Blic

NOVAK U PARIZU NAPADA I TRON

Srbin brani samo 360 bodova iz 2022, ali i zavisi od rezultata Karlosa Alkarsa i Danila Medvedeva, koji su u ozbiljnoj prednosti.

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Sve je spremno da se na Rolan Garosu ispiše novo poglavlje u teniskoj istoriji. Novak Đoković će od ponedeljka da napadne rekordni 23. grend slem trofej, na mestu na kojem je u poslednjih 13 godina igrao najmanje u četvrtfina­lu. Sada, na putu do treće titule u Parizu Đokovića ne mora da brine Rafael Nadal, koji će zbog povrede da propusti celu sezonu.

Ali, zato su tu prvi teniser sveta Karlos Alkaras, Danil Medvedev koji je pre nekoliko dana u Rimu osvojio masters na šljaci, Kasper Rud i Holger Rune koji su u sjajnoj formi, uvek neugodni Stefanos Cicipas, Italijani Janik Siner i Lorenco Museti...

Takođe, u Francuskoj će se braniti i prvo mesto na ATP listi. Alkaras će u ponedeljak da započne 24. nedelju na tronu, koji je u glavnom gradu Italije preoteo Novaku. Mladi Španac ozbiljno shvata drugi grend slem u godini i od srede je u Parizu.

- Neverovatn­o je biti prvi nosilac na Rolan Garosu. Da mi je to neko pričao pre godinu-dve... Međutim, za mene to ne menja puno. Fokusiran sam samo na teren i pobede, trudim se da ne razmišljam previše o ATP listi - rekao je Alkaras, koga je 2022. u četvrtfina­lu pobedio Aleksandar Zverev.

Kasper Rud, iako četvrti na ATP listi, isključen je iz

borbe za prvo mesto. Norvežanin je prošle godine u finalu poražen od Nadala i mora da odbrani 1.200 bodova. S druge strane, Medvedev prenosi samo 180 bodova, Alkaras i Đoković po 360...

Tako će Španac započeti Rolan Garos sa 6.455 bodova, 305 iznad Medvedeva i 860 više od Đokovića. Šta je potrebno Novaku da se vrati na vrh? Prva opcija je

da se plasira u finale (1.200 bodova), u tom slučaju bi mu trebalo da Alkaras ne stigne do četvrtfina­la ili Medvedev do polufinala. S titulom (2.000 bodova) Srbin bi bio broj jedan sve dok mu rival za titulu nije Španac.

Nažalost, Đoković je slabim rezultatom u Rimu ostao bez manevarsko­g prostora i biće mu važan svaki bod, kao i (ne)uspeh glavnih rivala. Tačnije, ni 23. grend slem titula mu neće doneti prvo mesto na ATP listi. Sigurni smo da bi Novak menjao sve nedelje na vrhu samo da Pariz napusti kao šampion i rekorder.

- Novak uvek traži inspiracij­u, traži “gorivo” koje će da ga pokrene. Mislim da izostanak Rafe i 23. veliki trofej mogu da ga inspirišu podvukao je legendarni Džon Mekinro.

Medvedevu bi titula bila dovoljna da se vrati na vrh, kao i Alkarasu da zadrži krunu. Na kraju, šansu da bude prvi ima i Stefanos Cicipas, ali pod uslovom da osvoji Rolan Garos, a svi ostali ispadnu u prva dva kola, što teško može da se dogodi.

 ?? ?? đoković u parizu napada i rekordni 23. grend slem trofej
đoković u parizu napada i rekordni 23. grend slem trofej

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia