vlasti.

- Rad sa naturščici­ma je za mene najlepši deo rada na filmu. Jovanova posvećenos­t ovom filmu je bila izuzetna i ostvario je ulogu o kojoj će se, verujem, dosta pričati. On je u samom srcu događaja mog novog filma, a pred njim je jedna veoma teška borba: da prihvati neprihvatl­jivo i suoči se sa stvarnošću sveta iz kojeg dolazi, što je utoliko teže jer se radi o njegovoj majci. To je suština priče koju sam želeo da ispričam svojim novim filmom - izjavio je reditelj Perišić za sajt FCS.

Pored nagrađenog Ginića, u filmu „Lost Country“glumi još troje mladih glumaca debitanata: Miodrag Jovanović, Lazar Kocić i Ana Simeunović, koji su takođe u Kanu, kao i svetski priznati dramski umetnici Jasna Đuričić i Boris Isaković.

Podsećamo da je svetska premijera filma „Lost Country“održana

22. maja, u do poslednjeg mesta popunjenom bioskopu „Miramar“. Perišić i njegova ekipa nagrađeni su dugim i srdačnim aplauzom. Ovogodišnj­e,

62. izdanje „Nedelje kritike“obuhvata jedanaest ostvarenja iz čitavog sveta, od kojih se sedam, uključujuć­i i „Lost Country“, takmiče za gran pri i druge nagrade. Žiriju programa „Nedelja kritike“ove godine predsedava francuska rediteljka Odri Divan čiji je film „Događaj“osvojio „Zlatnog lava“2021. godine u Veneciji. Pored Dinanove, u žiriju su nemački glumac Franc Rogovski, filmske profesiona­lke Kim Jutani i Minakši Šede, kao i portugalsk­i direktor fotografij­e Rui Posas.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia