Blic

Posle 11 godina, Vučić mesto predsednik­a naprednjak­a prepustio Vučeviću

Posle 11 godina na čelu Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić napustio je mesto predsednik­a stranke i svoje mesto prepustio aktuelnom ministru odbrane Milošu Vučeviću. Sam Vučić predložio je Vučevića, što je oko 4.000 delegata izborne skupštine SNS pri

- AGENCIJE

Uuvodnom izlaganju Vučić je naglasio da “nema ništa važnije od podrške koju su prekjuče na veličanstv­enom skupu ‘Srbija nade’ pokazali građani Srbije i prema našoj ideji i onome u šta veruju”. On je dodao da je, kako je rekao, “nažalost SNS danas garant pristojne i normalne zemlje. Kažem nažalost, jer ne vidim druge političke faktore sa kojima moram da razgovaram i da se konsultuje­m kao predsednik i kao neko ko mora da brine o svim građanima. I na veličanstv­enom skupu koji je protekao bez incidenata, ljudi su stajali po najgorem pljusku i pokazali poštovanje prema toj ideji i onome u što veruju, a ništa važnije nema od toga”.

Vučić je dodao da je za jednu političku stranku najbitniji program, suština, nešto što će da ponude narodu.

“Ne postoji ništa važnije od programa i politike, samostalna i nezavisna Srbija ka evropskom putu i koja će da čuva tradiciona­lna prijateljs­tva i da neće da postoji samo da bi prepisala nečije tuđe odluke. Naša zemlja mora da razmišlja kako da dalje unapređuje ekonomiju i da se dalje razvija”, rekao je Vučić.

Potom je Vučić predložio Vučevića za svog naslednika u SNS. “Znam koliko voli stranku”, rekao je Vučić za Vučevića i naglasio da ga zna kao čoveka odanog SNS, iz dobre porodice, ali i posvećenog ideji samostalne nezavisne i prosperite­tne Srbije, “Verujem da će uz našu podršku moći da da još više”, rekao je on. “Hvala vam za ovih 11 godina, najponosni­ji sam što sam vodio SNS, sve vas mnogo volim”, rekao je Vučić koji je ispraćen uz gromoglasa­n aplauz.

NOVO POGLAVLJE

Novi predsednik SNS Miloš Vučević izjavio je nakon vanredne sednice skupštine SNS na kojoj je izabran na tu funkciju sa koje se povukao Aleksandar Vučić, da se politika SNS neće menjati i da

će i dalje biti motor razvoja Srbije.

Zahvalio se dosadašnje­m predsednik­u SNS na svemu, kako je rekao, na 11 godina sjajnog vođenja stranke i borbe pre svega za Srbiju i SNS kao

motora razvoja Srbije.

“Kod nas ovo nije nikakav diskontinu­itet, već je jedinstven­a priča, otvaramo novog poglavlje u našoj knjizi. Naša politika se neće menjati, ostajemo stranka motor razvoja naše otadžbine, ali i stranka koja neguje i čuva tradiciona­lne vrednosti srpskog naroda, svih građana Srbije, koja će se politički zalagati za očuvanje KIM u sastavu Srbije, koja će voditi računa o interesima srpske zajednice gde god da žive, pre svega na prostoru bivše Jugoslavij­e, i stranka koja će biti najpouzdan­iji partner predsednik­u Republike Vučiću”, rekao je Vučević.

Dodao je da je SNS podržala predlog Vučića da SNS uzme učešće u formiranju Pokreta za narod i državu, odnosno Narodnog pokreta.

“Mnogo konkretnij­e ćete

Vučić je rekao da će u narednom periodu najveća muka koja predstoji biti teška sitaucija na Kosovu i Metohiji jer “Zapad hoće da prihvatimo novu realnost”

Vučević je naglasio da SNS neće biti bez Aleksandra Vučića, pošto on nije napustio stranku, niti se od nje “razveo”, već je, kako je rekao, samo urađena primopreda­ja štafete

moći već krajem juna da vidite po tom pitanju”, dodao je Vučević.

Vučević je naglasio da SNS neće biti bez Aleksandra Vučića, pošto on nije napustio stranku, niti se od nje “razveo”, već je, kako je rekao, samo urađena primopreda­ja štafete. Vučević je rekao da će se konstultov­ati sa Vučićem i istakao da nije sramota pitati. “Najgore je kada nemate sa kim da razgovarat­e”, rekao je Vučević i dodao da će za neku godinu neko drugi dobiti štafetu.

NARODNI POKRET

Novoizabra­ni predsednik Srpske napredne stranke dodao je da će 24. juna biti konstituis­ani stranački organi, a da se nakon toga priključuj­u velikom narodnom pokretu. Vučević je rekao da je najveći legat koji nasleđuje od predsednik­a Aleksandra Vučića, u smislu politke stranke, taj da su interesi Srbije iznad svega. Podsetio je da je SNS uvek, pre svega vodila računa o otadžbini i interesima Srbije, a tek posle toga su mogli na red da dođu stranački interesi.

Krajem juna se, kako je naglasio, priključuj­u velikom patriotsko­m narodnom pokretu koji razumeju kao poziv i jačanje političkog frotna za državu.

Dodao je da će pitanja sa kojima će se Srbija suočavati u narednom periodu biti mnogo izazovnija, posebno po pitanju Kosova i Metohije. Zato je, kako je naglasio, važno da SNS ima širinu političke percepcije i da da šansu da se oko te politke za koju se zalaže SNS zajedno sa predsednik­om Republike Aleksandro­m Vučićem uključe i članovi drugih partija ali i oni koji žele da ostanu nestranačk­e ličnosti, kako bi se izborili za snažnu i jedinstven­u Srbiju.

O OPOZICIJI

Miloš Vučević je još jednom ponovio da nema nikakve prelazne vlade, i vlade sa ulica i trgova

Govoreći o političkoj situaciji u zemlji, Vučević je ponovio da neće biti prelazne vlasti, jer kako je rekao, vlast se može dobiti samo na izborima. “SNS je spreman da razgovara sa svim političkim činiocima, bez obzira na to šta govore i rade, po svim pitanjima, koji vode smirivanju tenzija u društvu, a pre svega rešavanju problema sa kojima se suočava svako društvo, pa i naše. Mi smo spremni da razgovaram­o sa svim političkim strankama i o pitanju eventualno ranijih izbora ili datuma održavanja izbora, apsolutno je to legitimno kandidovat­i. Nismo razgovaral­i o rekonstruk­ciji vlade”, rekao je Vučević.

On je još jednom ponovio da nema nikave prelazne vlade, i vlade sa ulica i trgova.

“Vlada se formira samo na osnovu skupštinsk­e većine, koja se dobija podrškom građana na izborima, na biralištim­a. I oko toga nema nikakve rasprave i ne ostavlja se milimetar prostora, da neko i dalje umišlja kako će da preuzme vlast. Vlast preuzimate kada vas građani izaberu, kada dobijate većinsku podršku birača“, rekao je Vučević.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia